Yhdysvallat käänsi uuden sivun kansallisessa historiassaan tasan 90 vuotta sitten, kun kongressin ratifioima perustuslain 21. lisäys tuli voimaan, minkä myötä lähes yli vuosikymmenen kestänyt alkoholin kieltolaki tuli päätökseensä. Vuodesta 1920 vuoteen 1933 kestänyt kieltolaki oli ennen kaikkea suuri sosiaalinen koe, joka kysyi, voisiko valtio päättää ihmisten alkoholinkäytön pysyvästi.
Kieltolain loppua juhlittiin vuonna 1933 railakkaissa tunnelmissa.
Vaikka tavoitteet niin kutsutun ”jalon kokeilun” taustalla olivat ennen kaikkea hyvät, kieltolain vaikutukset olivat kuitenkin monin paikoin täysin vastakkaisia. Salakapakka- ja trokauskulttuuri vahvistivat rikollisjärjestöjen valtaa monissa Yhdysvaltojen kaupungeissa, mikä lisäsi myös yleisistä rikollisuutta ja sosiaalisia ongelmia. Samalla alkoholin muuttuminen laittomaksi heikensi monin paikoin sen laatua ja sai ihmiset käyttämään alkoholipitoisuudeltaan vahvempia juomia, mikä johti kansanterveydellisiin ongelmiin.
Kaatoivatko mafiosot kieltolain?
Kieltolaki tuo usein mieleen Al Caponen kaltaiset rikollispomot, jotka tekivät omaisuutensa terrorisoimalla amerikkalaisia kaupunkeja ja välittäen laitonta alkoholia niiden kaduilla. Rikollisuudella oli oma roolinsa kieltolain kumoamisessa, mutta ei välttämättä siltä kantilta kuin usein ajatellaan. Vuonna 1929 alkaneen suuren laman aikana Yhdysvaltojen hallitus alkoi hakea keinoja taloudellisen tilanteen parantamiseksi. Kieltoajan aikana alkoholin myynnistä saatavat verotulot olivat poistuneet johtaen menetykseen, joka tuntui yhä enemmän valtiontaloudessa.
Samanaikaisesti alkoholin salakuljetus ja laiton myynti kukoistivat, mikä näkyi järjestäytyneen rikollisuuden voimakkaana kasvuna. Tämä loi tilanteen, jossa valtio menetti verotuloja mutta joutui samalla käyttämään merkittäviä resursseja laittoman alkoholikaupan torjuntaan. Keskeiset syyt kieltolain kumoamista ajavalle poliittiselle paineelle olivat siis taloudelliset, mitkä johtivat muun muassa tulevan presidentin Franklin Delano Rooseveltin kampanjoimaan vuoden 1932 vaalikampanjassaan kieltolain kumoamisen puolesta.
Kieltolaki avasi baarit naisille ja synnytti cocktail-kulttuurin
Kaikesta huolimatta kieltolaki on kuitenkin osa Yhdysvaltojen historiaa ja sen vaikutukset aina nykypäivään saakka ovat kiistattomat. Kieltolain epäonnistuminen korosti Yhdysvalloissa henkilökohtaista valintaa ja vapautta asettaen ennakkotapauksen tuleville lainsäädännöllisille laaja-alaisille muutoksille. Toisaalta kieltolakia ei kuitenkaan täysin kumottu Yhdysvalloissa esimerkiksi Mississipin osavaltiossa kuin vasta vuonna 1966. Yhdysvalloissa on vielä nykyäänkin useita piirikuntia ja reservaatteja, joissa alkoholin myyminen on joko rajoitettua tai kiellettyä.
Kieltolain jälkeen baarit avasivat ovensa myös naisille.
Lain kumoaminen avasi kapakat ja baarit jälleen kerran tavan kansalaisille — ja ensimmäistä kertaa myös naisille, jotka oli kieltolain aikana toivotettu salakapakoiden asiakkaiksi. Samalla kieltolain aikana kehitetyt vahvoihin alkoholijuomiin perustuneet cocktailit levisivät, kun monet salakapakoissa keksityt juomat nousivat baarien vakiovalikoimiin kaikkialla Yhdysvalloissa. Kieltolaista saamme kiittää muun muassa Old Fashioned, Sidecar ja Highball -drinkkien syntymistä, jotka ovat siivittäneet modernin cocktail-kulttuurin syntyä. Ajan anniskeluravintoloista maailmalle levisivät myös monet musiikki- ja tanssityylit, kuten jazz ja charleston.
Voiko kieltolaista oppia mitään?
Kieltolaki tarjoaa opetusmateriaalia moniin nykypäivän yhteiskunnan keskusteluihin myös Suomessa, sillä maassamme oli Yhdysvaltain tapaan kieltolaki vuosina 1919—1932. Pohjimmiltaan kieltolaki oli kansainvälisen raittiusliikkeen yritys ohjata kansalaisten moraalia lainsäädännön kautta, mutta sen seuraukset osoittautuivat monitahoisiksi. Yhteiskunnallisena kokeena se opettaa, että sosiaalisten ongelmien ratkaisu vaatii syvempää ymmärrystä ihmiskäyttäytymisestä ja talouden dynamiikasta.
Samalla kieltolain perintö korostaa, että valtion interventioilla voi olla odottamattomia ja toisinaan haitallisia seurauksia, jotka voivat kasvattaa juuri niitä ongelmia, joita niiden oli alun perin tarkoitus ratkaista. Kenties ajan keskeisin opetus onkin, että lainsäädännölliset muutokset tulisi suunnitella harkiten ottaen huomioon inhimilliset taipumukset ja yhteiskunnallisen järjestyksen ainainen monimutkaisuus.
Lähteet:
Clark, Norman H. Prohibition: The Era of Excess. Boston: Little, Brown and Company, 1963.
Okrent, Daniel. Last Call: The Rise and Fall of Prohibition. New York: Scribner, 2010.
***
Kirjoittaja on viittä vaille valmis historian maisteri ja SAM:n projektipäällikkö, joka on tutkinut Yhdysvaltain historiaa lukiosta saakka.