Viime yönä Suomen aikaa Yhdysvaltain presidentinvaalikamppailussa koettiin merkittävä hetki, kun presidentinvaalien voitosta taistelevat Kamala Harris ja Donald Trump kohtasivat toisensa ensimmäistä kertaa vaaliväittelyssä. Donald Trump nähtiin jo kesäkuussa vaaliväittelyssä demokraattipuolueen silloisen presidenttiehdokkaan, presidentti Joe Bidenin kanssa, mutta tämän jälkeen vaalien asetelmat ovat muuttuneet huomattavasti Bidenin luovuttua ehdokkuudesta ja demokraattipuolueen nimettyä varapresidentti Kamala Harrisin uudeksi ehdokkaakseen.
Kamala Harrisin ja Donald Trumpin viimeöiseen kohtaamiseen Philadelphiassa liittyi siis huomattavia ennakko-odotuksia. Erityisesti Harrisin kohdalla nämä odotukset ja samalla myös paineet kohdistuivat siihen, miten hyvin hän onnistuu vaaliväittelyssä tekemään itseään ja omaa poliittista linjaansa tutuksi suurelle yleisölle ja äänestäjille, joista monille hän saattaa varapresidenttiydestään huolimatta olla vielä melko tuntematon poliitikko.
Ehdokkaat esittivät linjojaan keskeisiin teemoihin
Talous, jota voidaan pitää näiden vaalien yhtenä suurimpana teemana, muodostui odotetusti myös yhdeksi vaaliväittelyn keskeiseksi teemaksi molempien ehdokkaiden sivutessa sitä runsaasti. Aborttioikeuteen liittyen ehdokkaat ottivat myös tiukasti yhteen. Tämän ohella erityisesti Trump pyrki nostamaan esiin maahanmuuttoa, johon liittyviä näkemyksiään voidaan pitää hänen vahvuutenaan niiden nauttiman tietynasteisen suosion vuoksi. Harris puolestaan pyrki odotetusti puhumaan demokratian tilasta, joka on ollut hänelle vahva teema.
Demokraattipuolueen presidenttiehdokas Kamala Harris toi vaaliväittelyssä esiin näkemyksiään moniin vaalien tärkeisiin teemoihin. Harris kertoi kannattavansa kahden valtion mallia ratkaisuksi Lähi-idän kriisiin ja pyrki tyynnyttelemään niitä katsojia, jotka ovat olleet huolissaan Harrisin mielipiteistä liittyen nykyisiin aselakeihin. Suuria yllätyksiä Harrisin linjauksiin ei liittynyt, vaan hän puhui aiempia linjauksiaan mukaillen ilmastonmuutoksen torjunnasta esimerkiksi kestävien investointien kautta ja terveydenhuollon hintojen kohtuullistamisesta.
Republikaanipuolueen presidenttiehdokas Donald Trump keskittyi korostamaan monia jo laajalti tunnettuja näkemyksiään. Trump kertoi kiistävänsä edelleen edellisten presidentinvaalien tuloksen samoin kuin osallisuutensa Yhdysvaltain kongressitalon valtaukseen vuonna 2021. Lisäksi Trump korosti, ettei hänellä ole mitään tekemistä konservatiivisia politiikan suosituksia sisältävän Project 2025:n kanssa. Trump jatkoi vaaliväittelyssä myös aiemmin aloittamaansa julkista rotupohdintaa vastaehdokkaaseensa liittyen. Ukrainan sotaan liittyen Trump pitäytyi epämääräisissä vastauksissa ja syytti nykyistä hallintoa energian korkeista kustannuksista.
Ehdokkaiden väitteille on suoritettu faktantarkistus, jonka perusteella havaittiin, että molemmat ehdokkaat vaaliväittelyssä ajoittain joko venyttivät totuutta tai poikkesivat siitä kokonaan. Kamala Harris sai faktantarkistuksessa nuhteita muutamista kontekstoimattomista, harhaanjohtavista ja virheellisistä väitteistä liittyen erityisesti Trumpin ensimmäisen presidenttikautensa aikaisiin toimiin ja niiden vaikutuksiin esimerkiksi työttömyystilanteeseen. Huomattavasti useammin virheellisistä väitteistä kiinni jäi kuitenkin Donald Trump. Hänen faktantarkistuksessa kyseenalaistetut väitteensä kohdistuivat muun muassa demokraattien aborttinäkemyksiin ja Yhdysvaltojen rooliin Naton rahoituksessa.
Mikä merkitys väittelyllä on vaalikamppailussa?
Muutamia tunteja vaaliväittelyn päättymisen jälkeen monet asiantuntijalähteet ovat nimenneet demokraattipuolueen presidenttiehdokas Kamala Harrisin väittelyn voittajaksi. Vaikka selkeän voittajan määritteleminen ei välttämättä vaaliväittelyiden tapauksessa ole aina aivan yksinkertaista, onnistui Harris argumentoimaan hyvin näkemyksiään ja haastamaan Trumpia pysyen rauhallisena ja asiallisena. Trump sen sijaan joutui asettumaan puolustuskannalle monin paikoin ja keskittymään useisiin itselleen epämukaviin tai heikkoihin aihealueisiin. Tämä näkyi väistämättä väittelyn dynamiikassa.
Vaaliväittelyt rakentavat ehdokkaiden henkilöbrändiä ja kampanjaa. Tällöin onnistunut esiintyminen väittelyissä voi helpottaa kampanjointia samoin kuin epäonnistuminen voi puolestaan syödä kampanjan tehoa. Yksittäisen vaaliväittelyn perusteella olisi kuitenkin ennenaikaista tehdä johtopäätöksiä koko vaalien lopputuloksesta.