Kun muutin asumaan New Yorkiin 23-vuotiaana, ajattelin: en koskaan lähde täältä pois. Parikymppiselle kaupunki oli kaikkea mitä suurkaupungilta voi toivoa – energiaa, uusia ideoita, jännittävää elämää. Kahdeksan vuotta myöhemmin ajattelen kuitenkin näin: ehkä New York ei olekaan se kaikista parhain kaupunki elää ja asua.
New York on muuttunut valtavasti viimeisen parin vuoden aikana. Pandemia jätti kaupunkiin selvät jäljet. Muutosta on vaikea kuvailla, sillä se on ollut samanaikaisesti nopeaa ja salakavalaa. Välillä tuntuu, ettei siitä saisi edes puhua: ylpeiden newyorkilaisten on aina vannottava ikuista rakkautta kaupunkiaan kohtaan. Mutta kaikessa hiljaisuudessa moni hautoo nyt ajatuksia täältä pois muuttamisesta. Ja useat ovat jo sen tehneet.
New Yorkissa on edelleen ääretön määrä uskomattomia kokemuksia: Broadway-näytelmiä, maailmanluokan museoita, huikeita pilvenpiirtäjiä. Täällä on ihanaa lomailla. Mutta arkipäiväinen elämä on muuttunut kaupungissa yhä vaikeammaksi. Muutokset eivät näy yhtä selvinä ulkopuolisille, mutta newyorkilaisille ne ovat päivittäinen riesa. Muun muassa näistä syistä olen päättänyt lähteä kaupungista kahdeksan vuoden jälkeen:
Kaikkialla on turvatonta.
New Yorkissa pitää nyt olla enemmän varuillaan kuin vuosiin. Paikalliset vähentävät jatkuvasti metron käyttöä: maan alla tapahtuu yhä enemmän rikoksia, väkivaltaa ja häirintää. Pandemiat lisäävät turvattomuuden tunnetta, sillä taudit leviävät ahtaassa suurkaupungissa pelottavan nopeasti.
Elinkustannukset ovat karanneet käsistä.
Inflaatio painaa kaikkialla maailmassa, mutta New Yorkissa hinnat ovat räjähtäneet käsiin: vuokrat voivat nykyään kaksin tai kolminkertaistua hetkessä, ja ruokakaupan kassalla hinnat hirvittävät. New York on yhä enenevissä määrin kaupunki for the high earners: pankkiireille, asianajajille ja lääkäreille.
Mikään ei ole enää auki kellon ympäri.
New York on uneliaampi kuin koskaan. 24/7 auki olevat kaupat ja ravintolat ovat yhä harvinaisempia. Suurin osa kaupungista menee nyt kiinni iltakymmeneltä ja kadut ja metrot hiljenevät selvästi sen jälkeen.
Meno on tylsistynyt.
Yhä useampi liike Manhattanilla on nykyään samaa isoa ketjua edustava liike tai ravintola, sillä korkeat vuokrat ovat ajaneet pois myös pienyrittäjät. Etätöiden lisääntyminen on siirtänyt elämää lähiöihin. Ja vaikka sama äänekäs kaaos jatkuu edelleen, kaupunki tuntuu selvästi hiljaisemmalta. New Yorkin entinen, loputon energia on valahtanut alas viemäriin.
Ehkä New York palaa vielä entiselleen. Sitä odotellessa jatkan elämää Los Angelesissa.
***
Kalle Oskari Mattila on Yhdysvalloissa asuva kirjoittaja, ja kertoo elämästä, tapahtumista ja kommelluksista Amerikassa.