Keski-Euroopassa vuosien 1618—1648 välillä käydyn kolmekymmentävuotisen sodan jälkeen eri uskonnollisten ryhmien väliset suhteet olivat pitkään varsin kärjistyneet. Vaikka itse sota saatiin päättymään Westfalenin rauhaan, olivat jopa aseelliset yhteenotot eri ryhmien välillä varsin yleisiä. Katoliset olivat hyökkäysten kohteena eri luterilaisten ryhmien alueilla, kun taas Martin Lutherin aloittaman reformaation kannattajia vainottiin katolisen kirkon hallitsemilla alueilla.
Yksi tällainen uskonnollinen ryhmä oli Etelä-Saksassa Elsassin ja Pohjois-Sveitsin alueilla asuneet amissit. Liikkeen alkuperänä pidetään Sveitsissä aivan 1500-luvun lopussa vaikuttanutta protestanttista anabaptistista liikettä, joka edellytti kasteen ottamista vasta aikuisiällä ja joka halusi noudattaa tarkemmin Raamatun määräyksiä ja ohjeita. Heitä vainosivat niin katoliset kuin pääosa protestanteista. Tästä liikkeestä erosi 1690-luvulla ryhmä, jonka määräykset jäsenilleen olivat entistä tiukemmat. Liikkeen jäseniltä edellytettiin vaatimattomia elintapoja ja pukeutumista sekä päivittäistä elämää koskevaa kuria. Tätä ryhmää alettiin kutsua amisseiksi.
Vainotut amissit päättivät muuttaa 1700-luvun alussa Pohjois-Amerikkaan. He perustivat kaksi ensimmäistä siirtokuntaansa Lancasterin alueelle Pennsylvaniaan. Myöhemmin amissien seurakuntia on syntynyt myös Michiganiin, Indianaan, Ohioon ja Wisconsiniin. Tänä päivänä Yhdysvaltain alueella asuu lähes 400 000 amissia. Koska amissien perheissä on paljon lapsia, heidän lukumääränsä on tällä hetkellä nopeassa kasvussa.
Amissit toivat mukanaan Pohjois-Amerikkaan omat tapansa, kielensä ja kulttuurinsa. Tänä päivänä amissit puhuvat keskenään edelleen niin sanottua pennsylvaniansaksaa. Omaan seurakuntaan he voivat liittyä vasta täytettyään 16 vuotta. Amissien lapset käyvät koulua kahdeksannelle luokalle asti, minkä jälkeen he oppivat erilaiset ammatit omissa yhteisöissään. Amissit suhtautuvat varauksellisesti nykyaikaiseen yhteiskuntaan: he eivät suorita asepalvelusta, vastustavat modernin teknologian käyttämistä (he eivät esimerkiksi aja autoa) ja toimivat pääasiassa maataloudessa, tokin myyden hyviksi havaittuja tuotteitaan muulle yhteiskunnalle. Amissit pitävät työntekoa jumalallisena kutsumuksena.
Tästä kaikesta johtuen on varsin luonnollista, että myös amissien keittotaito on yhtäältä yksinkertaista ja toisaalta omaleimaista. Siinä näkyy edelleen vahvana etelä-saksalaisen ja sveitsiläisen keittiön vaikutus. Eri osavaltioiden amissiryhmillä on jossain määrin erilaisia ruokalajeja, mutta lähtökohtana niissä kaikissa ovat puhtaat raaka-aineet, runsas vihannesten ja hedelmien käyttö sekä erilaiset eläinkotitalouden tuotteet. Niitä myydään halukkaasti myös yhdysvaltalaisen yhteiskunnan muille jäsenille.
HAPANKAALIKAKKU (Sauerkraut Apple Cake)
Amissit ovat esimerkiksi edesauttaneet hapankaalin juurtumista Yhdysvaltoihin. Oheinen ohje onkin kaikin puolin yllättävä; syöjät tuskin pystyvät tunnistamaan, mikä siinä on keskeinen ainesosa. Itse en ole löytänyt ketään, joka tunnistaisi hapankaalin ja omenan sen pääraaka-aineiksi.
3 dl vehnäjauhoja
1½ tl leivinjauhetta
1½ tl kanelia
½ tl soodaa
½ tl suolaa
¼ tl muskottia
2,5 dl sokeria
3 munaa
1½ dl ruskeaa sokeria
1½ dl öljyä
450 g hapankaalia
1 kuorittu ja pieniksi paloiteltu omena
1½ dl hienoksi paloiteltua saksanpähkinää
Kuorrutus:
1 paketti kermajuustoa (Philadelphia)
100 g voita
300 g sokeria
1 tl vaniljasokeria
1 tl kanelia
1 tl appelsiininkuorta
ripaus suolaa
Ohje:
Sekoitetaan kulhossa vehnäjauho, leivinjauhe, kaneli, sooda, suola ja muskotti. Toisessa kulhossa yhdistetään sokerit ja lisätään munat ja öljy ja sekoitetaan seos sen jälkeen hyvin. Lisätään joukkoon hyvin valutettu hapankaali, pilkottu omena ja saksanpähkinä. Yhdistetään ja sekoitetaan kevyesti kuiva-aineiden kanssa.
Kaadetaan seos suureen pyöreään jauhotettuun kakkuvuokaan ja paistetaan 170-asteisessa uunissa noin 35 minuuttia, kunnes se on kypsä ja irtoaa hyvin reunoista. Kakulle kannattaa jättää paistettaessa riittävästi tilaa, koska taikina nousee kypsytyksen aikana huomattavasti. Jäähdytetään valmis kakku kauttaaltaan.
Kuorrutus tehdään siten, että sekoitetaan huoneenlämpöinen kermajuusto ja voi. Lisätään joukkoon vähän kerrassaan sokeri, vaniljasokeri, kaneli, appelsiininkuori ja suola ja sekoitetaan hyvin. Seos levitetään jäähtyneelle kakulle ja laitetaan se jääkaappiin. Kakku tulee säilyttää koko ajan kylmässä, koska muutoin kuorrutus tulee liian pehmeäksi ja syöminen muuttuu sottaiseksi.
SILLIÄ AMISSIEN TAPAAN (Pickled Herring)
Löysin oheisen silliohjeen vuonna 1939 ilmestyneestä teoksesta The United States Regional Cook Book, jossa peräti kolme lukua on omistettu erilaisille amissien alueellisille keittiöille. Todettakoon että marinoitu silli, joka kuuluu niin kiinteästi suomalaiseen mm. keittiöön, ei ole kovinkaan yleinen ruokalaji Yhdysvalloissa. Esimerkiksi joulusillin valmistaminen osoittautui siellä varsin vaikeaksi.
2-3 sillifilettä
2 ohueksi viipaloitua silliä
1 viipaloitu sitruuna
6 murskattua laakerinlehteä
1 rl sinapinsiemeniä
1 rl maustepippureita
½ dl vettä
1 dl etikkaa
1½ rl sokeria
Ohje:
Liotetaan sillifileet liian suolan poistamiseksi (tarvittaessa jopa yön yli). Paloitellaan liotetut sillifileet ja asetellaan purkkiin tai muuhun säilytysastiaan kerroksittain silli, sipuli, sitruuna, laakerinlehden palaset, sinapinsiemenet ja maustepippurit.
Keitetään vesi, etikka ja sokeri kunnes sokeri on sulanut kokonaan. Jäähdytetään seos. Kaadetaan neste sillinpalasten päälle niin että ne peittyvät kokonaan. Suljetaan purkki huolellisesti ja laitetaan jääkaappiin tai johonkin muuhun kylmään paikkaan muutamaksi päiväksi.
AMISSIEN PIPARJUURILIHAMUREKE (Horseradish Meat Loaf)
Yksi amisseille tyypillinen pyrkimys on omavaraisuus niin vihannesten, hedelmien, viljan kuin lihankin suhteen. Lihamureke on globaali ruokalaji, mutta piparjuuren käyttö sen maustamiseen tuo sille täysin oman vivahteen.
4 ranskanleipäviipaletta
1 dl maitoa
1 dl säilöttyä piparjuurimurskaa
1 muna
2 tl Dijonin sinappia
2 tl chilikastiketta (Tabasco)
2 tl Worchestershire- tai HP-kastiketta
suolaa
mustapippuria
1 dl hienoksi pilkottua varsiselleriä
1 paloiteltu sipuli
750 gr vähärasvaista jauhelihaa
ketsuppia tai chilikastiketta
Ohje:
Liotetaan leipäviipaleet maidossa. Kun ne ovat täysin kostuneet, puristetaan liika maito pois. Sekoitetaan ne piparjuuren, munan, sinapin, chilikastikkeen, Worchestershire-kastikkeen, suolan, pippurin, sellerin ja sipulin kanssa ja sekoitetaan hyvin. Lisätään jauheliha ja sekoitetaan kevyesti.
Seos muotoillaan leivän muotoiseksi ja siirretään alumiinifoliolla vuorattuun vuokaan. Levitetään päälle ketsuppia tai chilikastiketta ja paistetaan 180 asteen lämmössä kolmesta vartista tuntiin, kunnes mureke on kiinteään ja riittävästi ruskistunut. Valellaan paistamisen aikana murekkeesta irronneella nesteellä pari kertaa.
Murekkeen annetaan vetäytyä liedellä kymmenisen minuuttia ennen tarjoilemista. Se nautitaan esimerkiksi perunamuusin kanssa.
***
Ruokalajien valinnasta, reseptiikasta ja niihin liittyvistä historiallisista taustoista vastaava Jyrki Iivonen on Tampereella asuva eläkkeellä oleva puolustusministeriön entinen viestintäjohtaja. Hän on työskennellyt lisäksi Suomen suurlähetystössä Washingtonissa, Ulkopoliittisessa instituutissa erikoistutkijana sekä erilaisissa opetus- ja tutkimustehtävissä Tampereen yliopistossa. Ruoka ja ruokakulttuurit ovat erityisen lähellä hänen sydäntään.
Suomen suurlähetystössä Washingtonissa 1990-luvulla työskennellyt Kim Palhus on tarkistanut ja koevalmistanut kaikki ohjeet, jotta ne toimisivat mahdollisimman moitteettomasti. Hän on gastronomian seikkailija, joka on marinoitunut monessa maailman keittiön mausteessa. Hän kiertää edelleen maailmaa saadakseen uusia vaikutteita eri maiden ruokakulttuureista ja ruokatrendeistä. Hän on myös vankkumaton suomalaisen ruoan ja raaka-aineiden puolestapuhuja.
Ruokakuvat on kuvannut valokuvaaja Sampsa Pärnänen.