Kol­mi­o­sai­ses­sa Ame­ri­kan­suo­ma­lai­nen jou­lu -ko­lum­ni­sar­jas­sa tu­tus­tum­me jou­lun viet­toon ame­ri­kan­suo­ma­lai­seen ta­paan uu­den ko­lum­nis­tim­me Nina Dahlb­lo­min joh­da­tuk­sel­la.

Mil­lai­nen on Ame­rik­kaan muut­ta­nei­den suo­ma­lais­ten jou­lu? Jou­lu­rau­han ju­lis­ta­mi­sen si­jaan Yh­dys­val­lois­sa val­lit­see vank­ka jou­lu­va­lo­jen ja -pa­raa­tien pe­rin­ne. Yh­dys­val­lois­sa men­nään pi­mei­nä il­toi­na kat­so­maan kau­niis­ti va­loin ja eri­lai­sin tee­moin ko­ris­tel­tu­ja ka­tu­ja sekä nau­ti­taan kuu­maa kaa­ka­o­ta ja chur­ro­ja pi­hoil­la tu­li­si­jo­jen ää­res­sä. Yh­dys­val­ta­lais­ko­dis­sa ta­kan mant­te­lis­ta riip­puu jou­lu­ka­len­te­rin si­jaan jou­lu­suk­ka, jos­ta löy­tää jou­lu­kuun aa­mui­na uu­si, pie­ni yl­lä­tyk­sen.

Osa ame­rik­ka­lai­sis­ta naut­tii jou­luil­lal­li­sen si­jaan jou­lu­aat­to­na aa­mi­ais­ta tai bruns­sia. Ne ovat tar­joi­lul­taan run­sai­ta ja so­si­aa­li­sia. Tar­jol­la voi ol­la ta­co­ja, iso­äi­din maus­tei­sia ta­ma­le­ja tai it­se teh­ty­jä quic­he­ja, stic­ky bun­se­ja, bab­kaa tai pan­nu­kak­ku­ja. Ja ai­kui­sil­le tie­tys­ti poh­jat­to­mat mi­mo­sat. Ame­rik­ka­lai­sil­le kyn­nys tar­jo­ta ti­laus­ruo­kaa tai jär­jes­tää nyyt­ti­kes­tit on ma­ta­la. Help­pous ajaa vai­van­nä­ön edel­le. Aa­mi­ai­sil­la viih­dy­tään pit­kään, ja nii­den ai­ka­na voi­daan ot­taa vaik­ka päi­vä­u­net. Il­lal­li­sen si­säl­tö puo­les­taan vaih­te­lee. Joil­le­kin jou­lut­ra­di­tio on poi­ke­ta po­ru­kal­la pi­ka­ruo­ka­paik­kaan.

Uu­des­sa maas­sa jou­lut­ra­di­ti­oi­ta voi myös uu­dis­taa. Van­hois­ta ta­vois­ta sääs­te­tään ne, jois­ta oi­ke­as­ti pi­tää. Jos­kus taas kai­puu tut­tuun voit­taa, ja Ame­rik­kaan muut­ta­nees­ta bis­nes­nai­ses­ta kuo­riu­tuu uu­des­sa ko­ti­maas­saan ko­din hen­ge­tär, joka val­mis­taa per­heel­leen ai­don suo­ma­lai­sen jou­lu­a­te­ri­an alus­ta lop­puun huo­mi­oi­den myös puo­li­son kult­tuu­rin ja toi­veet.

Moona Joynerin joulu on yhdistelmä Amerikkaa ja Suomea  

Jou­lun­viet­to al­kaa suo­ma­lais­syn­tyi­sen meik­ki­tai­tei­li­ja­y­rit­tä­jä Moo­na Jo­y­ne­rin per­hees­sä heti kii­tos­päi­vän jäl­keen.

“Pää­täm­me yh­des­sä tyt­tä­rie­ni kans­sa vä­ri­tee­man, ja ko­ris­te­lem­me iha­nan te­ko­kuu­sem­me. Vä­ri­tee­ma­na on ol­lut usein pink­ki ja val­koi­nen, mut­ta meil­lä on myös tur­koo­si Flo­ri­da- ja si­ni­val­koi­nen Suo­mi-kuu­si”, ker­too Moo­na Jo­y­ner.

Jou­lu­kuu­sen al­la lun­ta muis­tut­taa val­koi­nen pör­rö­mat­to. Ko­ris­teet ovat muis­to­ja per­heen kan­sain­vä­li­sen elä­män var­rel­ta Suo­mes­ta, Bel­gi­as­ta, Eng­lan­nis­ta, Azo­reil­ta ja Flo­ri­das­ta.

Jo­y­ne­rit ovat poi­mi­neet par­haat pa­lat Suo­men ja Ame­ri­kan jou­luis­ta sekä muo­dos­ta­neet li­säk­si omat pe­rin­teen­sä. Ame­rik­ka­lai­sin­ta jou­lus­sa on Moo­nan mu­kaan ko­ris­teel­li­set jou­lu­va­lot, jot­ka hä­nen mie­hen­sä asen­taa.

“Teen lap­sil­le oma­te­koi­sen jou­lu­ka­len­te­rin. Ty­töt ra­kas­ta­vat joka päi­vä ka­len­te­ris­ta saa­mi­aan pie­niä yl­lä­tyk­siä. Kuun­te­len suo­ma­lais­ta jou­lu­ra­di­o­ta, kun val­mis­tan jou­lu­ruo­kia. Teem­me yh­des­sä täh­ti­tor­tut ja pi­par­kak­ku­ta­lon. Jou­lu­aat­to­na syö­dään rii­si­puu­ro, jos­sa on man­te­li. Jou­luil­lal­li­sel­le lai­tan ai­na ro­sol­lia ja lant­tu­laa­tik­koa, vaik­ka saan­kin syö­dä ne it­se”, Jo­y­ner ku­vai­lee per­heen­sä jou­lua ja jat­kaa: “Jou­lun­viet­tom­me on ren­toa yh­des­sä­o­loa. Ty­töt saa­vat uu­det py­ja­mat, jois­sa on kiva avail­la jou­lu­pu­kin yöl­lä tuo­mia lah­jo­ja jou­lu­päi­vän aa­mu­na. Ja per­heen ta­pa­nin­päi­väi­nen ran­ta­kä­ve­ly on must.”

Jo­y­ne­rin per­he viet­tää jou­lun yleen­sä Flo­ri­das­sa, mut­ta tänä jou­lu­na koko per­he mat­kus­taa en­sim­mäis­tä ker­taa Suo­meen ja Moo­na pää­see pit­käs­tä ai­kaa ko­ke­maan jou­lu­rau­han ju­lis­tuk­sen, hau­taus­maan va­lot ja jou­lu­sau­nan. Yh­des­sä­o­lo on per­heel­le tär­kein­tä jou­lus­sa myös tu­le­va­na jou­lu­na. Pe­rin­tei­ses­tä ta­pa­nin­päi­vän ran­ta­kä­ve­lys­tä saat­taa tul­la hie­man to­tut­tua vii­le­äm­pi, kun Flo­ri­dan ran­noil­ta siir­ry­tään Tu­run Au­ra­jo­el­le. Jo­y­ne­rei­den jou­lu­na­jan suun­ni­tel­miin kuu­lu­vat myös avan­tou­in­ti ja las­ket­te­lu.  

***

Ka­li­for­ni­an San Jo­ses­sa asu­va Nina Dahlb­lom on va­paa kir­joit­ta­ja, jol­la on pit­kä ura mark­ki­noin­nin ja myyn­nin pa­ris­sa Pii­laak­sos­sa ja Suo­mes­sa. Nina on ak­tii­vi­nen ver­kos­toi­tu­ja, joka luot­saa Yh­dys­val­lois­sa asu­vien suo­ma­lais­nais­ten ta­lou­teen, ura­ke­hi­tyk­seen ja yrit­tä­jyy­teen kes­kit­ty­vää Iso­sis­ko-yh­tei­söä.