Ranskalainen Meguelonne Toussaint-Samat kertoo klassikon asemaan nousseessa kirjassaan Ruoan historia (A History of Food, New York: Blackwell 1992) leivän merkityksestä ihmiskunnan kehityksessä. Jo kivikaudella ihmiset jauhoivat villiviljaa ja paistoivat siitä leipiä. Leivällä oli suuri merkitys myös faaraoiden Egyptissä, Kaksoisvirranmaassa, Raamatussa ja antiikin Kreikassa. Sana leipä oli itse asiassa synonyymi sanalle ruoka. Keskiaikaisessa Euroopassa kehittyi kaupunkeihin erityinen leipurien ammattikunta. Myös nykypäivän maailmassa leipiä leivotaan ja niitä syödään kaikkialla maailmassa mitä moninaisimmissa muodoissa. Erilaisten leipien määrä on toisin sanoen lähes rajaton.
Koska kaikilla kansoilla on ollut omat tapansa valmistaa leipiä ja koska eri maista Amerikkaan tulleilla siirtolaisilla oli kaikilla omat leipänsä, ei ole olemassa mitään yhtä erityistä amerikkalaista leipää, vaan erilaisten leipien kirjo on myös Yhdysvalloissa valtava. Voidaan jopa sanoa, että Amerikasta voi löytää kaiken maailman leivät − juuri leipä on monille ollut yksi tapa säilyttää omat kansalliset erityispiirteensä Yhdysvalloissa, tuossa kansojen sulatusuunissa.
Suomalaiset ja muut Pohjois- ja Itä-Euroopasta tulleet maahanmuuttajat toivat mukanaan rukiista valmistetut leipänsä. On toki niin, että perinteistä suomalaista ruislimppua voi olla Yhdysvalloista vaikea löytää, mutta siellä, missä joku sitä valmistaa, se menee hyvin kaupaksi. Sama koskee myös muita kansallisia leipäerikoisuuksia. Tyydyn siksi seuraavassa esittelemään vain muutaman erilaisen leipävaihtoehdon, joihin olen Yhdysvalloissa eri vaiheissa tutustunut.
BAGELIT (Bagels)
Bagelit ovat allekirjoittaneen ehdoton amerikkalainen leipäsuosikki. Ne ovat erottamaton osa amerikkalaista aamiaista, mutta niitä voidaan hyvin nauttia myös välipalaksi. Ne ovat melko monimutkaisia valmistaa kotona, mutta onneksi niitä saa siellä kaikista ruokakaupoista monin eri tavoin valmistettuina. Bagelit päällystetään yleensä unikonsiemenillä, seesaminsiemenillä, valkosipulihiutaleilla, suolarakeilla tai näiden kaikkien yhdistelmällä. Amerikkaan bagelit tulivat juutalaisten siirtolaisten mukana yli 100 vuotta sitten. Huomautettakoon, että eräät pehmeät suomalaiset rinkelit ovat niiden kaukaisia sukulaisia. Nykyisin oikeita bageleita saa melko lailla säännöllisesti myös Suomesta.
Ainekset:
50 g hiivaa
1½ rkl sokeria
3 dl kädenlämpöistä vettä
8 dl hiivaleipäjauhoja tai sämpyläjauhoja
1½ tl suolaa
Ohje:
Hiiva ja sokeri sekoitetaan noin desiin lämmintä vettä. Sekoitetaan jauhot ja suola isohkossa kulhossa. Painetaan jauhojen keskelle kuoppa, ja kaadetaan siihen vesi-hiiva-sokeriseos. Kuoppaan lisätään puolet jäljelle jääneestä vedestä. Sekoitetaan ja lisätään tarvittaessa vettä, kunnes saadaan luja ja kiinteä taikina.
Voidellaan suuri kulho tilkalla öljyä, ja laitetaan taikina siihen. Peitetään taikina ja annetaan kohota kaksinkertaiseksi. Tähän kuluu noin tunti. Painellaan taikinaa kevyesti, ja annetaan sen asettua vielä 10 minuutin ajan.
Jaetaan taikina kahdeksaan osaan, ja muotoillaan jokainen niistä pyöreäksi palloksi. Painellaan jauhotetulla sormella varovasti pallon keskeltä, ja jatketaan painelua niin, että syntyy pyöreä rinkeli. Asetetaan rinkelit voidellulle leivinpaperille, ja peitetään ne vielä 10 minuutiksi.
Kiehautetaan vesi suuressa kattilassa. Bagelit lasketaan varovasti kuumaan veteen ja keitetään noin minuutin ajan. Käännetään ne ympäri, ja jatketaan kiehuttamista vielä minuutti. Mitä pidempään keittämistä jatketaan, sitä tiukempia bageleista tulee.
Kun bagelit ovat kiehuneet tarpeeksi, ne nostetaan pois vedestä kevyesti öljytylle leivinpaperille. Niiden päälle voidaan tässä vaiheessa levittää unikonsiemeniä, seesaminsiemeniä, karkeaa suolaa, valkosipulirouhetta, sipulirouhetta tai kuminansiemeniä. Sen jälkeen bageleita paistetaan 210 asteessa noin 20 minuuttia, jolloin ne alkavat saada väriä. Annetaan bageleiden jäähtyä leivinpaperin päällä, halkaistaan ne ja nautitaan eri tavoilla maustetun pehmeän kermajuuston (Philadelphia on parasta mutta muutkin levitteet käyvät) ja muiden täytteiden kanssa. Oma suosikkini on bageli, jonka välissä on tuorejuuston lisäksi kylmäsavustettua lohta, tomaattia ja salaattia.
ENGLANTILAISET MUFFINIT (English Muffins)
Muffinit ymmärretään usein paperisessa vuoassa tai erityisellä pellillä paistetuksi makeaksi paistokseksi – ja sillä nimellä sitä myydään myös Yhdysvalloissa monissa eri muodoissa. Erityisen suosittuja ovat mustikkamuffinit, mutta muffineissa voidaan käyttää myös monia muita marjoja. Oma suosikkini on kuitenkin suolainen englantilainen muffini, joka lämmitetään halkaistuina leivänpaahtimessa ja nautitaan voin (margariinin) sekä erilaisten leikkeiden kanssa. Olen suositellut sitä Suomessa useammalle leipomoalan ammattilaiselle, mutta toistaiseksi kukaan ei ole tarttunut syöttiin. Netistä onneksi löytyy useitakin muffinien teko-ohjeita.
Ainekset:
300 g vehnäjauhoja
25 g hiivaa
ripaus suolaa
1 rkl sokeria
1 rkl huoneenlämpöistä voita
1 muna
2 dl maitoa
öljyä voiteluun
mannasuurimoita tai korppujauhoa valmiiden muffinien päälle
Ohje:
Kaadetaan vehnäjauho astiaan. Levitetään hienonnettu hiiva vehnäjauhon toiselle ja suola toiselle puolelle. Lisätään mukaan sokeri, pehmennyt voi, muna ja maito. Sekoitetaan kaikki ainekset pehmeäksi taikinaksi. Kaadetaan taikina leivinlaudalle ja vaivataan niin, että se muuttuu pehmeäksi, sileäksi ja hieman venyväksi.
Laitetaan taikina öljyttyyn astiaan, peitellään se liinalla ja jätetään kohoamaan kaksinkertaiseksi noin tunnin ajaksi. Jauhotetaan leivinpöytä, ja pyöritellään taikina muutaman sentin paksuiseksi levyksi. Muotoillaan taikinasta läpimitaltaan noin 10 sentin levyisiä pyöreitä muffineja, asetetaan ne sopivalle alustalle, ja levitetään niiden päälle hieman mannaryynejä tai korppujauhoja. Jätetään taikina vielä kohoamaan noin puoleksi tunniksi.
Kuumennetaan valurautapannu tai vastaava kuumaksi, asetetaan muffinit sille, ja paistetaan niitä 5–6 minuuttia. Käännetään muffinit ja paistetaan myös toiselta puolelta 5-6 minuuttia. Nautitaan kuumana voin ja sopivien leikkeleiden tai pekonin ja munan kera. Jäähtyneet muffinit voidaan lämmittää leivänpaahtimessa.
JUUTALAINEN RUISLEIPÄ (Jewish Rye)
Tähän melko vaaleaan ruisjauhoista valmistettuun leipään olen tutustunut kahta eri reittiä. Se on perusleipänä New Yorkin juutalaisissa voileipäbaareissa (deli), missä sen kahden viipaleen väliin on laitettu ensiksi paksu viipale juustoa (emmental sopii hyvin), kerros (yleensä useita senttejä paksu) lihaleikkelettä (omia suosikkejani ovat naudanlihasta valmistettu pastrami tai keitetty naudan kieli) ja sopivaa kastiketta sekä hapankaalia tai salaatinlehtiä ja kaaliraastetta (coleslaw). Leipäviipaleet voidellaan molemmin puolin voilla ja kuumennetaan muutaman minuutin ajan pannussa niin, että niiden sisällä oleva juusto hieman sulaa. Valmiin leivän viereen asetellaan reilu annos juutalaisia suolakurkkuja, (fermentoidut ovat parhaita) ja juomaksi varataan iso lasillinen olutta. Annos on yleensä niin suuri, että siitä riittää myös vietäväksi koiralle kotiin (doggy bag).
Kaupoista ostettavan juutalaisen ruisleivän erikoisuus ei kuitenkaan ole rukiisessa maussa, vaan siinä, että se on reilusti maustettu kuminan siemenillä. Tämän leivän valmistamista en ole uskaltautunut kokeilemaan täällä Suomessa, mutta uskoisin sen onnistuvan hyvin laittamalla taikinaan hiivan, suolan ja kuminan lisäksi jauhoseosta, jossa on puolet ruista ja puolet vehnää (hiivaleipäjauhoa).
SAN FRANCISCOLAINEN HAPANTAIKINALEIPÄ (Sauerdough bread from San Francisco)
Tunnettu hapantaikinaleipää valmistava leipomo San Franciscossa.
Lopuksi haluan esitellä vielä yhden maultaan uskomattoman paikallisen erikoisuuden eli länsirannikolla San Franciscon alueella valmistettavan hapanleivän, jonka hapattaminen onnistuu valitettavasti vain sikäläisessä ympäristössä. Näiden leipien valmistaminen on melkoinen leivontataidonnäyte, eikä se onnistu esimerkiksi täällä Suomessa. Leivän hapate on puhtaasti paikallista alkuperää. Kaupungin vanhimman hapatteen sanotaan olleen yhtäjaksoisessa käytössä vuodesta 1849 lähtien, ja se on tuotu sinne alkujaan Meksikosta. Toki Suomestakin löytyy suvussa perintönä kulkevia erittäin vanhoja taikinanjuuria, mutta niiden avulla valmistettu ruisleipä on maultaan hyvin erilainen.
Hapatteiden lähtökohtana ovat San Franciscossa erilaiset pitkäikäiset paikalliset villihiivat, joita ruokitaan esimerkiksi perunoilla sopivan hapatteen aikaansaamiseksi. Hapate sekoitetaan jauhojen ja veden kanssa, ja annetaan taikinan levätä useamman tunnin ajan. Lopuksi taikina viimeistellään lisäämällä siihen tarvittava määrä jauhoja ja vettä. Tämän jälkeen taikinan annetaan levätä vielä hetki, jaetaan se käsin sopivan kokoisiin osiin, ja muotoillaan ne leiviksi. Leivän pinta jauhotetaan ja sitä hajotetaan, jotta sen kuori ei tule liian sileäksi. Leipiä paistetaan kiviarinauuneissa noin 40 minuutin ajan. Valmiissa San Franciscon hapanleivässä on suhteellisen paksu ja epätasainen kuori sekä täyteläisen hapan maku. Leivän purutuntuman täytyy olla myös sopivan sitkoinen. Muistakaan tämä leipä, jos olette joskus San Franciscon alueella.
***
Ruokalajien valinnasta, reseptiikasta ja niihin liittyvistä historiallisista taustoista vastaava Jyrki Iivonen on Tampereella asuva eläkkeellä oleva puolustusministeriön entinen viestintäjohtaja. Hän on työskennellyt lisäksi Suomen suurlähetystössä Washingtonissa, Ulkopoliittisessa instituutissa erikoistutkijana sekä erilaisissa opetus- ja tutkimustehtävissä Tampereen yliopistossa. Ruoka ja ruokakulttuurit ovat erityisen lähellä hänen sydäntään.