Yhdysvaltain perustuslain kymmenen ensimmäistä lisäystä muodostavat niin sanotun ”Bill of Rightsin”, joka pyrkii turvaamaan kansalaisten perusoikeudet. Näiden lisäksi myöhempinä aikoina on säädetty joukko muita lisäyksiä ja lakeja, jotka laajentavat kansalaisoikeuksia niin liittovaltiotasolla kuin yksittäisissä osavaltioissakin. Monet jo perustuslain ensimmäisiin lisäyksiin kirjatuista oikeuksista on laadittu 1700-luvun loppupuolella varsin erilaisessa yhteiskunnassa kuin Yhdysvallat on nykyisin. Tämä asettaa monet kansalaisoikeuspykälät ja niiden pohjimmaiset merkitykset avoimeksi tulkinnalle, kun joudutaan arvioimaan, tulisiko ne ymmärtää kirjaimellisesti vai oman aikansa tuotteina, jotka täytyy asettaa nykyaikaiseen kontekstiin.
Demokraattipuolueen presidenttiehdokas Kamala Harris ja republikaanipuolueen Donald Trump käyvät parhaillaan tiukkaa presidentinvaalikamppailua, jonka keskiössä ovat monen muun teeman ohella myös juuri kansalaisoikeudet ja sosiaalinen oikeudenmukaisuus. Näiden teemojen merkitys on kasvanut viime vuosien aikana, kun rotujen välinen tasa-arvo, poliisivoimien uudistaminen ja LGBTQ+-oikeudet ovat nousseet voimakkaasti kansalliseen keskusteluun. Harris ja Trump edustavat näissä kysymyksissä lähes vastakkaisia näkemyksiä, ja heidän ehdottamansa politiikat eroavatkin siis toisistaan merkittävästi.
Kamala Harris kampanjoi rotujen välisen tasa-arvon puolesta
Kamala Harris on profiloitunut merkittäväksi rotujen välisen tasa-arvon puolestapuhujaksi. Hänen taustansa afroamerikkalaisena ja intialaisamerikkalaisena naisena tuo hänen tasa-arvoa koskevaan linjaansa autenttisen näkökulman.
Harris on ilmaissut tukensa laajoille lainsäädäntötoimille, jotka tähtäävät poliisivoimien uudistamiseen ja systemaattisen rasismin purkamiseen. Harrisin ehdottamat muutokset poliisivoimiin sisältävät muun muassa poliisien valvonnan tiukentamista liittovaltiotasolla, poliisiväkivallan tilastoinnin pakollisuutta sekä "qualified immunity" -suojan rajoittamista. Kyseinen suoja estää kansalaisia haastamasta poliiseja oikeuteen liiallisesta voimankäytöstä. Hän tukee myös investointeja köyhien alueiden koulutukseen, terveydenhuoltoon ja asuinolosuhteiden kehittämiseen, mitkä hän näkee välttämättöminä rotujen välisen epätasa-arvon kitkemisessä.
LGBTQ+-oikeuksien osalta Harris on selkeästi edistyksellinen. Hän on sitoutunut laajentamaan liittovaltiotason suojaa syrjinnältä seksuaalisen suuntautumisen ja sukupuoli-identiteetin perusteella sekä tukee transsukupuolisten oikeuksia armeijassa ja muissa julkisissa instituutioissa. Hänen kampanjansa painottaa myös naisten oikeuksia erityisesti lisääntymisterveyden osalta.
Donald Trump edistää paluuta konservatiivisiin arvoihin
Donald Trumpin kampanja sen sijaan vetoaa perinteisiin arvoihin sekä korostaa lain ja järjestyksen ylläpitämistä. Trump on asettunut selkeästi tukemaan poliisivoimia ja kritisoinut "Defund the Police" -liikettä, jota hän pitää vaarallisena. Hänen näkemyksensä mukaan poliisivoimien resurssien leikkaaminen heikentäisi yhteiskunnan turvallisuutta.
Trumpin kannat rotujen väliseen tasa-arvoon ja LGBTQ+-oikeuksiin liittyen ovat saaneet osakseen laajaa kritiikkiä kansalaisoikeusjärjestöiltä. Trump on muun muassa perunut monia Obaman hallinnon aikaisia määräyksiä, jotka suojasivat LGBTQ+-yhteisöä syrjinnältä. Lisäksi hän on pyrkinyt rajoittamaan maahanmuuttoa ja toteuttanut politiikkaa, joka monien asiantuntijoiden mukaan lisää rotujen välistä epätasa-arvoa. Trumpin ensimmäisestä presidenttikaudesta muistetaan hänen tekemänsä korkeimman oikeuden tuomarinimitykset, joiden katsotaan myös muuttaneen oikeuslaitoksen linjaa konservatiivisemmaksi ja enemmän oikealle nojaavaksi.
Millaisia muutoksia ehdokkaat ajavat lainsäädäntöön?
Harrisin ja Trumpin erot sosiaaliseen oikeudenmukaisuuteen ja kansalaisoikeuksiin liittyvissä kysymyksissä tulevat esiin erityisesti heidän ehdottamissaan lainsäädäntötoimissa. Harris tukee esimerkiksi "George Floyd Justice in Policing Act" -lakia, joka sisältää poliisiväkivallan vähentämiseen pyrkiviä säännöksiä sekä poliisin vastuuvelvollisuuden kasvattamista. Trump sen sijaan on jättänyt vastaavat aloitteet huomiotta ja on keskittynyt lainsäädäntöön, joka ajaa tiukempia rangaistuksia rikoksista ja puolustaa poliisivoimien toimintaa.
LGBTQ+-oikeuksien osalta Harris on puhunut laajempien syrjintäsuojien puolesta ja haluaa vahvistaa "Equality Act" -lain toimeenpanoa. Trump puolestaan on pyrkinyt heikentämään LGBTQ+-ihmisten suojaa syrjinnältä esimerkiksi tukemalla uskonnollisten ryhmien oikeutta kieltäytyä uskonnon- ja sananvapauteen vedoten palvelemasta LGBTQ+-ihmisiä.
Monet sosiaalista oikeudenmukaisuutta edistämään pyrkivät järjestöt, kuten Black Lives Matter ja Human Rights Campaign, ovat tukeneet Harrisin kampanjaa. Nämä järjestöt pitävät Harrisia todellisena liittolaisenaan, joka on sitoutunut systemaattisen rasismin purkamiseen ja LGBTQ+-yhteisön oikeuksien edistämiseen. Trumpin politiikka nähdään näissä piireissä taantumuksellisena ja uhkaavan vuosikymmenien aikana saavutettuja edistysaskeleita.
Myös Pew Research Center kertoo 25.9. julkaistussa raportissaan, että kyselyyn vastanneista äänestäjistä melko suuri osa arvioi, että Harrisin politiikka presidenttinä edistäisi monien heikommassa asemassa olevien ryhmien asemaa, jota Trumpin politiikka puolestaan heikentäisi. Vielä suurempi osa vastaajista katsoo Trumpin mahdollisen presidenttiyden parantavan jo valmiiksi varakkaan tai muutoin etuoikeutetummassa asemassa olevan väestönosan asemaa.
Lopuksi
Kansalaisoikeudet ja sosiaalinen oikeudenmukaisuus liittyvät myös moniin sellaisiin kysymyksiin, joita tässä artikkelissa ei erikseen käsitellä. Esimerkiksi äänioikeuden rajoituspyrkimykset monissa osavaltioissa kiinnittyvät perustavanlaatuisella tavalla yksilön poliittisiin oikeuksiin. Kyseistä teemaa käsitellään laajemmin tässä artikkelisarjassa aiemmin julkaistussa artikkelissa ”70 päivää presidentinvaaleihin: Äänestäminen Yhdysvalloissa – oikeus vai etuoikeus?”. Tämän lisäksi paljonkin julkisuudessa ollut keskustelu aborttioikeuden rajoittamisesta ja naisten oikeudesta päättää omasta kehostaan on luonnollisesti yksilön itsemääräämisoikeuteen liittyvä kysymys. Tähän syvennymme tarkemmin artikkelisarjamme seuraavassa osassa.
Kamala Harris ja Donald Trump edustavat kahta hyvin erilaista visiota siitä, mitä sosiaalinen oikeudenmukaisuus ja kansalaisoikeudet merkitsevät ja miten näihin liittyviä kysymyksiä tulisi tulkita. Marraskuun 5. päivänä käytävissä Yhdysvaltojen presidentinvaaleissa onkin siis kyse enemmän kuin vain henkilöistä; kyse on arvoista, jotka määrittävät Yhdysvaltojen tulevaisuuden suunnan.