Suomalais-amerikkalaisen yhdistyksen perustajat ymmärsivät suomalaisnuorten kansainvälistämisen tärkeyden jo vuonna 1945. Yhdysvalloista opiskelu- tai työharjoitteluvaihdosta palatessaan nuoret toivat mukanaan osaamista, ideoita ja verkostoja, joita suomalainen yhteiskunta tuolloin tarvitsi.
Miksi SAM:lla on sama missio vielä lähes 80 vuotta myöhemmin? Koska suomalainen yritysmaailma ja yhteiskunta tarvitsee edelleenkin tulevaisuuden osaajia ja johtajia, joilla on ulkomaankokemusta.
SAM apurahasäätiön hallinnoimat stipendit mahdollistavat kuuden suomalaisen korkeakouluopiskelijan jatko-opintoja sekä tutkimus- ja väitöskirjavuotta amerikkalaisissa yliopistoissa lukuvuonna 2022-23.
Apurahasäätiö hallinnoi kahden amerikkalaisen, The American Scandinavian Foundation ja Thanks to Scandinavia -säätiön Suomesta tulevia apurahan hakijoita sekä ruotsalaisen Björn Savènin 35 000 euron arvoista Finnish American -stipendiä. Vuosittainen myönnettävien stipendien yhteenlaskettu suuruus on 135 000 euroa.
Kysyimme SAM apurahasäätiön lukuvuoden 2022-23 stipendiaateilta viisi kysymystä:
1. Miten kiinnostuit opiskelusta Yhdysvalloissa?
2. Mitä olet lähdössä opiskelemaan/ opiskelet? Miksi valitsit kyseisen ohjelman ja yliopiston?
3. Mitä akateemisia odotuksia sinulta on tulevalta lukuvuodelta?
4. Entä mitä toiveita/odotuksia arkielämästä Yhdysvalloissa?
5. Mikä merkitys apurahalla on opintojesi rahoituksessa?
Esittelyssä stipendiaatit Meeri Kataja ja Ossi Tanner
Meeri Kataja
doctorate/history, Montana State University, Bozeman, Montana
1. Ympäristöhistorian juuret ovat Pohjois-Amerikassa ja alalla on edelleen täysin erilainen asema Yhdysvalloissa kuin suurimmassa osassa eurooppalaisia yliopistoja. Meidän pienellä laitoksellamme ainakin neljä professoria työskentelee ympäristöhistorian parissa ja suurin osa maisteri- ja tohtoriopiskelijoiden projekteista liittyy ympäristöhistoriaan.
Halusin Yhdysvaltoihin opiskelemaan myös sen vuoksi, että yliopistoilla on loistavat resurssit järjestää erilaisia tilaisuuksia ja tukea opiskelijoita. Lisäksi nautin aktiivisesta ohjausryhmästäni ja opiskeluyhteisöstä yksin puurtamisen sijaan.
2. Aloitan toisen vuoteni historian tohtoriohjelmassa Montana State Universityssa Bozemanissa. Halusin opiskelemaan laitokselle, joka on tarpeeksi pieni ja jossa professoreilla on oikeasti aikaa opiskelijoille. Lisäksi halusin ohjelmaan, joka painottaa ympäristöhistoriaa. Eristyneisyydestään huolimatta myös Montana sopii minulle ympäristönä ja ilmastona hyvin.
3. Tänä lukuvuonna saan suoritettua vaaditun kurssimäärän ja voin alkaa keskittyä väitöskirjatyöhön. Ennen tutkimuksen virallista aloittamista edessä on ensi keväänä vielä kokeet yhdestä pääaineesta ja kahdesta sivuaineesta historiassa sekä tutkimussuunnitelman suullinen puolustus. Vieraan kielen kokeesta minut sen sijaan vapautettiin uskoen, että englannin lisäksi osaan suomea.
4. Ensimmäinen vuosi vaati paljon asioiden järjestämistä ja byrokratiaan totuttelemista ja tältä vuodelta odotakin sitä, että asiat alkavat sujua omalla painollaan, eikä jatkuvasti ole jotain selvitettävää. Tänä lukuvuonna minulla on auto käytössä, mikä muuttaa elämän Amerikassa ja varsinkin Montanassa täysin. Odotan, että pääsen nauttimaan koirani kanssa Montanan todella kauniista luonnosta ja aloittamaan pitkäaikaisen harrastukseni ratsastuksen myös täällä.
5. Rahoitus on äärettömän tärkeä tohtoriopintojeni kannalta. Vaikka sitä voi olla vaikea uskoa, on Bozeman tällä hetkellä kovassa huudossa ja asuinkustannukset meinaavat karata käsistä. Apuraha auttaa kattamaan myös korkeat terveysvakuutus- ja matkustuskulut.
Ulkomaalaisella opiskelijalla on rajalliset mahdollisuudet tehdä töitä Yhdysvalloissa, joten apurahat ovat ainoa keino välttää valmistumasta ison lainan kanssa, vaikka lukukausimaksuista saakin vapautuksen, jos toimii opetus- tai tutkimusavustajana laitoksella.
Ossi Tanner
master’s/music, classical piano, Manhattan School of Music, New York
1. Ensikosketus Amerikkaan tapahtui jo pikkulapsena asuessani viisi vuotta pääkaupungissa. Koronan alettua suomalainen pianisti ja opettajani Matti Raekallio palasi Suomeen Juilliardista. Hänen kanssaan konkretisoitui suunnitelma Yhdysvaltoihin lähtemisestä.
2. Olen lähdössä opiskelemaan klassisen pianonsoiton maisterintutkinnon Manhattan School of Musiciin. Maisterintutkinnossa saa keskittyä soittamiseen, se on minulle tässä vaiheessa kaikkein tärkeintä. Valitsin MSM:n tulevan opettajani Dr. Marc Silvermanin ja kaupungin takia.
3. Odotukseni ovat korkealla pianismin tason ja muiden kanssaopiskelijoiden suhteen. Valtaosa pianonsoiton opiskelijoista tulee Aasiasta, jossa taso on tunnetusti erittäin korkea. Uusilta kontakteilta voin oppia paljon ja olen myös varautunut kovaan työtahtiin.
4. Toivon, että ehdin tutustua mahdollisimman monipuolisesti New Yorkin kulttuurielämään. Eri musiikkityyleihin, taidemuotoihin, ruokakulttuureihin tutustuminen on mielestäni jopa tärkeämpää kuin tiukasti klassisen musiikin konserteissa käyminen. Kaikkein tärkeimpänä pidän uusiin ihmisiin tutustumista ja heidän kohtaamista mahdollisimman syvällisesti.
5. Ilman TTS-apurahaa en olisi voinut lähteä opiskelemaan, merkitys on siis ollut valtava minulle. Olen todella kiitollinen. Kun palaan Suomeen, pystyn toivottavasti tuomaan uusia kokemuksia ja oppeja, joita voin hyödyntää laaja-alaisesti Suomen kulttuurielämässä.
***
Hakuaika lukuvuoden 2023-24 apurahoihin alkaa joulukuussa 2022, lisätietoa stipendeistä ja niiden hakukriteereistä: samsuomi.fi/apurahat