Kol­mi­o­sai­ses­sa Ame­ri­kan­suo­ma­lai­nen jou­lu -ko­lum­ni­sar­jas­sa tu­tus­tum­me jou­lun viet­toon ame­ri­kan­suo­ma­lai­seen ta­paan uu­den ko­lum­nis­tim­me Nina Dahlb­lo­min joh­da­tuk­sel­la.

 

Mil­lai­nen on Ame­rik­kaan muut­ta­nei­den suo­ma­lais­ten jou­lu? Suo­ma­lai­set Ame­rik­kaan muut­ta­neet per­heet ovat yl­lä­pi­tä­neet suo­ma­lai­sia jou­lun­viet­to­ta­po­ja yh­tei­söis­sään vaih­te­le­val­la me­nes­tyk­sel­lä. Useil­le ame­ri­kan­suo­ma­lai­sil­le jou­lus­ta on ke­hit­ty­nyt eri kult­tuu­rien tra­di­ti­oi­den ri­kas yh­dis­tel­mä, jos­sa pai­not­tuu per­he­kes­kei­nen yh­des­sä­o­lo.

 Ame­ri­kas­sa toi­vo­te­taan naa­pu­reil­le ”Hap­py Ho­li­da­ys”. Kult­tuu­rit ja pe­rin­teet pais­kaa­vat kät­tä. Var­sin­kin mo­ni­kult­tuu­ri­sis­sa per­heis­sä vaa­tii eri­tyis­tä pa­nos­tus­ta yl­lä­pi­tää ko­ti­maan van­ho­ja tra­di­ti­oi­ta. Nuo­ri su­ku­pol­vi saat­taa ha­lu­ta syö­dä ame­rik­ka­lai­sia ruo­kia ja viet­tää jou­lua pai­kal­li­sin me­noin. Sil­loin suo­ma­lai­nen jou­lu haih­tuu taka-alal­le.

 En­tä mi­ten toi­mi­taan, kun per­heen äi­ti on eri maas­ta kuin isä? Tai kun syn­tyy uu­si su­ku­pol­vi, jota juu­ret kiin­nos­ta­vat? Mil­tä tun­tuu, kun jou­lu­pöy­tään il­mes­tyy ihan uu­sia herk­ku­ja? Eh­kä jos­kus uu­det tuu­let ovat jopa täy­sin ter­ve­tul­lut­ta vaih­te­lua. Joka ta­pauk­ses­sa mo­ni­kult­tuu­ri­suus on rik­kaus myös jou­lun­vie­tos­sa. Ah­ke­ran yrit­te­li­äs ame­ri­kan­suo­ma­lai­nen osaa ot­taa kai­ken ir­ti ly­hy­es­tä­kin jou­lu­lo­mas­ta.

Jussilan jouluillallisen kruunaa Aatto-isän kunniaksi nimetty viini

 Suo­ma­lai­set juu­ret omaa­va Ke­vin Jus­si­la viet­tää yleen­sä jou­lua vai­mon­sa Pau­lan ja las­ten­sa Ada­min, An­nan ja Kar­lin kans­sa Kuk­ku­lan vii­ni­ti­lal­la si­jait­se­vas­sa Jus­si­las­sa (Jus­si­la Hou­se).  Paso Rob­le­sis­sa Kal­for­ni­as­sa.

 “Tänä vuon­na Karl viet­tää jou­lua Chi­ca­gos­sa, mut­ta saim­me koko per­he Jus­si­laan kii­tos­päi­väk­si,” iloit­see Ke­vin Jus­si­la.

 “Olem­me kas­va­neet Pau­lan kans­sa eu­roop­pa­lai­sen jou­lun vai­ku­tus­pii­ris­sä. Muis­tan lap­suu­des­ta­ni viik­ko­ja kes­tä­neet jou­lu­val­mis­te­lut, jois­sa nä­kyi myös ka­na­da­lai­sia piir­tei­tä. Äi­ti­ni val­mis­ti pork­ka­na- ja pe­ru­na­laa­tik­koa, pul­laa, rii­si­puu­roa, kalk­ku­naa ja kar­pa­lo­kas­ti­ket­ta”, muis­te­lee Jus­si­la.

 “Jou­lu­aat­to­na joku yh­tei­sön isis­tä pu­keu­tui jou­lu­pu­kik­si ja toi lah­jat lap­sil­le. Tär­keim­mät jou­lu­lah­jat ja­et­tiin ko­to­na per­heen kes­ken jou­lu­päi­vän aa­mu­na. Ny­ky­ään vie­täm­me jou­lua ai­ka­tau­luis­ta riip­pu­en joko aat­to­na tai jou­lu­päi­vä­nä”, hän jat­kaa.

 Sak­sas­ta läh­töi­sin ole­va Pau­la ko­ris­te­lee ko­din iki­vih­reil­lä köyn­nök­sil­lä ja krans­seil­la sekä te­kee lap­sil­le ad­vent­ti­ka­len­te­rit.

 “Pau­la lei­poo sak­sa­lai­sia jou­lu­herk­ku­ja. Osas­ta pi­dän, toi­sis­ta en. Jou­luil­lal­li­sel­la syöm­me kalk­ku­naa pu­na­kaa­lin ja pa­pu­jen kera. Isä­ni oli jou­lun lap­si ja sai ni­mek­seen Aat­to. On siis luon­te­vaa, et­tä Jus­si­lan jou­luil­lal­li­sen kruu­naa isän muis­tol­le ni­met­ty Aat­to-vii­ni”, Jus­si­la ker­too.

 Kun ky­syn, on­ko per­hees­sä jou­lu­rau­han las­keu­dut­tua omia tra­di­ti­oi­ta, mai­nit­see Jus­si­la per­heen nais­ten jou­lu­e­lo­ku­va­ma­ra­to­nit. “Saa­tan kat­soa muu­ta­man it­se­kin”, hän pal­jas­taa. Jus­si­las­sa saat­taa läm­me­tä kii­rei­sen syk­syn päät­teek­si myös vii­nin­te­ki­jän jou­lu­sau­na. 

***

 Ka­li­for­ni­an San Jo­ses­sa asu­va Nina Dahlb­lom on va­paa kir­joit­ta­ja, jol­la on pit­kä ura mark­ki­noin­nin ja myyn­nin pa­ris­sa Pii­laak­sos­sa ja Suo­mes­sa. Nina on ak­tii­vi­nen ver­kos­toi­tu­ja, joka luot­saa Yh­dys­val­lois­sa asu­vien suo­ma­lais­nais­ten ta­lou­teen, ura­ke­hi­tyk­seen ja yrit­tä­jyy­teen kes­kit­ty­vää Iso­sis­ko-yh­tei­söä.