TÄMÄN SYKSYN suuri kirjatapaus on ollut selvillä jo pitkään: Barack Obaman kirjoittamien muistelmien ensimmäinen osa julkaistiin maailmanlaajuisesti marraskuun 17. päivä, ja teos ilmestyi samanaikaisesti myös Otavalta suomeksi.
768-sivuisen A Promised Land –kirjan kirjoitusprosessi kesti Barackin mukaan pidempään kuin jo vuonna 2018 julkaistun Michelle Obaman Becoming –muistelmateoksen kirjoittaminen siitä syystä, että Barack ei käyttänyt haamukirjoittajaa. Sanat tulevat suoraan entiseltä presidentiltä.
Kirjasta toivotaankin koronaviruksen runtelemien kirjakauppojen pelastajaa: Penguin Random House – kustantamo on järjestänyt Barackin kirjalle 3 miljoonan kappaleen ensipainoksen, ja rahti tuodaan Yhdysvaltoihin Saksan painotehtailta kolmen suuren laivan ja yli sadan kontin avulla.
Samankaltaista myyntiryntäystä nähdään jo nyt Joe Bidenin ja Kamala Harrisin muistelmille. Yhdysvalloissa poliitikko ei ole poliitikko, ellei hän ole kirjoittanut omia muistelmiaan. Henkilökohtaisesti koskettavia poliittisia teoksia luetaan Amerikassa hartaasti: tarinankaaret ovat tarkoituksellisesti inspiroivia ja kertovat siitä, miten poliitikot ovat selättäneet vaikeuksia ja jatkaneet vastoinkäymisistä huolimatta.
Amerikassa rakastetaan altavastaajia, jotka nousevat lopulta voittoon. Poliitikot toimivat usein myös lasten roolimalleina: Harrisin siskontyttären kirjoittama, kuvitettu lastenkirja Kamalasta ja hänen siskostaan Mayasta, Kamala and Maya’s Big Idea, on sekin ampaissut myyntilistojen kärkeen.
Amerikassa ja ehkä maailmassakaan ei ole viime aikoina muusta puhuttu kuin Yhdysvaltojen presidentinvaaleista. Niistä keskustelu hiljenee varmaan vasta ensi vuoden puolella.
Uusi presidenttikausi edustaakin uutta, innostavaa aikaa myös amerikkalaiselle kirjallisuudelle. Kun julkaisuohjelmien ei tarvitse enää keskittyä yhtä vahvasti ajankohtaisiin aiheisiin ja politiikkaan, alalla ennustetaan fiktion vahvaa paluuta.
Kalle Mattilan kolumni on julkaistu SAM Magazine 4/2020-numerossa joulukuussa 2020.
Kalle Oskari Mattila on New Yorkissa asuva kirjoittaja. Hän on opettanut luovaa kirjoittamista Columbian yliopistossa ja kirjoittaa Yhdysvalloissa julkaisuihin kuten The New York Times, The Atlantic ja Paris Review.