Kahdeksan Wisconsinissa vietetyn vuoden jälkeen palasin Suomeen syyskuussa. Toin mukanani yhdysvaltalaisen mieheni Tylerin ja kaksi toisella puolella maapalloa syntynyttä lastamme. Tässä kolumnissa kerron, miten elämämme on lähtenyt käyntiin Suomessa muutoksien saattamana – tervetuloa mukaan!
Viimeiset hetket Wisconsinissa
Olimme valmistelleet Suomi-muuttoamme noin vuoden verran, ja kesän 2024 loppua kohden vauhti sen kuin kiihtyi. Vaikka henkinen valmistautuminen ja virallisten asioiden hoitaminen oli aloitettu ajoissa, viimeiset päivämme Wisconsinissa tuntuivat kuluvan silmänräpäyksessä.
Oli yllättävää, kuinka paljon aikaa kului asioihin, joita ei voinut hoitaa pois alta hyvissä ajoin: esimerkiksi autojen myynti, mukaan otettavien asioiden pakkaaminen ja Wisconsiniin jäävien tavaroiden järjestely. Jätimme omistusasuntomme vuokralle, ja koska vuokralaisenamme toimii Tylerin äiti, saimme jätettyä suuren osan omaisuudestamme talomme kellariin säilöön. Vaikka tämä kevensi valmistelukuormaa, käytännön asioiden lista vaikutti kasvavan lyhenemisen sijaan.
Viimeiset kotipäivämme kuluivat lähinnä pohtiessa, oliko päätöksemme oikea ja miten ikinä tulisimme selviämään muutosta. Lähtöpäivä sujui kuitenkin yllättävän hyvin, vaikka hyvästien sanominen Tylerin vanhemmille ja naapureillemme oli todella vaikeaa, eikä kyyneliltä säästytty. Tylerin isä oli vuokrannut meille minibussin lentopäivää varten, jotta kuusi matkalaukkuamme, käsimatkatavaramme ja matkustajat istuimineen mahtuisivat mukaan. Päästyämme moottoritielle nokka kohti Chicagon O’Hare-lentokenttää, pakokauhu alkoi helpottaa.
Matka sujui leppoisasti, kunnes lentokentälle saavuttuamme minibussi ei mahtanutkaan korkeutensa takia väliaikaisten parkkijärjestelyiden parkkihalliin sisälle. Kierrettyämme terminaalialueen kolme kertaa, meidän oli pakko parkkeerata drop off-taksipaikalle ja kaiken lisäksi vielä handicap-paikalle. Pikaisten lentokenttähyvästien jälkeen matkamme Suomea kohti alkoi oikeasti.
Ensimmäiset askeleet Suomessa
Ensimmäiset päivämme Espoossa menivät asettuessa, alkuinnostuksessa ja kaupoissa kierrellessä. Haimme Ikeasta ensimmäisen satsin käyttötavaraa, siirtelimme huonekaluja, ja näin asuntomme alkoi saada oman ilmeensä. Jet lag alkoi helpottaa kolmantena yönä, kun taaperon kanssa ei tarvinnut olla hereillä enää kello 4 aamuyöstä asti.
Ruokakaupassa käynti on aivan erilainen kokemus kuin Suomi-lomilla, kun ruokatuotteita katsoessa pitää oikeasti pohtia, millaista ja miten ruokaa laitetaan erilaisista tuotteista. Lomaillessa tähän ei tarvinnut kiinnittää paljoa huomiota, vaan on voinut kipittää suoraan herkkuosastolle. On ollut mielenkiintoista löytää unohtuneita tuotteita hunajabroilerista valkosipulichilikastikkeeseen ja maustettuun ruokakermaan. Lisäksi on hauska huomata, miten osa aiemmista suosikeista ei enää miellytä, ja kuinka aika on kullannut muistot. Uusien tuotteiden kokeileminen on ollut jännittävää ja on ollut ilahduttavaa huomata, kuinka osa chili-nimetyistä tuotteista ovat oikeasti tulisia!
Kun aikaeroväsymyksestä oli päästy, huomio kääntyi jälleen paperisotaan. Ilmoitimme ensin amerikkalaismieheni Suomeen saapumisesta Digi- ja väestövirastolle (DVV). Tämän jälkeen varasimme ajan DVV:n asiakaspalveluun, jotta saimme Tylerille suomalaisen henkilötunnuksen ja kotipaikkakunnan.
Ensimmäinen vapaa aika oli kolmen viikon päässä, joten tämän aikaa kaikki muu byrokratia seisoi – turhauttavaa! Sitten oli vuorossa Kela-asiointi, TE-toimistokäynti, suomalaisen henkilökortin noutaminen poliisiasemalta ja vielä (tämän hetken tiedon mukaan) viimeisinä pankkitilin avaaminen ja suomalaisen ajokortin hakeminen. Tekemistä ja selvitettävää on riittänyt vähän liikaakin. Tähän päälle lapsemme aloittivat päiväkodin, ja minä uuden työn. Ei ihme, että päässä pyöri nukkumaan mennessä, ja aika, jota odotin ”lomailuna” Suomeen saapumisen jälkeen, olikin yllättävän hektistä ja stressaavaa.
Huomioita elämästä ja olemisesta Suomessa
Suurimpina eroina jokapäiväiseen elämäämme Wisconsinissa voin nostaa liikkumisen paikasta toiseen, ruuan ja hintatason.
Vaikka julkisten käytössä liikkumiseen menee omaa autoa huomattavan enemmän aikaa, tuntuu vielä ainakin helpottavalta, ettei ole tarvinnut huolehtia autoon liittyvistä kustannuksista, huolloista ja renkaidenvaihdoista. On mukavaa, että lastenvaunujen kanssa julkisissa liikkuessa vanhempi pääsee ilmaiseksi eikä Ashtonkaan tarvitse vielä omaa lippuaan. Julkisten käyttö ja päiväkotiin kävely ovat myös rohkaisseet perhettämme hyötyliikkumaan – kahden kuukauden totuttelun jälkeen bussilta kotiin kävely (ylämäkeen!) tai kävellen kaupassa käynti eivät tunnu enää läheskään yhtä raskailta kuin ensimmäisinä viikkoina.
Yritämme opetella muistamaan myös kantapään kautta, kuinka ruoka-ainekset käyttäytyvät Suomessa täysin eri tavalla kuin Yhdysvalloissa. Lähinnä niin, että tuoretuotteet oikeasti pilaantuvat parasta ennen -päivämäärää tai säilyy avattuna -merkinnän mukaisesti. Jääkaapista on löytynyt harmillisesti kokkareista maitoa ja kaapista homeista leipää. Vaikka vanhenemaan päässyttä ruokaa on ikävä heittää pois, lohduttaudumme ajatuksella, että tämä on selvä merkki siitä, että säilöntäaineita ei tungeta tuotteisiin Yhdysvaltojen mittakaavassa. Plussaa tulee myös siitä, että biojäte on helppo kierrättää.
Muutossa kuluu aina yllättävän paljon rahaa, ja siksi tällä hetkellä tuntuu, että monet tuotteet ovat yllättävän kalliita. Sokeriverosta saan harmaita hiuksia, kun ihan joka kaupassa käynnin yhteydessä ei viitsi ostaa suklaalevyä, ja ruokapakkaukset ovat usein Yhdysvaltojen vastaavia pienempiä. Myös lelut ja lastenvaatteet ovat huomattavasti hinnakkaampia. Olemme aikamme kuluksi tehneet ahkeraa hintavertailua Prisman ja Walmartin välillä, ja yhä jaksamme harmistua, sillä lelut ovat oikeastaan tuplasti kalliimpia Suomen päässä. Toisaalta on hyvä, että esimerkiksi lastenvaatteiden kalleus hillitsee kuluttamistamme ja rohkaisee meitä ostamaan käytettyjä tuotteita ja pysähtymään miettimään hetkeksi ennen kuin korttia edes vinguttaa.
Miltä nyt tuntuu?
Suomessa olo tuntuu hyvältä marraskuun pimeydestä huolimatta. Sujahdin takaisin Espooseen kuin kala veteen, ja alkujännityksen laannuttua lapsilla on päiväkodissa mukavaa. Aika on kulunut myös eri leikkipuistoja tutkien. Tylerillekin on ollut sen verran virikettä, ettei hän ole päiväsaikaan ehtinyt (vielä) tulla seinähulluksi.
Vaikka emme pääsekään osaksi lempijuhlapyhiämme, halloweenia ja kiitospäivää, joulun odotus pitää ainakin oman mieleni korkealla. Saa nähdä, mitkä ovat fiilikset puolen vuoden kuluttua. Tsemppiä kaikille SAM:n lukijoille loppusyksyn pimeyteen!
***
Iida Berg muutti kahdeksan Wisconsinissa vietetyn vuoden jälkeen amerikkalaisen miehensä ja kahden lapsensa kanssa Suomeen syksyllä 2024. Perhe totuttelee uudenlaiseen arkeen Espoossa.