Chili tunnetaan tänä päivänä kaikkialla maailmassa tulisuutensa ja lisäksi myös terveellisyytensä ansiosta. Sen uskotaan olevan kotoisin Etelä-Amerikasta Brasilian ja Bolivian alueelta. Se mainitaan ensimmäisen kerran Christopher Columbuksen päiväkirjassa tammikuussa 1493 tehdyssä merkinnässä Hispaniolan saarella, joka sijaitsee nykyisen Haitin ja Dominikaanisen tasavallan alueella. Tämä paprikan sukuun kuuluva kasvi levisi näiden 1500-luvun alun löytöretkien myötä maapallon kaikille trooppisille alueille, ja se on tänäkin päivänä olennainen elementti mm. kiinalaisessa, korealaisessa, thaimaalaisessa, intialaisessa, afrikkalaisessa, karibialaisessa ja meksikolaisessa keittiössä.
Chili on muutamassa vuosikymmenessä kohonnut yleismaailmalliseksi herkuksi, jota voidaan käyttää lukuisten erilaisten ruokien yhtenä ainesosana. Olennaista chilin käytössä on tietää kunkin chili-lajikkeen tulisuusaste sekä syöjien sietokyky. Tulisuuden mittaamista varten on kehitetty kokonaan oma järjestelmänsä eli niin sanottu scoville-asteikko. Jos tavallinen vihannespaprika saa tuolla asteikolla arvon 0, saavat kaikkein tulisimmat chilit tällä hetkellä arvon, joka kohoaa yli 2 miljoonan. Kehittäillä on aina entistä vahvempia lajikkeita, ja chileistä kaikkein vahvimpien kanssa on syytä olla kuitenkin huolellinen.
Chiliä voidaan lisätä ruokaan monessa eri muodossa. Se voidaan silputa tuoreena erilaisten keitosten joukkoon. Siitä valmistetaan myös lukematon määrä erilaisia kastikkeita miedoista tuskallisen tulisiin. Chilejä voidaan myös kuivata tai savustaa ja jauhaa hienoksi. Saatavilla on myös erilaisia täytettyjä chilejä eri tulisuusasteilla. Olennaista on vain tietää käytetyn chiliasteen tulisuus ja huomioida se siis ruokailijoiden kokemuksen ja sietokyvyn mukaisesti.
Yhdysvaltalaisissa ravintoloissa tunnutaan usein otaksuttavan, että asiakkaiden valmius käyttää chiliä on suhteellisen alhainen. Ainakin itse olen huomannut, että jos pitää todella tulisesta ruoasta, tulee sellaista pyytää erikseen ja omaa kyvykkyyttään korostaen. Muistan edelleen yhden vuosien takaisen päivällisen Santa Fen kaupungissa Uudessa Meksikossa. Olimme hieman aikaisemmin olleet lyhyellä turistimatkalla Cancunin kaupungissa Meksikossa. Siellä jouduin toistuvasti pyytämään lisämakua ruokaani, minkä jälkeen tarjoilijat poimivat tiskin alta jotain tulista kastiketta pienessä pullossa. Santa Fen tapauksessa toin ilmeisesti liiankin kärkkäästi esiin tyytymättömyyteni siitä, että muualla saamani chili-ruoat olivat olleet lähtökohtaisesti liian vähän maustettuja. Siksi minut mitä ilmeisimmin päätettiin panna pieneen testiin. Ja totisesti, en ole koskaan ennen enkä sen jälkeen syönyt mitään niin vahvasti maustettua ruokaa. Kokit ja tarjoilijat varmaankin tarkkailivat ovenraosta vaivihkaa selviytymistäni. Tarvittiinkin suomalaista sisua että selvisin kunnialla saamastani annoksesta. Tuskin koskaan olen puhdistanut lautastani niin huolellisesti kuin silloin tein. Oli mukava huomata, että sikäläiset tarjoilijat arvostivat erittäin korkealle saavutustani.
Seuraavassa on esitelty muutama tyypillinen amerikkalainen chili-ruoka, osa lihalla ja osa ilman. Kannattaa kuitenkin muistaa, että chili sopii hyvin myös toisenlaisiin ruokiin. Kannattaa kokeilla esimerkiksi makealla chilikastikkeella ryyditettyä hedelmäsalaattia. Sekoitetaan keskenään erilaisia paloiteltuja hedelmiä ja niiden mehuja ja lisätään joukkoon kunnon loraus makeaa chilikastiketta. Se nautitaan puolestaan jälkiruokana hyvin jäähdytettynä.
CHILI CON CARNE
Chili con carnella, vanhalla karjapaimenien ruoalla, tarkoitetaan chiliä lihan kanssa. Se on tänä päivänä etelävaltioiden ja Lounais-Yhdysvaltojen perusruokaa, josta on lukuisia erilaisia ohjeita. Olennaisia ainesosia siinä ovat chili, liha, sipuli ja pavut. Vahvuusaste on täysin kunkin kokin ratkaistavissa. Viime aikoina on yleistynyt myös lihaton versio, jossa käytetään samoja aineita kuin alla ja mukaan voidaan laittaa myös soijarouhetta.
Ainekset:
800 g naudanpaistia jauhettuna tai suikaloituna
2 kpl kuutioitua keltasipulia
4 kpl viipaloitua valkosipulinkynttä
½ dl ruokaöljyä
2 kpl punaista chiliä ohuina viipaleina
1 purkki tomaattimurskaa
1 purkki ruskeita papuja
1 rkl ancho-chilijauhetta tai Taco-maustetta
1 tl jauhettua juustokuminaa
2 tl suolaa ja 1 tl rouhittua mustapippuria
kunnon loraus tequilaa
1 dl hienonnettua tuoretta korianteria
1 dl vuolukermaa
Valmistus:
Kuumenna paistinapannu tai rautapata, lisää öljy ja ruskista liha, sipuli ja valkosipuli sekä viipaloitu chili. Kääntele ruskistettaessa ja hauduta kypsäksi. Jos valmistat ruoan paistisuikaleista, hauduta liha lisäämällä hieman vettä, kunnes liha on kypsää. Lisää tomaattimurska, pavut ja mausteet. Jatka hauduttamista, kunnes rakenne on patamainen mutta ei kastikkeinen. Kaada lopuksi sekaan kunnon loraus tequilaa ja hauduta vielä hetki. Laiteta tarjolle ja koristele hienonnetulla tuoreella korianterilla ja vuolukermalla (smetanalla).
Chili con carne voidaan nauttia chilillä maustetun maissileivän ja/tai keitetyn riisin kanssa. Ruuan lisäksi laitetaan tarjolle erilaisia ja erivahvuisia chilikastikkeita, joiden avulla jokainen voi tehdä haluamansa vahvuisen annoksen. Juomana ehdottomasti olut, ei viini. Mahdollisesti syntyvää ylimääräistä poltetta voi lievittää keitetyn riisin tai maidon avulla. Yhdysvalloissa tätä ruokaa nautitaan myös hot dogien yhtenä täytteenä.
CHILI SIN CARNE
Vaikka chili con carne on ollut alkujaan puhtaasti liharuoka, on kasvisruokien yleistyminen merkinnyt sitä, että siitä on ryhdytty valmistamaan myös erilaisia kasvisversioita. Niissä liha on yleensä korvattu ruskeilla tai muilla pavuilla, joskin myös soijarouhetta on käytetty joissakin ohjeissa. Tässä turvaudutaan kuitenkin ruskeisiin papuihin.
Ainekset:
1 kpl kuutioitu keltasipuli
2 kpl murskattua valkosipulinkynttä
3 rlk ruokaöljyä
2 tl suolaa
1-2 rkl ancho-chilijauhetta
2 tl rouhittua mustapippuria
1 dl vettä
1 purkki tomaattimurskaa
1 purkki ruskeita papuja
1 tl meksikolaista oreganoa (kotimainenkin käy)
1 tl tuoretta basilikaa
Valmistus:
Kuumenna kasari, lisää öljy ja ruskista sipuli ja valkosipuli. Kun sipulit ovat kuullottuneet tarpeeksi, lisää suola, chilijauhe ja mustapippuri, sekoita.
Lisää vesi, tomaattimurska ja ruskeat pavut. Hauduta noin 20 minuuttia. Mausta lopuksi meksikolaisella oreganolla ja tuoreella basilikalla. Myös kasvischili nautitaan keitetyn riisin kera.
CINCINNATIN CHILI
Cincinnatin chili on Ohiossa sijaitsevan Cincinnatin kaupungin kreikkalaisen siirtokunnan alkujaan kehittämä versio perinteisestä chili con carnesta. Se eroaa alkuperäisestä ohjeesta sekä mausteiden että nauttimistavan suhteen. Varsinkin kaneli on tyypillisesti kreikkalainen mauste (esim. stifadossa).
Ainekset:
1 kpl kuutioitu keltasipuli
300 g vähärasvaista jauhelihaa
1-2 viipaloitua valkosipulinkynttä
1 rkl savustettua chilijauhetta
1 tl rouhittua maustepippuria
1 tl jauhettua kanelia
1 tl juustokuminaa
½ tl cayennepippuria
½ tl suolaa
1½ rkl makeuttamatonta kaakaota tai 0,3 dl hienonnettua tummaa raakasuklaata
1 purkki tomaattimurskaa
1 rkl Worchestershire –kastiketta
1 rkl omenaviinietikkaa
1,25 dl vettä
Valmistus:
Kuumenna paistinpannu, lisää öljy. Ruskista sipuli, jauheliha, valkosipuli ja chilijauhe. Lisää muut mausteet, kaakao tai suklaa, tomaattimurska, Worchestershire –kastike, etikka ja vesi. Hauduta miedolla lämmöllä noin 20 minuuttia. Tarkista maku.
Keitä spagetti kypsäksi pakkauksen ohjeiden mukaan ja annostele lautasille. Peitä spagetti kuumalla chilikastikkeella ja nauti oluen tai punaviinin kera.
***
Ruokalajien valinnasta, reseptiikasta ja niihin liittyvistä historiallisista taustoista vastaava Jyrki Iivonen on Tampereella asuva eläkkeellä oleva puolustusministeriön entinen viestintäjohtaja. Hän on työskennellyt lisäksi Suomen suurlähetystössä Washingtonissa, Ulkopoliittisessa instituutissa erikoistutkijana sekä erilaisissa opetus- ja tutkimustehtävissä Tampereen yliopistossa. Ruoka ja ruokakulttuurit ovat erityisen lähellä hänen sydäntään.
Suomen suurlähetystössä Washingtonissa 1990-luvulla työskennellyt Kim Palhus on tarkistanut ja koevalmistanut kaikki ohjeet, jotta ne toimisivat mahdollisimman moitteettomasti. Hän on gastronomian seikkailija, joka on marinoitunut monessa maailman keittiön mausteessa. Hän kiertää edelleen maailmaa saadakseen uusia vaikutteita eri maiden ruokakulttuureista ja ruokatrendeistä. Hän on myös vankkumaton suomalaisen ruoan ja raaka-aineiden puolestapuhuja.
Ruokakuvat on kuvannut valokuvaaja Sampsa Pärnänen.