Mulla on tapana käydä treenaamassa puistossa suomalaisen tyttökaverini kanssa noin kaksi kertaa viikossa. Nyt kun eletään vielä tätä pandemian aikaa, monet kamppailusalit ovat kiinni ryhmätreenien välttämiseksi. Tämän johdosta ulkona treenaaminen on lisääntynyt silminnähden.
Mun tyttökaveri on viime aikoina ajanut usein mun luokse ja me on menty lähipuistoon treenaamaan. Koko viime vuosi tuli vietettyä aika paljon neljän seinän sisällä ja siksi lähipuistoon astuminen ja muiden ihmisten näkeminen on ollut jollain lailla ihmeellistä ja outoakin. Melkein tuntuu siltä kuin tekisi jotain kiellettyä, kun astumme korkea-aitaisen puiston rautaporteista sisään. Heti sisään astuessa oikealla on matalasti aidattu lasten leikkipaikka. Siellä on aina lapsia ja aikuisia. Vasemmalla ja edessä on nurmialueet isoinen puineen ja puiston keskellä on ympyränmuotoinen asfaltoitu alue, jota reunustaa pitkät penkit.
Ensimmäinen asia, johon kiinnitin huomiota tässä puistossa oli se, että ihmiset lukivat lehtiä tai kirjoja puistonpenkillä istuessa. Puistoon mahtuu paljon elämää ja tarinoita. Koirat juoksevat vapaana siellä täällä. Koditon nukkuu puun alla tavaroidensa kanssa ja avaa välillä toista silmää nähdäkseen mitä tapahtuu. Joku pariskunta on harrastamassa joogaa. Nuori tyttö ja poika kävelevät puistoon. Tyttö pitää sylissään pientä aarrearkkua, kuin oikeaa aarretta kantaen. Jäätelönmyyjät ja lapsiperheet kävelevät puiston halki.
Minä ja tyttökaverini etsimme nurmikonpätkän ja aloitamme treenit hyppynarulla lämmittelemällä. Tästä pienestä nurmialueesta tulee hetkeksi meille koti. Hyppynarulämmittelyn jälkeen pidän tyttökaverille potkutyynyjä 3 minuuttia x 5 erää ja tämän jälkeen on minun vuoroni. Tässä välissä saatetaan ottaa muutamia videoita minun 200 000 seuraajalle sosiaalisessa mediassa. Sitten on vuorossa otteluharjoittelu, jota kutsutaan myös sparriksi. Me laitamme kaikki suojavarusteet päälle; jalkasuojat, käsisiteet, hanskat, pääsuoja ja hammassuojat. Sitten otetaan 3 minuuttia x 3 otteluharjoittelua. Ihmiset hymyilevät meille ja jotkut koirat juoksevat keskeyttämään leikkimielistä kamppailuamme. Jäätelönmyyjä haluaa tehdä muutaman lyönnin minun vatsapanssarini suojaan, johon voi myös potkia. Hän tekee muutaman lyönnin ja sanoo, että olipa kova alusta lyödä.
Joka kerta kun treenaan tyttökaverini kanssa, joku miespuolinen henkilö on tullut kahdenkymmenen metrin päähän tuijottamaan meitä. Siis oikeasti joka kerta. Ensimmäisillä kerroilla olin tosi varautunut. Minulla on 20 vuoden kokemus kamppailulajeista ja kilpaurheilutausta. Joillakin miehillä on tapana tulla ”neuvomaan” vaikka nainen olisi paljon kokeneempi. Olen myös saanut TikTok-alustassa miehiltä naisvihakommentteja, joiden takia olen varuillani. Minulla on nollatoleranssi kokemattomien miesten neuvoille ja naisvihalle. Melkein odotan, että pääsen sanomaan: ”Ei tarvita neuvoja, voitte poistua”, mutta aivan toisin on käynyt.
Viime viikolla meitä tuijottamaan jäänyt mies tuli kertomaan, että tyttöystäväni potkii kuin UFC-naistähti Valentina Shevchenko. Parempaa positiivista palautetta on vaikea saada. Tällä viikolla treeneistä pois kävellessämme yksi mies juoksi meidän luokse ja hän sanoi minulle: ”Sinä tulet menestymään” samalla hän varjonyrkkeili ilmaan vakavalla ilmeellä. Jokin aika sitten yksi poika halusi ottaa yhteiskuvan treenien jälkeen. Hän tunnisti minut sosiaalisesta mediasta. Näiden kokemusten jälkeen melkein hävettää omat ennakkoluuloni. Koen nämä menneet hetket sellaisena amerikkalaisena avoimuutena, joka on tervetullut kulttuuri minunkin elämääni.
Tästä tuleekin mieleeni minun ensimmäinen videopalaverini paikallisen yrityksen kanssa. Olen tehnyt heidän kanssansa yhteistyötä jo yli puoli vuotta. Palaverin lopussa yrityksen yksi johtaja sanoi: ”Me uskomme sinuun ja me halutaan, että sinä menestyt”. Olin hetken hämilläni. He tarkoittivat menestyksellä ihan vaan elämää. Kaikkea sitä mitä teen ja mistä haaveilen. Olen sen verran oppinut, että osasin avata suuni: ”Kiitos! Olen tosi siunattu, että saan tehdä teidän kanssanne töitä ja olette ottaneet minut osaksi teidän yritystänne”. No niin, sieltä se pulpahti suusta se minunkin spontaani palautteeni. Hymyilen ja puhelu loppuu siihen. Puhelun jälkeen tuntuu oudolta. Minulla oli juuri ensimmäinen virallinen työpuhelu, mutta olotila on kuin olisi kevättä rinnassa ja kaikki siksi, että jaoimme positiivista palautetta keskenämme. Joten ajattelin sanoa sinulle, joka luet tätä: ”Minä uskon sinuun ja tahdon, että menestyt”.
-----
Niina Myller muutti Pohjois-Karjalasta Los Angelesiin joulukuussa 2019. Saamme seurata hänen ensiaskeleitaan uudessa kaupungissa. Myller on tehnyt työuransa elokuva-ja tv-alalla, EU-projekteissa ja luovien alojen yritysten kehittäjänä. Hän on myös intohimoinen kamppailu-urheilija. Niina löytyy Instagramista ja TikTokista @niinacarita-nimellä.