Jos olet koskaan viettänyt joulua Yhdysvalloissa tai edes katsonut amerikkalaisia jouluelokuvia, olet todennäköisesti kuullut jonkun amerikkalaisen huudahtavan iloisesti ”Happy Holidays!”. Kyseinen toivotus tuo hyvän mielen, ja harva pysähtyy pohtimaan toivotuksen sisältöä sen syvemmin. Mutta tiedätkö, miksi monet amerikkalaiset toivottavat nykyään nimenomaan juuri hyviä lomia?
Erilaisten kulttuurien ja traditioiden sulatusuunina tunnetussa Yhdysvalloissa myös erilaisia juhlia riittää. Erityisesti vuoden loppuun ajoittuu monia eri kulttuureille ja yhteisöille tärkeitä juhlia, kuten kristittyjen viettämä joulu, juutalaisten hanukka sekä Yhdysvaltain afroamerikkalaisten juhlima kwanzaa. Näistä joulu on kaikkein laajimmin vietetty ja myös eniten katukuvassa näkyvä juhla, mutta myös hanukan ja kwanzaan vietolla on merkittävä jalansija amerikkalaisessa yhteiskunnassa. Tämän vuoksi kohteliaaksi tavaksi onkin muodostunut toivottaa loppuvuoden lomakauden (holiday season) alla yleisesti vain hyviä lomia, jolloin kaikki eri kulttuureille tärkeät juhlat tulevat huomioiduksi.
Tunnetko jo hanukkaan, kwanzaan ja amerikkalaiseen jouluun liittyvät perinteet? Kurkista kanssamme loppuvuoden juhliin!
Hanukka – juutalaisten valon juhla
Useimmat Yhdysvalloissa asuvat juutalaiset viettävät valon juhlaa eli hanukkaa ainakin jollain tapaa. Juhlan vietto alkaa juutalaisen kalenterin kislev-kuun 25. päivänä. Tänä vuonna kyseessä sattuu olemaan sama päivä, jona myös kristityt viettävät joulua (25.12.). Perinteiseen hanukan viettoon kuuluu rukoilu sekä kynttilöiden sytytys iltaisin siten, että jokaisena kahdeksanpäiväisen juhlan iltana sytytetään yksi kynttilä enemmän kuin edellisenä iltana. Lisäksi perheet pelaavat usein erilaisia pelejä, laulavat ja jakavat lahjoja. Hanukkaan kuuluu olennaisena osana myös paistettujen ruokien nauttiminen.
Vuodesta 1979 alkaen Washington DC:ssä Valkoisen talon edustalla on järjestetty vuosittain hanukan ensimmäisenä päivänä myös kansallisen menoran sytytystilaisuus, jota seuraavat miljoonat ihmiset ympäri maailman. Arvokkaaseen tilaisuuteen osallistuu tyypillisesti myös kunniavieraita, joiden joukossa on vuosien varrella nähty muun muassa Yhdysvaltain presidenttejä ja varapresidenttejä puolisoineen.
Kwanzaa juhlistaa afrikkalaisamerikkalaisten juuria ja kulttuuria
Kwanzaan vietto alkoi 1960-luvulla, ja sen syntyyn vaikutti voimakkaasti tarve vahvistaa afroamerikkalaisten keskinäistä yhteisöllisyyden kokemusta. Juhlassa yhdistyykin näin ollen vaikutteita monien eri afrikkalaiskansojen satojuhlista. Kynttilöiden sytytys kinara-kynttilänjalkaan sekä afrikkalaiseen kulttuuriin liittyvistä seitsemästä periaatteesta keskustelu kuuluvat perinteisten aterioiden ohella kwanzaan viettoon.
Joulusta ja hanukasta poiketen kwanzaa ei ole oikeastaan uskonnollinen, vaan enemmänkin kulttuurinen juhla. Tämän takia monet sitä viettävät saattavat viettää myös esimerkiksi joulua. Kwanzaa ajoittuu aina juuri vuodenvaihteen ympärille 26.12.–1.1.
Valot ja koristeet luovat amerikkalaisen joulun taian
Siirtolaisuuden vaikutukset näkyvät Yhdysvalloissa myös kristityille tärkeän juhlan, eli joulun vietossa; eri alueilta on kulkeutunut Yhdysvaltoihin erilaisia jouluperinteitä, jotka ovat aikojen saatossa saattaneet myös sekoittua keskenään. Yhdysvalloissa joulupukki eli Santa Claus tuo lahjat jouluaaton ja -päivän välisenä yönä, ja joulupäivä onkin amerikkalaisen joulunvieton tärkein päivä, jolloin muun muassa syödään jouluateria ja nautitaan munatotia.
Muiden juhlien tapaan myös joulu innoittaa amerikkalaiset koristelemaan kotinsa ja sen edustan runsailla joulukoristeilla ja -valoilla. Joulu onkin myös suuren rahankulutuksen aikaa, ja National Retail Federation on arvioinut, että vuonna 2024 rikotaan todennäköisesti aiempi ennätys loppuvuoden juhliin liittyvän kulutuksen osalta.
Myös Yhdysvaltain presidentin virka-asunto Valkoinen talo saa vuosittain ylleen prameat koristeet, ja tänä vuonna talossa on kerrottu olevan esillä kaiken kaikkiaan 83 joulukuusta. Valkoisen talon edustaa koristaa myös massiivinen Yhdysvaltojen kansallinen joulukuusi, jota pääsevät ihailemaan nekin paikalliset ja turistit, jotka eivät sisäänpääsyä Valkoisen talon kierrokselle onnistu hankkimaan.
Happy Holidays!