Minun Amerikkani-palstalla esitellään SAM-jäsenien omakohtaisia Amerikka-tarinoita.
Sastamalalaiselle muusikolle ja musiikkialan valmentajalle Jussi Syrenille ensimmäinen matka Yhdysvaltoihin muutti hänen elämänsä ja päätös ammattimaisesta musiikin tekemisestä syntyi. Syrenin perustamalla bluegrassia soittavalla Jussi Syren And The Groundbreakers-yhtyeellä on faneja Atlantin molemmilla puolilla.
Miten Yhdysvallat tuli sinulle tutuksi lapsuudessa?
– Musiikillisesti Yhdysvallat on ollut minulle tärkeä maa jo varhaislapsuudesta asti. Kuulin kotona paljon amerikkalaista roots-musiikkia ja se vaikutti tietysti osaltaan ammatin valintaanikin, kertoo muusikko ja Jussi Syren And The Groundbreakers -yhtyeen perustaja Jussi Syren.
– Televisiollakin oli myös suuri merkitys. Bonanza ja Viimeinen mohikaani tv-sarjat tulivat tutuiksi jo 1960-luvun lopulta. Muutamia musiikkilehtiäkin tuli silloin tilattua ja sitä kautta pääsi syvemmälle roots-musiikin ja nimenomaan bluegrassin maailmaan. 80-luvun lopulle asti USA:n kulttuuri tuli tutuksi lähinnä tiedotusvälineiden kautta.
– 80-luvulla tapasin Helsingin vuosinani muutamia amerikkalaisia muusikoita, joilta sain ensikäden tietoa sikäläisestä musiikkikulttuurista. Soitinpa jopa Helsingissä asuvan amerikkalaisen Tom Kuchkan Bluegrass Legacy- yhtyeessäkin jonkin aikaa.
Mikä vaikutus maalla on ollut uravalintaasi?
– Ensimmäinen konkreettinen kosketukseni Amerikan mantereeseen sain keväällä 1988, jolloin tein ”pyhiinvaellusmatkan” bluegrass-musiikin sydänmaille etelään. Se matka muutti elämäni ja päätös ammattimaisesta musiikin tekemisestä syntyi. Pääsin jammailemaan paikallisten muusikoiden kanssa ja yllätyksekseni myös esiintymislavalle Traver Hollow-yhtyeen riveihin Connecticutissa sekä Red And Murphy Henryn bändiin Virginiassa. Tuolta matkalta jäi paljon pysyviä ystävyyssuhteita ja matkan kokemukset tekivät 24-vuotiaaseen nuoreen mieheen vaikutuksen, joka tuntuu tänäkin päivänä.
– Ensimmäisen matkani jälkeen olen vieraillut USA:ssa kahdeksan kertaa – useimmiten bändikiertueilla.1980-luvulla syntynyt ensivaikutelma Yhdysvalloista on pysynyt. Amerikkalaiset näyttäytyivät heti alusta asti välittöminä, ystävällisinä ja huumorintajuisina ihmisinä. Kanssaihmisten huomioiminen on hämmästyttävää. Liikenne sujuu ja tungoksessa väistetään, usein hymyn ja ”excuse men” saattelemana.
– Sama asenne välittyy yritystoimintaankin. Kaikki hoituu, eikä ongelmiin takerruta, vaan ne ratkaistaan. Tietty epämuodollisuus myös välittyy amerikkalaisesta kulttuurista. Tittelit ja asemat eivät näytä olevan niin tärkeitä, kun täällä vanhalla mantereella. Pidän heidän ”kaikilla on oikeus menestyä”-asenteestaan ja kaiketi siitä on minuunkin jotain kokemusteni pohjalta tarttunut.
Miten bluegrassia soittava yhtyeesi on menestynyt Suomessa ja genren kotimaassa?
– Amerikan vaikutus musiikkini on ollut merkittävä ja vuonna 1995 perustamani Jussi Syren And The Groundbreakers ei olisi siinä asemassa missä se nyt on ilman noita Amerikan kokemuksiani. Ideana oli heti alusta asti olla kansainvälinen bluegrass-yhtye, enkä nähnyt yhtään syytä, miksei bluegrassilla voisi menestyä myös Suomessa. Musiikki on melodista ja mukaansa tempaavaa ja englanninkielistä musiikkia ovat suomalaiset jo tottuneet kuulemaan. Yhtye on saanut faneja ja hyvää palautetta myös genren kotimaasta.
– Uusimmalla ”Bluegrass Headquarters”-levyllä viulistivieraana on kaksinkertainen Grammy-ehdokas Michael Cleveland. Levy valittiin alan arvostetuimmassa Bluegrass Unlimited- aviisissa tammikuun julkaisussa 2020 highlight-levyksi. Loppukesästä 2021 meidän on tarkoitus lähteä Amerikan kiertueelle, nähdään siellä!, huikkaa loppuun Jussi Syren.
Juttu on julkaistu SAM Magazine 1/2020-numerossa helmikuussa 2020.