Maahanmuuttopolitiikka on aihe, joka herättää Yhdysvalloissa kiivasta keskustelua presidentinvaalien alla. Presidenttiehdokkaiden väliset näkemyserot maahanmuuttopolitiikkaan liittyvissä kysymyksissä ovat selviä, ja maahanmuuttopolitiikka onkin myös yksi merkittävimmistä vaaliteemoista. Molemmat ehdokkaat ovat tuoneet julki maahanmuuttopoliittisia näkemyksiään ja linjauksiaan, jotka vaikuttaisivat suoraan muun muassa rajaturvallisuuteen, DACA-ohjelmaan ja pakolaisten vastaanottoon ehdokkaan tullessa valituksi ja toteuttaessa kyseisen linjauksen mukaista politiikkaa presidenttinä.
DACA-ohjelma (Deferred Action for Childhood Arrivals) on Yhdysvaltain maahanmuuttopolitiikan osana toimiva ohjelma, jonka Barack Obaman hallinto käynnisti kesäkuussa 2012. Ohjelman tarkoituksena on suojella tiettyjä Yhdysvaltoihin lapsina laittomasti saapuvia nuoria väliaikaisesti karkotukselta ja tarjota heille työskentelyoikeus. DACA-ohjelma ei tarjoa laillista oleskelulupaa tai kansalaisuutta, mutta se tarjoaa sen piiriin kuuluville henkilöille mahdollisuuden asua ja työskennellä Yhdysvalloissa ilman pelkoa välittömästä karkotuksesta.
Yleiskatsaus ehdokkaiden näkemyksiin ja linjauksiin
Nykyinen varapresidentti ja demokraattipuolueen presidenttiehdokas Kamala Harris on luvannut jatkaa presidentti Joe Bidenin hallinnon maahanmuuttopolitiikkaa, joka pyrkii tasapainottamaan humanitaarisen avun ja rajaturvallisuuden. Harris on esittänyt suunnitelmia, joilla helpotettaisiin laillista maahanmuuttoa, uudistettaisiin turvapaikkaprosessia ja pidettäisiin yllä DACA-ohjelmaa, joka suojaa nuoria, jotka saapuivat maahan laittomasti lapsina. Hänen tavoitteenaan on myös lisätä investointeja Keski-Amerikan maihin vähentääkseen maahanmuuton juurisyitä.
Entinen presidentti ja republikaanipuolueen presidenttiehdokas Donald Trump käy kampanjaa maahanmuuttovastaisella retoriikalla, joka muistuttaa hänen vuoden 2016 presidentinvaalikampanjassa käyttämäänsä retoriikkaa. Trump on luvannut vahvistaa rajavalvontaa, jatkaa projektiaan muurin rakentamiseksi Meksikon rajalle ja lakkauttaa DACA-ohjelman. Hän on myös ehdottanut maahanmuuttolakeja, jotka rajoittaisivat laillisen maahanmuuton määrää ja perustuisivat meritokratiaan, eli suosisivat koulutettuja ja varakkaita maahanmuuttajia. Trumpin linjaukset ovat keskittyneet erityisesti maahanmuuttajien määrän vähentämiseen ja laittoman maahanmuuton torjumiseen.
Vaikutukset rajaturvallisuuteen, DACA-ohjelmaan ja pakolaisten vastaanottoon
Harrisin ehdotusten odotetaan johtavan pehmeämpään linjaan rajaturvallisuuden suhteen, vaikka hän on painottanut, että rajavalvonta säilyy vahvana. DACA-ohjelman suojeleminen on keskeinen osa Harrisin politiikkaa, ja hän on luvannut työskennellä kongressin kanssa tarjotakseen pysyvän ratkaisun niin sanotulle "Dreamers"-ryhmälle, joka toivoo laittomasti lapsena maahantuoduille henkilöille mahdollisuutta pysyvään oleskelulupaan ja kansalaisuuteen. Harrisin pakolaispolitiikka on myös Trumpin politiikkaa avarakatseisempaa, sillä hän on ehdottanut pakolaiskiintiöiden nostamista osana Yhdysvaltojen sitoumusta osallistua globaalin humanitaarisen kriisin hoitoon.
Trumpin politiikka taas todennäköisesti vahvistaisi rajaturvallisuutta edistämällä mahdollisesti rajamuurin rakennusta ja tiukentamalla rajavalvontaa entisestään. DACA-ohjelman poistaminen olisi merkittävä muutos tuhansille nuorille maahanmuuttajille, jotka ovat kasvaneet Yhdysvalloissa, mutta elävät epävarmassa tilanteessa. Trumpin tiukempi linja myös pakolaisten vastaanotossa saattaisi johtaa pakolaiskiintiöiden entistä tiukempaan rajoittamiseen, mikä heijastaisi hänen hallintonsa aiempaa politiikkaa, joka vähensi merkittävästi pakolaisten määrää Yhdysvalloissa.
Maahanmuuttoasiantuntijoiden ja asianomaisten yhteisöjen näkemyksiä
Maahanmuuttoasiantuntijat ovat jakautuneet mielipiteissään ehdokkaiden politiikasta. Monet pitävät Harrisin ehdotuksia tasapainoisempina ja humanitaarisina, mutta jotkut varoittavat, että liian avokätinen maahanmuuttopolitiikka saattaa johtaa uusiin haasteisiin, kuten resurssipulaan ja paineisiin julkisissa palveluissa. Toiset taas kiittelevät Harrisin suunnitelmia DACA-ohjelman suojelemiseksi ja turvapaikkajärjestelmän uudistamiseksi pitäen niitä moraalisesti oikeina ja linjassa Yhdysvaltojen historiallisten arvojen kanssa.
Trumpin kannattajat, joihin lukeutuu monia rajaturvallisuusasiantuntijoita ja maahanmuuttovastaisia ryhmiä, tukevat hänen tiukkaa linjaansa väittäen sen parantavan kansallista turvallisuutta ja ehkäisevän laitonta maahanmuuttoa. Kriitikot kuitenkin varoittavat, että Trumpin politiikka voi johtaa inhimilliseen kärsimykseen, rikkoa perheitä ja rajoittaa Yhdysvaltojen kykyä toimia globaalina johtajana humanitaarisissa kysymyksissä.
Asianomaiset yhteisöt, kuten maahanmuuttajien oikeuksia puolustavat järjestöt ja pakolaisavustusjärjestöt, ovat pääosin Harrisin politiikan puolella. He näkevät Harrisin ehdotukset askeleena kohti oikeudenmukaisempaa ja inhimillisempää maahanmuuttopolitiikkaa, joka tunnustaa Yhdysvaltojen roolin pakolaisten suojelijana. Trumpin politiikka puolestaan herättää huolta näissä yhteisöissä, ja erityisesti DACA-ohjelman mahdollinen lakkauttaminen nähdään suurena uhkana monien nuorten tulevaisuudelle.
Maahanmuutosta keskusteltiin myös viime viikon vaaliväittelyssä
Ottaen huomioon maahanmuuton aseman yhtenä merkittävimmistä vaaliteemoista sekä ehdokkaiden monin paikoin radikaaleillakin tavoilla toisistaan eroavat näkemykset siihen liittyen ei liene ihme, että maahanmuutto nousi olennaisella tavalla keskusteluun myös 10.9. Philadelphiassa järjestetyssä ensimmäisessä ja toistaiseksi ainoassa Harrisin ja Trumpin välisessä vaaliväittelyssä. Ennakko-odotuksena oli, että erityisesti Trump pyrkisi puhumaan maahanmuutosta, koska hänen maahanmuuttoon liittyvät näkemyksensä keräävät tietyissä ryhmissä laajaa kannatusta. Näin myös tapahtui.
Vaaliväittelyssä jotkut Trumpin maahanmuuttoa koskevat väitteet päätyivät todisteiden puutteesta johtuen kuitenkin faktantarkistuksen kyseenalaistamiksi. Monet asiantuntijat arvioivatkin heti vaaliväittelyn jälkeen, että Harris onnistui olennaisella tavalla pääsemään Trumpin ihon alle ja horjuttamaan Trumpia aihepiirissä, jonka ennakoitiin olevan tämän vahvuus. Harris sen sijaan pyrki omissa maahanmuuttoa koskevissa puheenvuoroissaan puolustamaan Bidenin hallinnon rajapolitiikkaa, jonka Trump otti väittelyssä tähtäimeensä.
Yhteenveto
Kun vaaleihin on enää 50 päivää, maahanmuuttopolitiikka on yksi keskeisistä teemoista, joka jakaa äänestäjiä Yhdysvalloissa. Kamala Harrisin ja Donald Trumpin näkemykset maahanmuutosta heijastavat syvää eroa sen suhteen, miten he näkevät rajaturvallisuuteen, DACA-ohjelmaan ja pakolaispolitiikkaan liittyvät kysymykset. Molempien ehdokkaiden kannattajat ja kriitikot ovat valmistautuneet kiivaaseen keskusteluun siitä, minkälaisen tulevaisuuden Yhdysvallat haluaa maahanmuuttopolitiikalleen rakentaa.