Yhdysvalloissa yksilöillä on laajat oikeudet puolustaa itseään. Lähtökohtana on, että yksilöllä on oikeus käyttää kuolettavaa voimaa puolustaakseen itseään, jos hän uskoo sen olevan tarpeellista. Tulkintaa mutkistaa se, että itsepuolustusoikeutta määrittelevät lait eivät ole yhdenmukaisia vaan käytänteet vaihtelevat osavaltiokohtaisesti.
Esimerkiksi New Yorkissa yksilöillä on velvollisuus perääntyä uhkaavista tilanteista, jos vain mahdollista. Poikkeuksen tähän muodostaa koti. Koti kuuluu niin kutsutun linnadoktriinin (engl. castle doctrine) piiriin. Sen mukaan yksilö voi käyttää kuolettavaa voimaa puolustaakseen itseään tai tonttiaan tunkeutujilta.
38 osavaltiossa, kuten esimerkiksi Missourissa ja Texasissa, linnadoktriinin periaatteita on laajennettu koskemaan käytännössä kaikkia yleisiä tiloja. Niin sanotun stand your ground -lain mukaan yksilöllä on oikeus käyttää kuolettavaa voimaa puolustaakseen itseään, eikä hänellä ole velvollisuutta poistua vaaralliseksi kokemastaan tilanteesta missään, missä hän laillisesti saa olla.
Stand your ground -laki tuli voimaan ensimmäisen kerran Yhdysvalloissa Floridan osavaltiossa vuonna 2005. Laista tuli surullisen kuuluisa vuonna 2013, kun George Zimmerman käytti sitä puolustuksenaan hänen ammuttuaan mustan nuoren Trayvon Martinin. Zimmerman oli partioinut alueella osana asukkaiden muodostamaa naapurustovahtia ja sanoi epäilleensä, että huppu päässä kulkenut Martin oli juuri ryöstänyt kaupan.
Myös osavaltiossa, joissa stand your ground -lakia ei ole, saattaa olla laajat kirjoittamattomat itsepuolustusoikeudet. Esimerkiksi Wisconsinissa ei tällaista lakia tai vetäytymisvelvollisuutta ole. Syyttäjän vastuulle jää todistaa ilman varteenotettavaa epäilystä, että syytetty ei ole toiminut kohtuullisesti käytettyään voimaa itsensä puolustamiseen. Vuonna 2021 Kyle Rittenhouse onnistuneesti vetosi itsepuolustukseen ammuttuaan kolme protestoijaa, kahta kuolettavasti, Black Lives Matter
-mielenosoituksessa Wisconsinin Kenoshassa.
Laillisen voimankäytön yksityistäminen
Stand your ground -lait ovat lisääntyneet Yhdysvalloissa käsi kädessä aserajoitusten löystymisen kanssa. Floridassa, Texasissa ja Missourissa on näiden lakien lisäksi voimassa niin kutsuttu perustuslaillinen aseenkanto-oikeus, jonka mukaan asetta saa kantaa ilman lupaa tai koulutusta. Yhdessä lait valtuuttavat kansalaiset ottamaan vastuuta omasta turvallisuudestaan. Gallup-tutkimuskeskuksen vuonna 2021 tekemän tutkimuksen mukaan yli 80 % yhdysvaltalaisista aseiden omistajista kertoo omistavansa tuliaseen itsepuolustusta varten, kun vielä 20 vuotta sitten luku oli 65 %.
Itsepuolustustarkoituksessa asetta kantavat kansalaiset luottavat kanssaihmisiinsä keskimääräistä vähemmän. He eivät myöskään luota hallitukseen tai poliisiin – eivätkä ainakaan siihen, että nämä tahot voisivat pitää heidät turvassa. Toisaalta osavaltiot myös yksityistävät laillista voimankäyttöä poliisivoimilta kansalaisille. Sallivat aseidenkanto-oikeudet ja laveat itsepuolustuslait kannustavat kansalaisia käyttämään kuolettavaa voimaa suojellakseen itseään. Osa aseenkantajista näkee sen jopa kansalaisvelvollisuutenaan valvoa yhteisöänsä poliisin rinnalla tai sen korvaajana.
Yksityisellä voimankäytöllä on Yhdysvalloissa pitkä historia. Aseistetut siviilikaartit olivat vastuussa osavaltioiden puolustuksesta pysyvän armeijan puuttuessa uudelta liittovaltiolta. Kansalaisten oikeus kantaa aseita kirjattiin perustuslain 2. lisäykseen. Myytit aseilla valloitetusta villistä lännestä ovat edelleen tärkeä osa kansallista identiteettiä. ”Yksinäiset sudet” korjaamassa kohtaamaansa vääryyttä lain ulkopuolella ovat suosittuja hahmoja yhdysvaltalaisessa kulttuurissa. Käsiaseiden on sanottu tehneen ihmisistä tasa-arvoisia, sillä luodin edessä fyysisellä voimalla ei ole väliä.
Oman linnansa herra ei peräänny
Laillisen voimakäytön yksityistämisellä on kuitenkin synkkiä seurauksia. Esimerkiksi huhtikuussa 2023 yhden viikon aikana neljä nuorta ammuttiin harmittomien erehdysten takia. New Yorkissa teini-ikäistä Ralph Yarlia ammuttiin päähän oven läpi, kun tämä soitti väärän talon ovikelloa. Missourissa 20-vuotias Kaylin Gillis menehtyi, kun hänen ystävänsä ajoivat vahingossa väärään pihaan ja talonomistaja ampui useita laukauksia heidän autoansa kohti. Texasilaista cheerleaderia Payton Washingtonia ammuttiin ruokakaupan parkkipaikalla, kun hänen ystävänsä epähuomiossa yritti istua väärään autoon. Kaikissa välikohtauksissa ampujat vetosivat oikeuteen puolustaa itseään asein.
Nykypäivänä aseistetut siviilikaartit, jotka väitetysti pyrkivät suojelemaan yhteisöjään ovat toisinaan kiinnostuneita vain ”oikeanlaisten” ihmisten turvaamisesta. Ku Klux Klan ja muun muassa tammikuun 6. päivän kongressitalon valtauksessa mukana ollut Proud Boys -järjestö ovat esimerkkejä tällaisista organisaatiosta. Heitä motivoi uskomus valkoiseen ylivaltaan.
Kenen turvallisuus?
Ennen kaikkea lait pyrkivät lieventämään pelontunteita, joita yksilöillä on. Yhdysvalloissa tunnetusti sanotaan, että jokainen on oman onnensa seppä. Miksi siis ei myös oman turvallisuutensa? Omankädenoikeudella on ollut paikkansa läpi Yhdysvaltojen historian.
Konkreettisesti tästä periaatteesta kärsivät eniten vähemmistöt, etniset ja rodullistetut, köyhät ja muuten ennakkoluuloja kohtaavat yhteisöt. Stereotypiat ohjaavat sekä yksilöiden pelontunteita että sitä kenen itsepuolustus koetaan oikeudessa uskottavana. Mustat miehet nähdään tilastollisesti uhkaavimpana ja vähiten uhrin muottiin sopivana. Vaikka teoriassa kaikilla kansalaisilla on oikeus suojella itseään, tosiasiassa tämä on koskenut lähinnä etuoikeutettuja, lainkuuliaisia, valkoisia ja ”hyviä miehiä” aseiden kanssa.
***
Kirjoittaja on filosofian maisteri ja väitöskirjatutkija Turun yliopistossa. Hän työskentelee Pohjois-Amerikan tutkimuksen John Morton -keskuksessa (JMC) ja tekee väitöskirjaansa valtio-opin oppiaineeseen. Vuonna 2021–2022 hän tutki Fulbright-stipendiaattina aseväkivaltaa The University of Texas at Austinissa.