Ensimmäiset suomalaissyntyiset siirtolaiset saapuivat Delawarejoen laaksoon Pennsylvaniaan jo ennen 1600-luvun puoliväliä ja olivat perustamassa sinne Uuden Ruotsin (New Sweden) siirtokuntaa. Laajamittainen muuttoliike Suomesta Yhdysvaltoihin ajoittui kuitenkin vasta 1800-luvun loppuun ja 1900-luvun alkuun. Suomalaiset muuttivat erityisesti ilmastollisesti tutunoloisiin Yhdysvaltain pohjoisiin osavaltioihin, Uuteen Englantiin (New Yorkin lisäksi muun muassa Massachusettsin Fitchburgiin) sekä suurten järvien alueelle (Minnesotaan, Michiganiin ja Wisconsiniin). Muiden siirtolaisryhmien tapaan myös suomalaiset toivat mukanaan niin erilaisia kansallisia tapojaan kuin myös oman keittotaitonsa.
Runsaan 100 vuoden takainen muuttoliike oli lähtöisin erityisesti läntisestä Suomesta, ennen muuta Pohjanmaalta. Huomattava osa suomalaisista perusti uudessa kotimaassaan maatiloja, työskenteli metsätöissä (lokarit) ja kaivoksissa tai hankki elantonsa kalastajina (erityisesti Oregonissa ja Washingtonin osavaltiossa). Tänä päivänä amerikansuomalaiset ovat toki levittäytyneet jo kaikkialle maahan Alaskasta aina Floridaan saakka.
Aikaisemmissa yhteyksissä on jo sivuttu ranskalaista, saksalaista tai juutalaista alkuperää omaavien siirtolaisten omistautumista alkuperäisille kulinaarisille traditioilleen. Myös Suomesta muuttaneet siirtolaiset halusivat säilyttää perinteiset, kansalliset ruokalajinsa uudessa kotimaassaan – kielitaidon siirtäminen uusille sukupolville ei usein ollut yhtä tärkeää kuin keittiön perisuomalaiset herkut. Koska merkittävä osa siirtolaisista tuli Länsi-Suomesta, löytyy monien amerikansuomalaisten ruokien alkukoti myös läntisestä Suomesta.
Suomalainen keittiö ei ehkä ole levinnyt kaikkialle Yhdysvaltoihin monien muiden eurooppalaisten ja aasialaisten keittiöiden tapaan, mutta mikään ei myöskään viittaa siihen, että se olisi kokonaan katoamassa. Varsinkin perinteisillä suomalaisalueilla suomalaisuutta vaalitaan edelleen huolellisesti. Ja kyllä suomalainen keittiö näkyy edelleen siellä täällä myös maan miljoonakaupungeissa, yhtenä esimerkkinä pääkaupungissa Washingtonissa Dupont Circlen alueella jo pitkään toiminut Mikko Nordic Fine Food (1636 R Street). Myös Suomen edustustot Washingtonissa, New Yorkissa ja Los Angelesissa tekevät arvokasta työtä tarjoilemalla paikallisille vierailleen erilaisia kotimaisia herkkuja, joista erityisen suosittuja ovat graavatut ja/tai savustetut kalat, erityisesti lohi. Varsinkin graavilohi tapasi olla tarjottavista aina se ensimmäinen, joka loppui kesken, ja ruisleipää useimmat söivät myös mielellään. Kun vierailin aikoinaan Minnesotan osavaltiossa sijaitsevassa Finland-nimisessä pikkukaupungissa, löytyi sikäläisestä suomalaisravintolasta sekä lihapullia että lihamureketta (mutta toki myös hampurilaisia ja tacoja).
Koska useimmilla amerikansuomalaisilla herkuilla on juuret Suomessa, ei niitä koskevien tarkempien ohjeiden antaminen ole tässä yhteydessä tarpeellista. Muutama erityinen esimerkki on kuitenkin syytä esitellä.
Mojakka muistuttaa suomalaista kalakeittoa
Mojakka
Mojakka on alkujaan ollut kalakeitto, jonka sanotaan olevan kotoisin Pohjanmaan Kalajoelta. Sen aineslista on hyvin typistetty ja siten tyypillisen suomalainen. Perunaa siinä ei ole lainkaan ja kalana siinä on käytetty alkujaan silakkaa, mutta koska silakkaa ei Amerikasta saa, se on siellä korvattu muilla vaalealihaisilla kalalajeilla, esimerkiksi siialla (white fish) tai kissakalalla (cat fish). Mutta koska Amerikassa ei ole kaikkialla saatavilla sopivaa vaaleaa kalaa, kekseliäät suomalaiset oppivat laittamaan mojakkaa myös lihasta. Sen käyttö oli pian niin yleistä, että sitä alettiin kutsua pelkäksi mojakaksi. Kalasta tehty mojakka alkoi kulkea nimellä kalamojakka.
Kalamojakka valmistetaan siten, että laitetaan kattilaan tai pataan paloiteltu tuore kala, peitetään se vedellä ja laitetaan mukaan kuusi isoa kuorittua ja paloiteltua perunaa. Annetaan perunoiden ja kalan kiehua noin puoli tuntia ja lisätään sitten mukaan yksi paloiteltu sipuli, kuusi kokonaista maustepippuria, suolaa maun mukaan sekä hieman voita. Jatketaan keittämistä, kunnes sipuli on pehmentynyt.
Lihamojakka valmistetaan suunnilleen samaan tapaan. Paloiteltu liha kannattaa keittää pienessä määrässä vettä ennen perunoiden ja muiden aineiden lisäämistä. Lihamojakkaan lisätään usein perunoiden lisäksi myös paloiteltua lanttua ja porkkanoita.
Todettakoon lopuksi vielä, että lihamojakka on monille amerikansuomalaisille juhlaruoka, jota nautitaan erityisesti Pyhän Urhon (St. Urho) päivänä 16. maaliskuuta. Pyhä Urho on eräänlainen suomalainen vastine irlantilaisten Pyhälle Patrikille, jota juhlitaan yhtä päivää myöhemmin. Pyhän Urhon päivään liittyy tarina, jonka mukaan tuo myyttinen hahmo olisi aikoinaan pelastanut Suomen sadon karkottamalla viljelijöitä ankarasti piinanneet heinäsirkat.
Pyhä Urho on amerikansuomalaisten suojeluspyhimys.
Kropsu
Mojakan lisäksi Amerikkaan muuttaneet pohjalaiset toivat mukanaan myös maakunnallisen pannukakkunsa eli kropsun. Myös sillä – kuten suomalaisilla ruoilla yleensäkin – on varsin yksinkertainen mutta silti maistuva ohje. Sekoitetaan litraan maitoa 4–5 munaa, ripaus suolaa ja 2 desiä sokeria sekä 6 dl (½ kg) vehnäjauhoja. Jätetään taikina suhteellisen löysäksi. Voidellaan uunivuoka tai korkeampireunainen pelti ja kaadetaan taikina siihen. Kypsennetään 10 minuutin ajan uunin alimmalla tasolla ja nostetaan sitten ylätasolle, missä se saa kypsyä ja ruskistua toiset 10 minuuttia. Nautitaan heti kuumana, esimerkiksi vaahterasiirapin tai kermavaahdon ja marjojen kanssa.
Lohilaatikko
Vierailimme kymmenisen vuotta sitten Oregonin osavaltiossa Astorian kaupungissa, jonne suomalaisia on muuttanut poikkeuksellisen runsaasti − jopa siinä määrin, että kaupunkia on joskus kutsuttu nimellä Lännen Helsinki. Sikäläisillä amerikansuomalaisilla on edelleen vilkasta yhdistystoimintaa, johon liittyy myös suomalaisten herkkujen valmistamista myyjäisiä ja muita tempauksia ajatellen. Yksi suosituimmista ruoista on lohilaatikko, asuihan kaupungissa aikoinaan runsaasti myös suomalaisia kalastajia. Se valmistetaan siellä aivan samaan tapaan kuin Suomessakin: uunivuokaan viipaloidaan perunoita ja sekoitetaan ne lohen kanssa, lisätään kermaa, suolaa ja pippuria ja annetaan ruoan hautua kypsäksi uunissa. Tästä ruoasta pitävät kuulemma muutkin kuin paikalliset suomalaiset.
Hernekeitto
Hernekeitto on yksi vanhimmista koko pohjoisen Euroopan alueella valmistetuista ruoista. Se tunnettiin jo keskiajalla Itämeren eri satamakaupungeissa ja se löysi tiensä myös valtameren yli. Amerikassa sillä ei kuitenkaan ole samanlaista uskontoon liittyvää historiaa; se ei ollut torstairuokaa, jota syömällä valmistauduttiin selviämään katolisen kirkon määräämästä seuraavan päivän paastosta. Lisäksi kuivatut herneet säilyivät hyvin talven yli ja olivat ravinnollisesti käyttökelpoisia. Amerikansuomalaisten hernekeitto on varsin lähellä perinteistä suomalaista, sillä erolla, että siihen laitetaan mukaan myös paloiteltuja perunoita.
Joulun herkut
Suomalaisilla on omat jouluherkkunsa, joista monia voidaan valmistaa myös Amerikassa. Oikean sillin löytäminen voi kuitenkin olla vaikeaa, silakoista puhumattakaan. Lohta kuitenkin saa yleisesti, joten graavilohi on yksi tärkeimmistä suomalaisista jouluruoista. Huomasin kuitenkin itse, että monia paikallisia miellyttivät myös erilaiset laatikot, erityisesti lanttu-, porkkana- ja imellytetty perunalaatikko, sillisalaatti eli rosolli sekä pulla ja erilaiset suomalaiset pikkuleivät.
***
Ruokalajien valinnasta, reseptiikasta ja niihin liittyvistä historiallisista taustoista vastaava Jyrki Iivonen on Tampereella asuva eläkkeellä oleva puolustusministeriön entinen viestintäjohtaja. Hän on työskennellyt lisäksi Suomen suurlähetystössä Washingtonissa, Ulkopoliittisessa instituutissa erikoistutkijana sekä erilaisissa opetus- ja tutkimustehtävissä Tampereen yliopistossa. Ruoka ja ruokakulttuurit ovat erityisen lähellä hänen sydäntään.