Ame­rik­ka­lai­seen ruo­ka­kult­tuu­riin kuu­luu olen­nai­se­na osa­na tie­tyn­lai­nen ylen­palt­ti­suus: ruo­ka-an­nok­seen li­sä­tään li­sää­mis­tään li­sä­ai­nek­sia. Sik­si myös an­nos­koot ovat usein val­ta­via.

Haus­kak­si meno muut­tuu sil­loin, kun ruo­kaan li­sä­tään­kin yl­lät­tä­vä raa­ka-ai­ne: suo­lais­ta ma­ke­aan tai pää­ruo­kaa jäl­ki­ruo­kaan. Ai­na­kin nämä kol­me ma­ku­yh­dis­tel­mää Jen­keis­sä on ko­et­ta­va:

1. Die­et­ti­ko­la mai­dol­la
Uta­his­sa suo­sit­tu “dir­ty Coke” -vil­li­tys on so­si­aa­li­sen me­di­an kaut­ta al­ka­nut le­vi­ä­mään ym­pä­ri Ame­rik­kaa. Uta­his­sa al­ko­ho­lia ei juo­da sa­mal­la lail­la kuin muu­al­la Ame­ri­kas­sa, jo­ten kek­se­li­äi­syyt­tä käy­te­tään kah­vin, teen ja li­mu­jen suh­teen.

Coca-Co­laan se­koi­te­taan usein esi­mer­kik­si kah­vi­ker­maa tai mai­to- ja ker­ma­se­koi­tus Half and Hal­fia. Mu­kaan kaa­de­taan li­säk­si koo­kos­sii­rap­pia tai muu­ta ma­keut­ta­jaa. Nyt sa­maa re­sep­tiä tuu­nail­laan ym­pä­ri Jenk­ke­jä: die­et­ti­ko­laan saa­te­taan li­raut­taa usein myös esi­mer­kik­si kau­ra- tai man­te­li­mai­toa.

 2. Fri­tee­rat­tu kana voh­ve­leil­la
Fri­tee­rat­tu kana voh­ve­lin pääl­lä, voin ja sii­ra­pin kera, on iki­van­ha ame­rik­ka­lai­nen an­nos, se­koi­tus Sout­hern ja soul-foo­dia. Ame­rik­ka­lai­set ei­vät saa sii­tä tar­peek­seen: chic­ken and waf­f­le­sia syö­dään aa­mi­ai­sek­si, bruns­sil­la, lou­naal­la sekä il­lal­li­sel­la, eli mil­loin vain, kyl­mä­nä sekä kuu­ma­na ja mik­sei huo­neen­läm­pöi­se­nä­kin. Ny­ky­ään pääl­le saa­te­taan kaa­taa esi­mer­kik­si cin­na­mon ho­ney but­te­rin kal­tai­sia li­suk­kei­ta.

3. Sus­hi li­hal­la
Ha­vai­jil­la sus­hi on fuu­si­oi­tu­nut ja­pa­ni­lais­ta oni­gi­ria muis­tut­ta­vak­si mu­su­bik­si, jos­sa me­ri­le­vään kää­ri­tään rii­siä ja jo­kin yl­lät­tä­vä ai­nes, ku­ten Spam -pos­sun­li­ha.

Ha­vai­jil­la itä­mai­set vai­kut­teet Aa­si­as­ta se­koit­tu­vat man­ner-Ame­ri­kan kult­tuu­riin: eri mu­su­bi-yh­dis­tel­miä on ny­ky­ään kym­me­niä, nii­den jou­kos­sa myös hot dog-mu­su­bi, jos­sa nak­ki kää­ri­tään rii­sin mu­kaan.

***

Kal­le Os­ka­ri Mat­ti­la on New Yor­kis­sa asu­va kir­joit­ta­ja, joka ker­too elä­mäs­tä, ta­pah­tu­mis­ta ja kom­mel­luk­sis­sa mil­joo­na­kau­pun­gis­sa. Voit seu­ra­ta Mat­ti­laa IG:ssä @kal­le­mat­ti­la ja Twit­te­ris­sä @kal­le­o­mat­ti­la 

Toi­mi­tuk­sen huo­mio: Yh­dys­val­lois­sa so­ke­rit­to­mis­ta vir­voi­tus­juo­mis­ta käy­te­tään diet-ter­miä, kun taas Suo­mes­sa light.