Donald J. Trump on valittu Yhdysvaltain 47. presidentiksi. Valinta on monella tapaa historiallinen. Lopulta tulos oli varsin selvä, vaikka vedonlyöntitoimistot ennakoivat tiukempaa kisaa. Tämäkään ei ollut yllätys, sillä aikaisemminkin vaalien lopputulosta on ollut vaikea ennakoida.
Suomalaiset eivät valitse USA:n presidenttiä. Sen tekevät Yhdysvaltain kansalaiset. Mikäli suomalaiset olisivat valinneet presidentin, olisi tulos ollut todennäköisesti erilainen. Norjalaisista kyselyn mukana 80 prosenttia olisi äänestänyt Kamala Harrisia.
Suomen pitää tehdä yhteistyötä USA:n kanssa presidentistä riippumatta. Ulkopolitiikkamme tulee sopeutua kulloiseenkin maailmanpoliittiseen tilanteeseen. Hyvien suhteiden ylläpitäminen Yhdysvaltoihin on äärimmäisen tärkeää. Tässä suhteessa myös henkilökohtaisten suhteiden merkitys on olennainen. Tasavallan presidentti Stubb tarjosi hienon esimerkin onnitellessaan vastavalittua tulevaa presidentti Trumpia.
Ymmärrän, että monille vaalien tulos oli silti pettymys. Presidentinvaalien ominaisuuteen kuuluu, että vain yksi henkilö voi tulla valituksi. Suomella on kokemusta yhteistyöstä presidentti Trumpin kanssa. Sauli Niinistö vieraili Valkoisessa talossa ja tapasi Trumpin. Toivottavaa on, että myös tasavallan presidentti Stubb saa kutsun Washingtoniin.
Henkilöllä, joka presidentin virassa toimii, on silti merkitystä. Yhdysvallat ei ole samalla tavalla parlamentaarinen demokratia kuin Suomi. Yhdysvalloissa presidentillä on Suomea korostuneempi ja itsenäisempi asema. Presidentin toimivaltuudet USA:ssa ovat Suomea laajemmat. Sen takia juuri henkilökohtaisten suhteiden merkitys korostuu.
Politiikan asiantuntijat ovat esittäneet näkemyksiään siitä, millä tavalla valitun presidentin linja tulee vaikuttamaan Suomeen ja laajemmin Eurooppaan. Moni asia on selvä. Suomen tulee jatkossakin ylläpitää omaa uskottavaa puolustustaan ja toimia aktiivisesti osana kansainvälistä yhteistyötä. Ukrainan tukeminen ei saa riippua yksin suurvalloista, vaikka näiden antaman tuen merkitys onkin olennainen. Tiivistynyttä Suomen ja Yhdysvaltain suhdetta tulee ylläpitää ja entisestään tiivistää. Yhdysvallat on edelleen johtava suurvalta niin talouden, politiikan kuin elinkeinoelämän saralla.
Suomen ja Yhdysvaltojen suhteiden kannalta myös kansalaisten välisellä kanssakäymisellä on olennainen merkitys. Suomi-Amerikka Yhdistysten Liiton ja sen jäsenjärjestöjen tehtävä on keskeinen. Pyrimme syventämään maidemme välistä yhteistyötä, kulttuurien vaihtoa ja edistämme nuorten mahdollisuuksia päästä opiskelemaan ja työskentelemään Yhdysvaltoihin. Näiden asioiden edistäminen ei riipu kulloisistakin poliittisista asetelmista. Maidemme välinen yhteistyö ei riipu istuvan presidentin henkilöllisyydestä.
***
Otto Meri on Suomi-Amerikka Yhdistysten Liiton puheenjohtaja.