Keskellä Tyyntä valtamerta sijaitsevasta Havaijista tuli vuonna 1959 Yhdysvaltain toistaiseksi viimeisin ja järjestyksessään viideskymmenes osavaltio. Sitä ennen se oli 1800-luvulla ensiksi Britannian siirtomaa ja sittemmin itsenäinen kuningaskunta, kunnes se vuonna 1898 liitettiin Yhdysvaltoihin. Havaiji nousi maailmanpoliittiseen tietoisuuteen joulukuussa 1941, kun Japani teki yllätyshyökkäyksen siellä sijaitsevaan Pearl Harborin laivastotukikohtaan, minkä seurauksena Yhdysvallat liittyi mukaan toiseen maailmansotaan, jossa liittoutuneet taistelivat Saksaa ja Japania vastaan.
Havaiji koostuu viidestä suuresta saaresta, kuten Havaijista eli Big Islandista, Mauista sekä Oahusta, ja joukosta pienempiä saaria. Osavaltiona se on hyvin omaleimainen, jonka väestössä on alkuperäisväestön lisäksi runsaasti Itä-Aasiasta saapuneita siirtolaisia. Sen nykyinen asukasluku on noin 1,5 miljoonaa eli se on lähes kaksinkertaistunut viimeisten 50 vuoden aikana. Tänä päivänä Havaiji ja erityisesti sen suurin kaupunki Honolulu on suosittu lomakohde, mutta osavaltio on lisäksi merkittävä hedelmien ja vihannesten tuottaja.
Myös havaijilainen keittiö on varsin omaperäinen, olkoonkin että viime vuosikymmeninä erilaiset pan-aasialaiset ruokalajit ovat vallanneet siellä runsaasti elintilaa. Sille kaikkein tyypillisin hedelmä on ananas, ja muualla maailmassa se liitetäänkin tiiviisti juuri Havaijiin. Kun pitsaan lisätään kinkkusuikaleita ja ananasrenkaita, kyseessä on tietenkin pizza Havaiji. Ja kun paneroidun sianlihaleikkeen päälle laitetaan ananasrengas, kyseessä on tietenkin Havaijin leike. Näitä pseudohavaijilaisia ruokalajeja on mahdollista saada Suomessa tuiki tavallisissakin ruokapaikoissa, mutta onneksi meiltä löytyy nykyään myös muutama aidosti havaijilainen ravintola.
Havaijilla syödään kuitenkin muutakin kuin ananasta. Banaaninlehteen kääritty ja maakuopassa (havaijiksi imu) kuuman hiekan kätkössä kypsennetty porsas muistuttaa monella tavoin suomalaista rosvopaistia. Samaan kuoppaan voidaan laittaa kypsymään myös kokonaisia kananpoikia ja erilaisia vihanneksia, esimerkiksi bataattia, perunoita, kalaa. Havaijia ympäröivät vedet kätkevät sisäänsä suuren määrän erilaisia kaloja, joista tunnetuimpia maailmalla ovat mahi mahi (dolfiini, huom. ei siis delfiini) ja opakapaka (vaaleanpunainen napsija), joista voidaan valmistaa monenlaisia ruokalajeja. Dolfiinia esiintyy käytännössä kaikissa trooppisissa vesissä ja se voi kasvaa jopa 40-kiloiseksi.Opakapaka on sen sijaan kooltaan pienempi korkeintaan parikiloiseksi kasvava ja tyypillisesti havaijilainen kalalaji.
PARATIISILINTU (Bird of Paradise)
Ananas on itse asiassa erinomainen raaka-aine monenlaisiin liha- ja kalaruokiin. Sitä kannattaa kokeilla esimerkiksi kotimaisen lohen valmistuksessa siten että uunivuokaan asetellun kokonaisen lohifileen päälle laitetaan purkillinen ananasrenkaita ja kaadetaan purkissa oleva makea ananasmehu päälle. Olennaista on, että lohi peittyy siihen kokonaan. Lohi maustetaan suolalla ja mustapippurilla ja haluttaessa jollain miedolla yrtillä (esimerkiksi tuoreella korianterilla tai tillillä).
Ananas sopii hyvin myös erilaisten kanaruokien valmistamiseen. Kannattaa kokeilla esimerkiksi seuraavaa ruokaa, jossa tavallisesta broilerista kehkeytyy aito paratiisilintu.
Liha kypsennetään kasvisten kanssa pannulla ja nautitaan keitetyn riisin kera.
Oheinen paratiisilinnun ohje on tyypillisemmin havaijilainen ruokalaji ja se on helppo valmistaa.
Ainekset:
1 purkki ananasviipaleita
300 g broilerin sisäfileetä
1 rkl voita
1 dl kuivaa sherryä
3 rkl soijakastiketta
2 kpl murskattua valkosipulinkynttä
2 tl murskattua tuoretta inkivääriä
1 tl suolaa
1 kuutioitu punainen paprika
2 dl viipaloitua varsiselleriä
½ dl viipaloitua vihersipulia
1 kpl keskikokoinen papaija kuorittuna ja viipaloituna
1 tl maissitärkkelystä
½ dl vettä
Valmistus:
Avaa ananaspurkki ja valuta siinä oleva liemi talteen. Sekoita ananasmehu, sherry, soijakastike, valkosipuli ja inkivääri keskenään. Sekoita maissitärkkelys pieneen tilkkaan vettä. Suolaa broilerinfileet kevyesti.
Kuumenna paistinpannu, sulata voi ja ruskista broilerinfileet kauniin ruskeiksi. Lisää pannulle ananasviipaleet, paprikakuutiot, varsiselleri ja papaija ja kuullota hetki. Kaada soija-ananasliemi päälle ja kiehauta. Suurusta liemi maissitärkkelyksellä ohueksi kastikkeeksi, koko ajan sekoittaen. Kiehauta kunnes liemi alkaa saostua ja lisää tarvittaessa vettä. Hauduta hetki ja tarkista maku.
Tarjoa paratiisilintu keitetyn riisin ja raikkaan hedelmäisen salaatin kanssa.
LOMI LOMI (Salmon Lomi Lomi)
Kun suomalaiset valmistavat Yhdysvalloissa paikallisille vierailleen buffet-pöydän, siinä on aina mukana graavattua lohta. Varsinkin suuremmilla vastaanotoilla se on niin suosittua, että se loppuu usein (tai oikeastaan käytännössä aina) kesken. Kyseinen ruokalaji mielletään niin skandinaaviseksi, että sen nimikin on otettu ruotsin kielestä: gravlax tai gravad Lax.
Mutta kyllä Yhdysvaltain länsirannikollakin osataan tuoreen kalan marinointi. Oheinen havaijilainen herkku sopii hyvin valmistettavaksi myös meillä. Jos siihen lisätään vielä paloiteltua avokadoa ja oliiveja, on se maultaan ja valmistustavaltaan varsin lähellä Etelä-Amerikasta lähtöisin olevaa cevicheä.
Ainekset:
300 g ruodotonta ja nahatonta lohta
2 dl sitruunamehua
1 tl sokeria
2 kpl tuoretta tomaattia, pieninä kuutioina
½ punainen paprika, pieninä kuutioina
2 kpl vihersipulia, ohuina viipaleina
¼ rkl suolaa
½ tl rouhittua mustapippuria
1 kpl hienonnettu punainen tuore chili tai palanen jalapenoa
Valmistus:
Leikkaa lohi noin 3x3 cm kuutioiksi. Nosta kulhoon ja kaada päälle vastapuristettua sitruunamehua niin että kalapalat peittyvät kokonaan. Anna marinoitua jääkaapissa ainakin 12 tuntia, mielellään yön yli.
Kaada lohikuutiot siivilään ja valuta hyvin. Laitaa kalapalat takaisin kulhoon ja sekoita joukkoon kuutioidut tomaatit, paprika, leikattu vihersipuli, mausteet ja hienonnettu chili tai jalapeno.
Saman ruoan meksikolaisessa versiossa lisätään joukkoon hienonnettu tuore korianteri.
Lomi lomi nautitaan esimerkiksi kuuman paahtoleivän päällä.
LEHUA –SALAATTI
Ainekset:
2 pussia, á 65 g tuoretta pinaattia
1 tl hienoa sokeria
3 keitettyä kananmunaa
250 g kuutioitua keittokinkkua
½ pkt sokeriherneitä (pakaste)
1 kpl pieni keltasipuli, ohuina viipaleina
2 dl creme fraich tai smetanaa
2 dl majoneesia
1 dl raastettua emmental-juustoa
1 pkt pekonia rapeaksi paistettuna ja kuutioituna
Valmistus:
Laita puolet pinaatista tarjoiluastian pohjalle ja sirottele sen päälle puolet sokerista. Levitä viipaloidut kananmunat ja kuutioitu kinkku pinaatin päälle. Nosta päälle loput pinaatista ja ripottele sokeri päälle. Levitä päälle sulatetut tai tuoreet sokeriherneet ja ohueksi viipaloitu sipuli.
Sekoita hapankerma ja majoneesi ja levitetään kastike tasaisesti salaatin päälle. Jäähdytä salaattia jääkaapissa mieluusti yön yli. Ripottele ennen tarjoilua salaatin pinnalle raastettu juusto ja kuutioitu rapea pekoni.
***
Ruokalajien valinnasta, reseptiikasta ja niihin liittyvistä historiallisista taustoista vastaava Jyrki Iivonen on Tampereella asuva eläkkeellä oleva puolustusministeriön entinen viestintäjohtaja. Hän on työskennellyt lisäksi Suomen suurlähetystössä Washingtonissa, Ulkopoliittisessa instituutissa erikoistutkijana sekä erilaisissa opetus- ja tutkimustehtävissä Tampereen yliopistossa. Ruoka ja ruokakulttuurit ovat erityisen lähellä hänen sydäntään.
Suomen suurlähetystössä Washingtonissa 1990-luvulla työskennellyt Kim Palhus on tarkistanut ja koevalmistanut kaikki ohjeet, jotta ne toimisivat mahdollisimman moitteettomasti. Hän on gastronomian seikkailija, joka on marinoitunut monessa maailman keittiön mausteessa. Hän kiertää edelleen maailmaa saadakseen uusia vaikutteita eri maiden ruokakulttuureista ja ruokatrendeistä. Hän on myös vankkumaton suomalaisen ruoan ja raaka-aineiden puolestapuhuja.
Ruokakuvat on kuvannut valokuvaaja Sampsa Pärnänen.