Suomesta kuten monista muistakin Euroopan maista lähtee vuosittain suuri määrä urheilijoita amerikkalaisiin yliopistoihin yhdistämään kilpaurheilun ja laadukkaat korkeakouluopinnot. Ennen päätöstä lähteä USA:han suorittamaan alempaa korkeakoulututkintoa, monella nuorella on jo mielessä mitä tapahtuu valmistumisen jälkeen ja millaisia mahdollisuuksia urheilijalla on jatko-opintojen ja urheilu- sekä työuran suhteen. Vaihtoehtoja on itseasiassa monia erilaisia.
Jatko-opintoja ajatellen vaihtoehtoina on tietysti jatkaa maisterivaiheeseen myös USA:ssa. Useimmissa yliopistoissa on erilaisia tukia tarjolla kulujen maksamiseen. Yleisin vaihtoehto ulkomaalaisille opiskelijoille on olla omassa lajissaan graduate assistant coach. Urheilija siis toimii joukkueessa apuvalmentajana ja suorittaa samalla maisteriopintojaan. Maisterivaiheen opintoihin voi tietysti myös hakea suomalaisiin korkeakouluihin tai vaikka esimerkiksi muualle Eurooppaan.
Urheilu-uran jatkolle vaihtoehdot tietysti riippuvat pitkälti lajista. Monissa lajeissa on mahdollista jatkaa ammattilaisena tai puoliammattilaisena USA:ssa tai muualla maailmalla. Uran ei siis tarvitse loppua yliopiston neljän vuoden edustusoikeuden jälkeen. Maasta riippuen tulee toki selvittää, mitä tarvittavia lupia ja viisumeita tarvitsee hakea.
Neljän vuoden opiskelun jälkeen ulkomaalaisella opiskelijalla on myös mahdollisuus hakea optional practical training (OPT) -viisumia vuodeksi. Opiskelija voi anoa kyseistä työviisumia valmistuttuaan ja hakea töitä omalta alaltaan. OPT viisumin jälkeen on myös mahdollista hakea pidempiaikaista työviisumia, jos löytyy sopiva työnantaja, joka on valmis sponsoroimaan viisumin.
UP Globalin yliopisto-ohjelman asiantuntija Nea kuvailee omaa polkuaan OPT viisumin saamiseksi seuraavasti:
"Suoritettuani alemman korkeakoulututkinnon en ollut vielä valmis palaamaan Suomeen ja halusin tietää, mitä vaihtoehtoja minulla oli jäädä USA:han. Sen hetkinen valmentajani ehdotti, että hakisin OPT viisumia ja jäisin seuraavaksi vuodeksi hänen apuvalmentajakseen. Ajatus kuulosti mielenkiintoiselta ja antaisi mahdollisuuden saada työkokemusta USA:n yliopistovalmennuksesta.
OPT viisumi myönnettiin 12 kuukauden ajaksi, joten jäin töihin yliopistolleni. Myöhemmin keväällä pystyin myös jatkamaan urheilu-uraani ja tein sopimuksen kesäksi puoliammattilaisjoukkueen kanssa. Olin erittäin onnekas, että pystyin opintojeni jälkeen vielä jäämään USA:han ja yhdistämään työn ja urheilun. Myöhemmin hain myös pidempiaikaista työviisumia. Suurin osa tutuista ulkomaalaisista urheilijoista menivät perinteisempää reittiä, hakivat maisterivaiheen opintoihin USA:ssa ja kustansivat opinnot ryhtymällä apuvalmentajaksi eli graduate assistant coachiksi."
Polkuja on siis monenlaisia, ja vaihtoehtoja ehtii hyvin miettimään ensimmäisen neljän vuoden aikana. USA:ssa yliopistourheilu on iso osa kulttuuria ja loistava tilaisuus yhdistää tavoitteellinen urheilu ja laadukkaat korkeakouluopinnot. Joten jos kaipaat uusia haasteita ja kehitystä urheilijana sekä olet kiinnostunut laadukkaista yliopistoista ja hienosta kokemuksesta, kannattaa tätä mahdollisuutta harkita tosissaan. Erilaisia yliopistovaihtoehtoja on satoja, mutta yliopistojen kartoitukseen ja hakuprosesseihin löytyy onneksi apua, esimerkiksi UP Globalilta. Koskaan ei tiedä millaisia tilaisuuksia eteen tulee, ja siksi muistutammekin aina UP Globalilla, että Suomeen pääsee aina takaisin, joten lähde rohkeasti kokeilemaan!
***
Kirjoittajat ovat suorittaneet yliopistotutkintonsa USA:ssa urheillen samalla tavoitteellisesti kilpatasolla. Yliopistouran jälkeen molemmat ovat siirtyneet ammattiuralle lajinsa pariin, ja myöhemmin auttamaan uusia nuoria kohti kansainvälisiä tavoitteitaan ja unelmiaan.
Lisää UP Globalin yliopisto-ohjelmasta sekä urheilijoiden ja alumnien kokemuksista: https://upglobal.net/fi/universityusa/