Kävimme perheeni kanssa Suomessa vierailulla tammikuussa. Edellisestä matkasta oli tässä vaiheessa 1,5 vuotta. Viime vuosina matkustaessani olen aina jaksanut yllättää itseni sillä, kuinka kummallisilta jotkut suomalaiset asiat tuntuvat 8 vuoden Yhdysvalloissa asumisen jälkeen.
Tammikuun matkan aikana koetut Suomen outoudet saivat minut pohtimaan, olenko liian amerikkalaistunut. Eksistentiaalisesta kriisistä kirjoittamisen sijaan päätin listata humoristisesti muutaman matkani aikana tekemäni huomion suomalaisesta arkipäivästä ja tavasta, jotka saivat minut pudistelemaan päästäni.
1. Kapeat tiet
Lomiemme aikana tukikohtanamme toimii Espoo, ja pyörimme suurimmaksi osaksi Espoo-Helsinki akselilla. Suurimmaksi osaksi liikkuminen tapahtuu julkisilla, ja tällä matkalla osittain myös autolla. Tammikuussa autolla liikkuessa sai jännittää, pysyykö auto kapeilla ja kiemuraisilla pääkaupunkiseudun ajoteillä. Wisconsinissa kaistat ovat leveämpiä kuin Suomessa, sillä täytyyhän tuunattujen leveiden pick-up truckienkin mahtua joukkoon! Täällä, kuten suuressa osassa koko maata, on myös kaupunkisuunnittelussa käytössä grid road -systeemi, eli tiet pyritään rakentamaan niin suoraan kuin mahdollista tietyn kaavan mukaisesti.
2. Ahtaat parkkipaikat
Ai että Suomessa oli kamalaa parkkeerata! Oli suoranainen ihme, että auto mahtui parkkiruutuun. Kun auton oli siihen saanut ängettyä, oli yhtä suuri ihme että auton ovet sai auki sen verran, että sai ahtauduttua ulos viereistä autoa lommottamatta. Puhumattakaan siitä käännöstä, mitä sai harrastaa, kun yritti saada vauvan pois autoistuimesta. Kaiholla mietin Costco-tukkumyyntikaupan jättimäisiä parkkiruutuja, joihin saa mahtumaan vaikka pikkubussin. Toki täällä parkkipaikkaa riittää kilometrin verran joka kaupan ympärillä, ja on tilaa rakentaa leveästi.
3. Julkiset vessat ja hoitohuoneet
Tiesin toki ennestään julkisten vessojen puutteen, mutta se, että kaupoissa ole asiakasvessoja aiheutti jälleen ihmetystä ja turhautumista. Kahden lapsen kanssa hätä välillä iskee, ja mitäs sitten tehdään! Myöskään naistenvessoissa ei automaattisesti ollut vaipanvaihtopistettä, vaan hoitohuoneet olivat erikseen, ja usein pitkään varattuja. Täällä tyypillisesti kauppojen ja ravintoloiden naistenvessoissa on aina vaipanvaihtopiste joko isoimmassa vessakopissa, tai käsienpesupisteen kulmassa. Tämä on kätevää, sillä hirveän kauaa haisevan vaipan kanssa ei viitsisi vuoroaan odottaa erilliseen hoitohuoneeseen.
4. Pienet pakkauskoot
Miksei maitoa myydä isommissa tölkeissä? Miksi jauhelihapakkauksia saa ostaa neljä, jotta siitä riittää perheelle ruuaksi ja vähän vielä seuraavalle viikolle lounaiksi. Jälleen mieleni täyttivät ruusunpunaisten lasien kautta täkäläiset gallonan (3.75l) maitotönikät, joita tarvitsee kantaa kotiin vain yhden sen sijaan, että raahaisi kolme erillistä tölkkiä viikon ruokajuomaksi perheelle. Samalla rakkaudella muistelin lomamme aikana Costcon jättimäisiä jauhelihatuubeja, joita täytyy kuskata kotiin yksi kerrallaan.
5. Jätemylly ja käsisuihku keittiön lavuaarissa
Tänne muuttaessani jätemylly oli mystinen ja pelottava vehje. Vuosien mittaan siihen on tottunut, ja sitä on alkanut arvostaa. On ihanan kätevää, kun ruuantähteet voi kipata lavuaariin ja napsauttaa myllyn jauhamaan ne pois. Näin limaisia muruja ei tarvitse kaapia lavuaarin pohjalta käsin roskikseen. Lavuaariin rakennetun käsisuihkun avulla ne saa helposti huuhdeltua pois, ja lavuaarin siivottua.
6. Snow days
Vaikka tämä ei vaikuttanut lomakokemukseemme mitenkään, Wisconsinissa kouluvuoteen on rakennettu niin sanottuja snow day -päiviä lumen vuoksi. Jos talvella yön aikana tulee paljon lunta tai on muuten huonot olosuhteet esimerkiksi jäätävän tienpinnan vuoksi, koulupiiri saattaa julistaa kotipäivän. Näin kenenkään ei tarvitse lähteä pääkallokelillä ajoteille suhaamaan ja aiheuttamaan vaaratilanteita. Luokka-asteesta ja koulupiiristä riippuen on sitten joko etäkoulupäivä tai vapaapäivä. Kouluvuoden loppumispäivämäärä riippuu sitten siitä, kuinka monta kotipäivää talven aikana on kertynyt.
Tuntuu hassulta, että jotkin suomalaiset ennen itsestäänselvät asiat tuntuvat nykyään oudoilta ja nurinkurisilta. Varsinkin, kun muistan selkeästi, kuinka samat asiat tänne muuttaessani aiheuttivat päänpudistuksia. Silloin vielä mietin, miksi ihmeessä piti raahata gallonan tönikkä maitoa kotiin! Maassa maan tavalla; kaikkeen tottuu, suuntaan ja toiseen.