Talvi tekee tuloaan Los Angelesissa ja nyt voi vihdoinkin pukea päälle vähän lämpimämpiä vaatteita, kuten villapaidan ja villasukat! Los Angelesin talvi saattaa kuitenkin yllättää. Jos aamulla on viileä ja lähtee villapaidassa ulos, päivällä voi olla yhtäkkiä niin lämmin, että villapaita on ihan liioittelua.
Olen oppinut täällä sen, että vuodenajasta riippumatta kannattaa varautua aina pitkähihaisilla ja pitkälahkeisilla vaatteilla. Tämä tuli opittua kantapään kautta, kun muutaman kerran yllättävät menot ovat johtaneet täältä Hollywoodista Santa Monicaan, jossa merituuli saa pohjoiskarjalaisenkin tytön värjöttelemään. Toisaalta kylmän raikas tuuli muistuttaa Suomen syksyä, jonka näin viimeksi kaksi vuotta sitten. Suomeen on tosi kova ikävä.
Puhuin erään ystävän kanssa siitä, miten välillä voi kokea hetkiä, joissa tajuaa asuvansa täällä. Tämä tapahtui minulle taas pari viikkoa sitten, kun kävelin kadulla ja se tunne iski voimakkaasti. Miltähän tuntuu matkustaa parin vuoden tauon jälkeen taas Suomeen? Tämä selviää toivottavasti alkukeväästä, kun pääsemme vihdoinkin käymään Suomessa.
Olen tutustunut aviomieheni kanssa naapurissa asuvaan vanhempaan mieheen, jolla on koira. Tästä mies ja koira pariskunnasta on tullut meille niin hyvät kaverit, että syömme usein yhdessä ja käyn heidän kanssa joka viikko kävelyllä. Yhtenä päivänä olin taas naapurin ja tämän koiran kanssa iltalenkillä ja tämä naapurimme huikkasi kadun toisella puolella olevalle koiralle ja tämän omistajalle muutaman “small talk”-lauseen.
Kun olimme lähdössä jatkamaan matkaa naapurini huusi koiran omistajalle: “Honey, see you later”. Tiesin, että he eivät tunteneet toisiaan hyvin, joten naurahdin ja sanoin, että meillä Suomessa ei ihan noin sanottaisi hyvästellessä puolitutulle. Naapurini kyseli: “Oho, miksi ette?”. Tästä syntyi hyvä keskustelu siitä, miten me kaikki voimme olla hyväntahtoisia, mutta se ei aina välttämättä näy siinä meidän kulttuurissa tai sosiaalisissa tilanteissa.
“Honey, see you later” on kaunis tapa sanoa, että törmätään myöhemmin, jos törmätään. Sanan honey käyttäminen ei tarkoita sitä, että minulla olisi intiimi suhde tämän henkilön kanssa ja “see you later” ei tarkoita sitä, että pitäisi avata kalenteri ja kysyä että: “No, moneltako ja missä?”.
Olen tosissaan oppinut rakastamaan tätä kaunista small talkia, jonka tehtävä on ottaa toinen kohteliaasti huomioon. Vaikka rakastankin suomalaisuutta, olen oppinut ehkä myös sen toisen puolen, miten suorasukainen ja tunnekylmä suomalainen kommunikaatio voi olla amerikkalaisesta näkökulmasta. Kaikki tämä vaan siksi, että meillä on erilainen tapa puhua.
Miten paljon voimme oppia toisiltamme ja miten paljon onkaan asioita, joita emme näe, koska emme ole avoimia näkemään tai oppimaan. Meissä kaikissa on tämä itsekäs ominaisuus ja uskon että elämästä eniten saa irti se, joka on aidosti utelias ja epäitsekäs. Tähän loppuun siis: “Honey, see you later”.
***
Niina Myller muutti Pohjois-Karjalasta Los Angelesiin joulukuussa 2019. Saamme seurata hänen ensiaskeleitaan uudessa kaupungissa. Myller on tehnyt työuransa elokuva-ja tv-alalla, EU-projekteissa ja luovien alojen yritysten kehittäjänä. Hän on myös intohimoinen kamppailu-urheilija. Niina löytyy Instagramista ja TikTokista @niinacarita-nimellä.