Kuten kaikki hyvin tietävät, on Yhdysvallat monestakin ilmansuunnasta merten tai muiden vesistöjen ympäröimä. Idässä on Atlantin valtameri, etelässä Karibianmeri ja lännessä Tyyni valtameri. Yhdysvaltain ja Kanadan rajalta taas löytyvät kalarikkaat Suuret järvet (Yläjärvi, Huron, Michigan, Erie ja Ontario), joista jokainen on maailman 15 suurimman järven joukossa. Lisäksi Yhdysvalloissa virtaa eri suunnilla lukuisia suuria jokia Mississipistä alkaen. Kaikista niistä saadut saaliit ovat tarjonneet ravintoa niin Pohjois-Amerikan alkuperäisväestölle kuin myös vuosisatojen saatossa sinne saapuneille siirtolaisille.
Kalastus on ollut merkittävä tulonlähde myös lukuisille Pohjois-Amerikkaan muuttaneille suomalaisille. Hyvänä esimerkkinä tästä toimii Oregonissa Columbiajoen suistossa sijaitseva Astorian kaupunki. Sinne muutti 1800-luvun lopussa suuri määrä suomalaisia, jotka hankkivat elantonsa joko metsätöissä (lokarit) tai kalastusaluksilla. Suomalaisten osuus kaupungin väestöstä oli reilut 100 vuotta sitten niin suuri, että sitä kutsuttiin usein ”Tyynenmeren Helsingiksi”. Suomalaisuus näkyy kaupungissa vielä tänäkin päivänä monin eri tavoin.
Seuraavassa en aikaisemmasta poiketen keskity jakamaan vain ruokaohjeita, vaan kerron myös omista merellisistä kokemuksistani Yhdysvaltain eri puolilta. Aloitetaan tarkastelu idästä, ja edetään sieltä etelän kautta länteen ja sieltä pohjoisen kautta takaisin itään.
Itärannikko ja Yhdysvaltain eteläosat
Varhaisin eurooppalaisten pysyvä asutus Yhdysvaltain itärannikolla on peräisin jo yli 400 vuoden takaa. Ensimmäiset alueelle purjehtineet eurooppalaiset eivät heti osanneet käyttää ympäröivää luontoa ravinnon hankkimiseen, vaan saivat apua tähän ongelmaan alueen alkuperäisväestöltä. Luonnon hyödyntäminen opittiin kuitenkin nopeasti, sillä syötävien nisäkkäiden ja lintujen lisäksi vesistöissä oli runsaasti kaloja, simpukoita ja rapuja. New Yorkin alueella tehdyissä kaivauksissa on esimerkiksi havaittu, että simpukan ja ostereiden kuoria löytyy maaperästä paksuina kerroksina.
Pohjois-Eurooppaan verrattuna simpukat ja ravut ovat olleet erittäin suuria paikallisia herkkuja. Parasta Mainen osavaltion ruokaa ovat alumiinifoliossa haudutetut suuret hummerit, joissa on lihaa aivan eri tavalla kuin esimerkiksi suomalaisissa ravuissa. Uuden-Englannin, New Jerseyn, Marylandin ja Virginian rannikoilta taas saadaan lihavia ostereita ja erilaisia simpukoita. Washingtonin kalatori sijaitsee Potomac-joen rannassa aivan Capitolin kupeessa. Sieltä saattoi monien kalalajien lisäksi ostaa muun muassa punaisia, höyrytettyjä taskurapuja suurissakin erissä. Itärannikon erilaisten simpukkakeittojen erinomaisuutta olen puolestaan mainostanut jo aikaisemmin.
Itärannikolla kalastetaan myös monia meille tuntemattomampia kalalajeja. Oma suosikkini on rockfish eli kivikala, jota löytyy erityisesti Potomacista. Se on vaalea kala, jonka maku ja tekstuuri muistuttavat suomalaista siikaa ja kuhaa. Myös tuoretta tonnikalaa on aina tarjolla. Siitä saa pannulle tai grilliin erinomaisia pihvejä, kunhan muistaa valmistaa ne nopeasti korkeassa lämpötilassa niin, että ne jäävät sisältä punaisiksi tai pinkeiksi. Kolmas erinomainen kalavalinta on trooppinen mahi-mahi (muilta nimiltään dolfiini ja dorado – delfiinien kanssa sillä ei tosin ole mitään tekemistä). Havaijinkielisestä nimestään huolimatta sitä pyydystetään runsaasti myös Atlantin puolella.
Mahi-mahi soveltuu hyvin esimerkiksi tacojen täytteeksi.
Myös Floridassa saa hienoja paikallisia kaloja eri muodoissa. Hieman harvinaisemmista floridalaisista ruoista täytyy mainita vielä erikseen alligaattorit ja sammakot, joita olen päässyt nauttimaan aidossa ympäristössä keskellä subtrooppista Evergladesin suoaluetta Miamin länsipuolella. Merellisiä ruokia ne eivät tietenkään ole, mutta vedessä nekin silti elävät. Söimme niitä eräässä ulospäin nuhjuiselta vaikuttaneessa tienvarsiravintolassa, jonka isäntä lähti joka aamu neljän aikaan keräämään suolta ainekset ruokalistalle. Friteeratut sammakonreidet maistuivat todellakin kananlihalle ja vastasivat kooltaan hyvinkin suomalaisia broilerinreisiä. Sekä sammakon että alligaattorin lihat ovat vähärasvaisia ja siten erittäin terveellisiä.
Karibianmereen laskeva Mississippi on tullut tunnetuksi höyrytetyistä joki- ja katkaravuistaan. Ne kuuluvat olennaisina osina erilaisiin cajun- ja kreoliruokiin, joita olen esitellyt jo aikaisemmin. Karibianmeren rannikolta saadaan paljon myös kissakalaa (catfish) ja rumpukalaa (drumfish), joita pääsin aikoinaan nauttimaan edesmenneen yhdysvaltalaisen superkokin Paul Proudhommen ravintolassa New Orleansissa.
Länsirannikko
Myös Tyynestä valtamerestä löytyvät omat kalalajinsa. Siellä on paljon erityisesti lohia, joita myös suomalaiset siirtolaiset aikoinaan kalastivat. Lohia on siellä monia eri lajeja, joista kuuluisimpia ovat jopa 40–50-kiloiseksi kasvava kuningaslohi sekä keväisin pyydettävä kirkkaanpunalihainen sockeye salmon eli punalohi. Oregonin ja Washingtonin sekä Alaskan lohijoet ovat erityisesti urheilukalastajien suosiossa. Ainutkertainen merellisten ruokien aarreaitta löytyy Seattlen kaupungin satamasta, josta kaloja luvataan toimittaa tilauksesta kaikkialle maailmaan. Satamalaitureilla on useita kalaravintoloita, jotka tarjoilevat lohta niin grillattuna, paistettuna kuin savustettunakin. Lohen ohella olen syönyt siellä myös paikallisia partaveitsisimpukoita (razor clams), jotka olivat parhaita koskaan maistamiani simpukoita. Havaijilaisen, kiinalaisen ja japanilaisen keittiön globalisoituminen on tapahtunut sekin pitkälle Yhdysvaltain kautta.
Länsirannikolla tuotetaan Yhdysvaltain parhaat puna- ja valkoviinit, ja niitä on saatavilla runsaasti myös Suomessa. Haluan mainita yhden erityisen viinitilan Kaliforniasta Napan laaksosta, nimittäin Niebaum-Coppolan viinitilan, jonka nykyinen virallinen nimi on Rubicon Estate Winery. Sen on alkujaan perustanut lähes 150 vuotta sitten helsinkiläinen merikapteeni Gustav Nybom, joka on yksi Kalifornian viinihistorian merkittävimmistä hahmoista. Noin 50 vuotta sitten kyseinen tila siirtyi moninaisten vaiheiden jälkeen Suomessakin usein vierailleen maailmankuulun elokuvaohjaajan Francis Ford Coppolan omistukseen. Hän on muun muassa luonut viinitilalle sen historiasta kertovan näyttelyn, jossa tilan suomalaiset juuret tulevat hyvin esille.
Länsirannikolla syömistäni kalaruoista yksi voittaa kaikki muut. Kyseessä on alkujaan meksikolainen kalaruoka, jota olen nauttinut kahteen eri kertaan Morro Bayn satamassa olevassa, ulkoisesti vaatimattomassa katuruokaa tarjoilevassa ravintolassa. Morro Bay sijaitsee valtatie 1:n varrella suunnilleen Los Angelesin ja San Franciscon puolessa välissä. Kyseinen ruokalaji on Red Snapper Vera Cruz, ja se on lähtöisin Meksikon itärannikolla sijaitsevasta Vera Cruzin maakunnasta. Koska punanapsijaa on kovin vaikea saada Suomesta, voi ruoan valmistuksessa sen sijaan käyttää hyvin esimerkiksi kuhaa tai siikaa.
SNAPPER VERA CRUZ
Kastike:
1 rkl oliiviöljyä
2 murskattua valkosipulin kynttä
1 sipuli pieneksi paloiteltuna
1 purkki tomaattimurskaa
2 rkl hienoksi paloiteltua, säilöttyä jalapenoa
½ tl suolaa
½ tl rouhittua mustapippuria
1 dl viipaloituja paprikatäytteisiä oliiveja
1 rkl kapriksia
½ tl kuivattua oreganoa
1 tl limen mehua
1 tl hienonnettua persiljaa
Kala:
2 keskikokoista kuhafilettä
½ tl suolaa
¼ tl rouhittua mustapippuria
2 rkl oliiviöljyä
Vihannekset:
1 rkl oliiviöljyä
1 keskikokoinen kesäkurpitsa useampaan osaan katkaistuna ja ohueksi viipaloituna
vastaava määrä tavallista kurpitsaa ohueksi viipaloituna
ripaus suolaa
ripaus rouhittua mustapippuria
1 lime koristeluun
Valmistus:
Lisätään kuumennettuun öljyyn valkosipuli ja sipuli. Kypsennetään noin kolmen minuutin ajan. Lisätään tomaatit, jalapeno, suola ja pippuri, minkä jälkeen jatketaan kypsentämistä toiset kolme minuuttia.
Lisätään joukkoon oliivit, kaprikset, oregano, limen mehu ja persilja. Annetaan kiehua miedolla lämmöllä samalla, kun valmistetaan kala.
Maustetaan kalafileet suolalla ja pippurilla. Laitetaan fileet erittäin kuumalle pannulle nahkapuoli alaspäin, ja painetaan puulastalla niin, että filee pysyy tasaisena. Jatketaan kalan kypsentämistä noin kuuden minuutin ajan lastalla aina välillä painellen. Käännetään kala lastan avulla ympäri, ja jatketaan paistamista vielä noin kolmen minuutin ajan. Nostetaan kala pannulta, ja asetetaan se valumaan ritilän päälle.
Lisätään paistamiseen käytetylle pannulle oliiviöljyä sekä viipaloidut vihannekset ja mausteet. Paistetaan sekoittaen vielä 5-6 minuuttia.
Levitetään vihannessekoitusta tarjoiluastiaan, nostetaan sen päälle kala ja lisätään tarpeellinen määrä kastiketta fileiden päälle. Koristellaan lopuksi ohuilla limeviipaleilla, ja syödään.
SIENISAVULOHIKEITTO
Yhdysvaltain luoteisrannikolla kohtaavat merelliset ja mantereelliset elementit usein toisensa. Esimerkkinä tästä on oheinen ohje, sienillä höystetty savulohikeitto, jossa on mukana myös hyvin suomalaisia ainesosia.
Ainekset:
1 purkki säilöttyjä simpukoita
2 dl hienoksi paloiteltua savulohta
2 murskattua valkosipulin kynttä
2 rkl voita
1 paloiteltu vihreä paprika
1 paloiteltu sellerinvarsi
2 dl paloiteltuja sieniä, esimerkiksi suppilovahveroita tai vastaavia
1 paloiteltu sipuli
5 dl kalalientä
2 paloiteltua isoa perunaa
2 tl maissijauhoa tai perunajauhoa
5 dl maitoa
suolaa ja pippuria maun mukaan
persiljaa ja/tai villiyrttejä koristeluun
Ohje:
Paista savulohi ja valkosipuli voissa. Lisää paprika, selleri, sienet ja sipuli. Anna hautua noin 10 minuuttia.
Lisää kuumaan kalaliemeen perunat, ja keitä ne kypsiksi. Lisätään joukkoon kypsennetyt vihannekset. Nostetaan pois liedeltä.
Sekoitetaan maissi- tai perunajauho desiin maitoa, ja lisätään näin syntynyt seos kalaliemeen. Jatketaan keittämistä noin 10 minuutin ajan. Lisätään tarpeellinen määrä suolaa ja pippuria.
Nautitaan keitto jonkun hyvän ja terveellisen kokojyväleivän sekä kuivan valkoviinin kanssa.
***
Ruokalajien valinnasta, reseptiikasta ja niihin liittyvistä historiallisista taustoista vastaava Jyrki Iivonen on Tampereella asuva eläkkeellä oleva puolustusministeriön entinen viestintäjohtaja. Hän on työskennellyt lisäksi Suomen suurlähetystössä Washingtonissa, Ulkopoliittisessa instituutissa erikoistutkijana sekä erilaisissa opetus- ja tutkimustehtävissä Tampereen yliopistossa. Ruoka ja ruokakulttuurit ovat erityisen lähellä hänen sydäntään.