Jos olet kos­kaan viet­tä­nyt jou­lua Yh­dys­val­lois­sa tai edes kat­so­nut ame­rik­ka­lai­sia jou­lu­e­lo­ku­via, olet to­den­nä­köi­ses­ti kuul­lut jon­kun ame­rik­ka­lai­sen huu­dah­ta­van iloi­ses­ti ”Hap­py Ho­li­da­ys!”. Ky­sei­nen toi­vo­tus tuo hy­vän mie­len, ja har­va py­säh­tyy poh­ti­maan toi­vo­tuk­sen si­säl­töä sen sy­vem­min. Mut­ta tie­dät­kö, mik­si mo­net ame­rik­ka­lai­set toi­vot­ta­vat ny­ky­ään ni­me­no­maan juu­ri hy­viä lo­mia? 

Eri­lais­ten kult­tuu­rien ja tra­di­ti­oi­den su­la­tu­suu­ni­na tun­ne­tus­sa Yh­dys­val­lois­sa myös eri­lai­sia juh­lia riit­tää. Eri­tyi­ses­ti vuo­den lop­puun ajoit­tuu mo­nia eri kult­tuu­reil­le ja yh­tei­söil­le tär­kei­tä juh­lia, ku­ten kris­tit­ty­jen viet­tä­mä jou­lu, juu­ta­lais­ten ha­nuk­ka sekä Yh­dys­val­tain af­ro­a­me­rik­ka­lais­ten juh­li­ma kwan­zaa. Näis­tä jou­lu on kaik­kein laa­jim­min vie­tet­ty ja myös eni­ten ka­tu­ku­vas­sa nä­ky­vä juh­la, mut­ta myös ha­nu­kan ja kwan­zaan vie­tol­la on mer­kit­tä­vä ja­lan­si­ja ame­rik­ka­lai­ses­sa yh­teis­kun­nas­sa. Tä­män vuok­si koh­te­li­aak­si ta­vak­si on­kin muo­dos­tu­nut toi­vot­taa lop­pu­vuo­den lo­ma­kau­den (ho­li­day se­a­son) al­la ylei­ses­ti vain hy­viä lo­mia, jol­loin kaik­ki eri kult­tuu­reil­le tär­ke­ät juh­lat tu­le­vat huo­mi­oi­duk­si. 

Tun­net­ko jo ha­nuk­kaan, kwan­zaan ja ame­rik­ka­lai­seen jou­luun liit­ty­vät pe­rin­teet? Kur­kis­ta kans­sam­me lop­pu­vuo­den juh­liin! 

Hanukka – juutalaisten valon juhla 

Useim­mat Yh­dys­val­lois­sa asu­vat juu­ta­lai­set viet­tä­vät va­lon juh­laa eli ha­nuk­kaa ai­na­kin jol­lain ta­paa. Juh­lan viet­to al­kaa juu­ta­lai­sen ka­len­te­rin kis­lev-kuun 25. päi­vä­nä. Tänä vuon­na ky­sees­sä sat­tuu ole­maan sama päi­vä, jona myös kris­ti­tyt viet­tä­vät jou­lua (25.12.). Pe­rin­tei­seen ha­nu­kan viet­toon kuu­luu ru­koi­lu sekä kynt­ti­löi­den sy­ty­tys il­tai­sin si­ten, et­tä jo­kai­se­na kah­dek­san­päi­väi­sen juh­lan il­ta­na sy­ty­te­tään yk­si kynt­ti­lä enem­män kuin edel­li­se­nä il­ta­na. Li­säk­si per­heet pe­laa­vat usein eri­lai­sia pe­le­jä, lau­la­vat ja ja­ka­vat lah­jo­ja. Ha­nuk­kaan kuu­luu olen­nai­se­na osa­na myös pais­tet­tu­jen ruo­kien naut­ti­mi­nen.  

Vuo­des­ta 1979 al­ka­en Was­hing­ton DC:ssä Val­koi­sen ta­lon edus­tal­la on jär­jes­tet­ty vuo­sit­tain ha­nu­kan en­sim­mäi­se­nä päi­vä­nä myös kan­sal­li­sen me­no­ran sy­ty­tys­ti­lai­suus, jota seu­raa­vat mil­joo­nat ih­mi­set ym­pä­ri maa­il­man. Ar­vok­kaa­seen ti­lai­suu­teen osal­lis­tuu tyy­pil­li­ses­ti myös kun­ni­a­vie­rai­ta, joi­den jou­kos­sa on vuo­sien var­rel­la näh­ty muun mu­as­sa Yh­dys­val­tain pre­si­dent­te­jä ja va­rap­re­si­dent­te­jä puo­li­soi­neen. 

Kwanzaa juhlistaa afrikka­lai­sa­me­rik­ka­laisten juuria ja kulttuuria 

Kwan­zaan viet­to al­koi 1960-lu­vul­la, ja sen syn­tyyn vai­kut­ti voi­mak­kaas­ti tar­ve vah­vis­taa af­ro­a­me­rik­ka­lais­ten kes­ki­näis­tä yh­tei­söl­li­syy­den ko­ke­mus­ta. Juh­las­sa yh­dis­tyy­kin näin ol­len vai­kut­tei­ta mo­nien eri af­rik­ka­lais­kan­so­jen sa­to­juh­lis­ta. Kynt­ti­löi­den sy­ty­tys ki­na­ra-kynt­ti­län­jal­kaan sekä af­rik­ka­lai­seen kult­tuu­riin liit­ty­vis­tä seit­se­mäs­tä pe­ri­aat­tees­ta kes­kus­te­lu kuu­lu­vat pe­rin­teis­ten ate­ri­oi­den ohel­la kwan­zaan viet­toon.  

Jou­lus­ta ja ha­nu­kas­ta poi­ke­ten kwan­zaa ei ole oi­ke­as­taan us­kon­nol­li­nen, vaan enem­män­kin kult­tuu­ri­nen juh­la. Tä­män ta­kia mo­net sitä viet­tä­vät saat­ta­vat viet­tää myös esi­mer­kik­si jou­lua. Kwan­zaa ajoit­tuu ai­na juu­ri vuo­den­vaih­teen ym­pä­ril­le 26.12.–1.1. 

Valot ja koristeet luovat amerikkalaisen joulun taian 

Siir­to­lai­suu­den vai­ku­tuk­set nä­ky­vät Yh­dys­val­lois­sa myös kris­ti­tyil­le tär­ke­än juh­lan, eli jou­lun vie­tos­sa; eri alu­eil­ta on kul­keu­tu­nut Yh­dys­val­toi­hin eri­lai­sia jou­lu­pe­rin­tei­tä, jot­ka ovat ai­ko­jen saa­tos­sa saat­ta­neet myös se­koit­tua kes­ke­nään. Yh­dys­val­lois­sa jou­lu­puk­ki eli San­ta Claus tuo lah­jat jou­lu­aa­ton ja -päi­vän vä­li­se­nä yö­nä, ja jou­lu­päi­vä on­kin ame­rik­ka­lai­sen jou­lun­vie­ton tär­kein päi­vä, jol­loin muun mu­as­sa syö­dään jou­lu­a­te­ria ja nau­ti­taan mu­na­to­tia.  

Mui­den juh­lien ta­paan myös jou­lu in­noit­taa ame­rik­ka­lai­set ko­ris­te­le­maan ko­tin­sa ja sen edus­tan run­sail­la jou­lu­ko­ris­teil­la ja -va­loil­la. Jou­lu on­kin myös suu­ren ra­han­ku­lu­tuk­sen ai­kaa, ja Na­ti­o­nal Re­tail Fe­de­ra­ti­on on ar­vi­oi­nut, et­tä vuon­na 2024 ri­ko­taan to­den­nä­köi­ses­ti ai­em­pi en­nä­tys lop­pu­vuo­den juh­liin liit­ty­vän ku­lu­tuk­sen osal­ta. 

Myös Yh­dys­val­tain pre­si­den­tin vir­ka-asun­to Val­koi­nen talo saa vuo­sit­tain yl­leen pra­me­at ko­ris­teet, ja tänä vuon­na ta­los­sa on ker­rot­tu ole­van esil­lä kai­ken kaik­ki­aan 83 jou­lu­kuus­ta. Val­koi­sen ta­lon edus­taa ko­ris­taa myös mas­sii­vi­nen Yh­dys­val­to­jen kan­sal­li­nen jou­lu­kuu­si, jota pää­se­vät ihai­le­maan ne­kin pai­kal­li­set ja tu­ris­tit, jot­ka ei­vät si­sään­pää­syä Val­koi­sen ta­lon kier­rok­sel­le on­nis­tu hank­ki­maan.  

Hap­py Ho­li­da­ys!