Finlandia yliopiston hallitus ilmoitti torstaina 2. maaliskuuta, että Finlandia ei ota enää opiskelijoita lukuvuodeksi 2023-24. Samalla osa amerikansuomalaisia historiaa kuolee väistämättä.
Finlandia University on amerikansuomalaisten vuonna 1896 perustama yliopisto Michiganin Hancockissa. Alun perin yliopisto kantoi nimeä Suomi College.
Yliopiston hallituksen puheenjohtaja Michaela Nakkula kertoo toiminnan lakkauttamisen syistä avoimessa kirjeessään. Suurimmat syyt ovat demografiset - lukiosta valmistuvien määrä on laskenut ja kiinnostus jatko-opiskeluun on vähentynyt alueella. Tämän lisäksi yliopiston suuri velkataakka johti toiminnan lopettamiseen.
Toisen asteen jälkeisen koulutuksen opiskelijoiden kokonaismäärä laski Yhdysvalloissa edellisvuodesta 3,29 prosenttia, mikä on merkittävin lasku sitten vuoden 1951.
Hancockissa oli vetovoimaa
Hancock on pieni, reilun 4 000 ihmisen kaupunki aivan Michiganin pohjoiskärjessä. Koska monet suomalaiset asettuivat Hancockiin, kaupunkia on kutsuttu Yhdysvaltojen suomalaiskeskukseksi. Havumetsät, järvet ja kirkkaansininen taivas muistuttivat heitä taakse jääneestä kotimaasta.
Noin 40 prosenttia Hancockin asukkaista ilmoitti viimeisimmässä liittovaltion väestönlaskennassa olevansa suomalaista syntyperää. Suomalaisuus näkyy jopa kaupungin katukylteissä, joista suuri osa on kirjoitettu sekä suomeksi että englanniksi.
1880-luvulla kaikki oli toisin, Hancockissa oli vetovoimaa. Useat suomalaiset muuttivat sinne lähinnä kupari- ja puutavarateollisuuden työllistäminä. Maahanmuuttaja ja Suomen evankelisluterilaisen kirkon lähetyspastori J. K. Nikander halusi varmistaa pappisseminaarikoulutuksen Amerikassa. Hän oli havainnut, että Delaware-joen varrella asuvat ruotsalaiset ja suomalaiset siirtolaiset eivät kouluttaneet uusia pappeja, ja hän pelkäsi suomalaisen identiteetin katoamista.
Suomi College - suomalaisen kulttuurin säilyttäjä
Vuonna 1896 Nikander perusti Suomi Collegen. Collegen tehtävänä oli säilyttää suomalainen kulttuuri, kouluttaa luterilaisia pappeja sekä samalla opettaa englantia.
Suomi Collegen ensimmäisen rakennuksen peruskivi muurattiin 30. toukokuuta 1898. Päärakennuksessa käytettiin Jacobsvillen hiekkakiveä, joka louhittiin Portage Entryssä ja tuotiin Hancockiin proomulla Keweenaw-vesiväylää pitkin. Rakennus vihittiin käyttöön 21. tammikuuta 1900. Rakennuksissa oli muun muassa asuntola, keittiö, pesula, luokkahuoneita, toimistoja, kirjasto, kappeli ja oleskelutila.
College kasvoi nopeasti ja vuonna 1901 viereiselle tontille rakennettiin siipirakennus, jossa oli kuntosali, kokoushuone ja musiikkikeskus. Vuonna 1939 rakennettiin Nikander Hall, joka sai nimensä perustajan mukaan. Hallin suunnitteli arkkitehtitoimisto Saarinen ja Swanson, jonka palveluksessa oli maailmankuulu suomalaisamerikkalainen arkkitehti Eero Saarinen.
Opiston tehtävänä oli säilyttää suomalainen kulttuuri, kouluttaa luterilaisia pappeja ja opettaa englantia. 1920-luvulla Suomi Collegesta tuli yksityinen korkea-asteen oppilaitos (Liberal arts college) ja myöhemmin vuonna 1958 pappisseminaari irtaantui opistosta. Neljä vuotta myöhemmin Yhdysvalloissa toimiva Suomen evankelisluterilainen kirkko (The Finnish Evangelical Lutheran Church of America, FELCA) yhdistyi Amerikan luterilaisen kirkon (Lutheran Church in American, LCA) kanssa. Tuolloin FELC:ssä oli 36 274 jäsentä ja 105 pappia 153 seurakuntaa.
Miten suomalaista identiteettiä ylläpidetään jatkossa?
Yliopiston rakennuksessa on toiminut myös Finnish American Heritage Center ja muita suomalaistaustaisia organisaatioita. Tämä suomalaisamerikkalaisen perinnön keskus avattiin vuonna 1990 ja se on ollut paikallisyhteisön keskuksena, joka järjestää vuosittain näyttelyitä, luentoja, musiikkiohjelmia ja yhteisötapahtumia. Heritage Centerissä on myös Finnish American Folk School. Näiden toimijoiden tulevaisuus lienee nyt myös vaakalaudalla.
1800-luvun lopulla Nikanderilla oli huoli suomalaisen identiteetin katoamisesta Yhdysvalloissa. Entä tänään? Mikä merkitys suomalaisella identiteetillä on tämän päivän suomalaisille siirtolaisille ja miten sitä ylläpidetään? Enää ei välttämättä tarvita rakennuksia siihen, mutta löytyykö jostain Nikandereita, jotka tuovat ihmisiä yhteen?
Onko kiinnostus opiskeluun laskemassa Yhdysvalloissa yleensäkin? Mitä muita trendejä opiskelumaailmassa on nähtävissä? Onko kyse suuremmastakin muutoksesta? Tulemme keskustelemaan asiantuntijoiden kanssa lisää tästä aiheesta myöhemmin keväällä.
***
Lena Grenat on SAM:n toiminnanjohtaja.
Lähteet:
https://www.finlandia.edu/
https://en.wikipedia.org/wiki/Hancock,_Michigan
https://educationdata.org/college-enrollment-statistics
https://en.wikipedia.org/wiki/Finnish_Evangelical_Lutheran_Church_of_America