Kolmiosaisessa Amerikansuomalainen joulu -kolumnisarjassa tutustumme joulun viettoon amerikansuomalaiseen tapaan uuden kolumnistimme Nina Dahlblomin johdatuksella.
Millainen on Amerikkaan muuttaneiden suomalaisten joulu? Suomalaiset Amerikkaan muuttaneet perheet ovat ylläpitäneet suomalaisia joulunviettotapoja yhteisöissään vaihtelevalla menestyksellä. Useille amerikansuomalaisille joulusta on kehittynyt eri kulttuurien traditioiden rikas yhdistelmä, jossa painottuu perhekeskeinen yhdessäolo.
Amerikassa toivotetaan naapureille ”Happy Holidays”. Kulttuurit ja perinteet paiskaavat kättä. Varsinkin monikulttuurisissa perheissä vaatii erityistä panostusta ylläpitää kotimaan vanhoja traditioita. Nuori sukupolvi saattaa haluta syödä amerikkalaisia ruokia ja viettää joulua paikallisin menoin. Silloin suomalainen joulu haihtuu taka-alalle.
Entä miten toimitaan, kun perheen äiti on eri maasta kuin isä? Tai kun syntyy uusi sukupolvi, jota juuret kiinnostavat? Miltä tuntuu, kun joulupöytään ilmestyy ihan uusia herkkuja? Ehkä joskus uudet tuulet ovat jopa täysin tervetullutta vaihtelua. Joka tapauksessa monikulttuurisuus on rikkaus myös joulunvietossa. Ahkeran yritteliäs amerikansuomalainen osaa ottaa kaiken irti lyhyestäkin joululomasta.
Jussilan jouluillallisen kruunaa Aatto-isän kunniaksi nimetty viini
Suomalaiset juuret omaava Kevin Jussila viettää yleensä joulua vaimonsa Paulan ja lastensa Adamin, Annan ja Karlin kanssa Kukkulan viinitilalla sijaitsevassa Jussilassa (Jussila House). Paso Roblesissa Kalforniassa.
“Tänä vuonna Karl viettää joulua Chicagossa, mutta saimme koko perhe Jussilaan kiitospäiväksi,” iloitsee Kevin Jussila.
“Olemme kasvaneet Paulan kanssa eurooppalaisen joulun vaikutuspiirissä. Muistan lapsuudestani viikkoja kestäneet jouluvalmistelut, joissa näkyi myös kanadalaisia piirteitä. Äitini valmisti porkkana- ja perunalaatikkoa, pullaa, riisipuuroa, kalkkunaa ja karpalokastiketta”, muistelee Jussila.
“Jouluaattona joku yhteisön isistä pukeutui joulupukiksi ja toi lahjat lapsille. Tärkeimmät joululahjat jaettiin kotona perheen kesken joulupäivän aamuna. Nykyään vietämme joulua aikatauluista riippuen joko aattona tai joulupäivänä”, hän jatkaa.
Saksasta lähtöisin oleva Paula koristelee kodin ikivihreillä köynnöksillä ja kransseilla sekä tekee lapsille adventtikalenterit.
“Paula leipoo saksalaisia jouluherkkuja. Osasta pidän, toisista en. Jouluillallisella syömme kalkkunaa punakaalin ja papujen kera. Isäni oli joulun lapsi ja sai nimekseen Aatto. On siis luontevaa, että Jussilan jouluillallisen kruunaa isän muistolle nimetty Aatto-viini”, Jussila kertoo.
Kun kysyn, onko perheessä joulurauhan laskeuduttua omia traditioita, mainitsee Jussila perheen naisten jouluelokuvamaratonit. “Saatan katsoa muutaman itsekin”, hän paljastaa. Jussilassa saattaa lämmetä kiireisen syksyn päätteeksi myös viinintekijän joulusauna.
***
Kalifornian San Josessa asuva Nina Dahlblom on vapaa kirjoittaja, jolla on pitkä ura markkinoinnin ja myynnin parissa Piilaaksossa ja Suomessa. Nina on aktiivinen verkostoituja, joka luotsaa Yhdysvalloissa asuvien suomalaisnaisten talouteen, urakehitykseen ja yrittäjyyteen keskittyvää Isosisko-yhteisöä.