On yleismaailmallinen kulinaristinen ilmiö, että tiettyihin juhlapäiviin liittyvät omat erityiset ruokalajinsa ja monet erilaiset tavat ja perinteet. Näin on myös Suomessa: vuoden ensimmäisenä päivänä syödään nakkeja ja perunasalaattia, pääsiäisenä lammasta, vappuna silliä ja jouluna kinkkua sekä erilaisia laatikkoruokia.
Myös Yhdysvalloista löytyvät omat kansalliset juhlapäivänsä sekä niihin liittyvät ruokalajinsa. Vuoden merkittävin pyhäpäivä on marraskuun neljäntenä torstaina vietettävä kiitospäivä eli Thanksgiving. Se on kalenterivuoden pisin lomavapaa, joka käynnistyy keskiviikkona, varsinainen juhla on torstaina, perjantaina on vuoden merkittävin ostospäivä eli Black Friday ja lauantaina sekä sunnuntaina juhliminen jatkuu samaan malliin.
Kiitospäivän historialliset juuret ulottuvat 1600-luvun alkupuolelle saakka ja siihen liittyy erilaisia tarinoita. Yhden tarinan mukaan ensimmäistä kiitospäivää vietettiin vuonna 1621, kun Euroopasta tulleet uskonnolliset pakolaiset, jotka tunnetaan englanniksi nimellä pilgrims, viettivät uuden kotimaansa ensimmäistä sadonkorjuujuhlaa Plymouthissa Bostonin lähellä. Vastaavanlaista juhlaa oli joidenkin tietojen mukaan vietetty jo aikaisemmin Virginiassa, minne ensimmäiset brittiläiset siirtokunnat oli perustettu. Ensimmäistä kiitospäivää vietettiin tarinan mukaan paikallisten intiaaniheimojen kanssa.
James-joen suistossa Virginiassa joulukuussa 1619 maihin nousseen aluksen kapteeni on toisaalta julistanut: ”Se päivä, jolloin aluksemme nousi maihin Virginian maassa, tulee vuosittain ja iankaikkisesti pyhitettävän päiväksi, jolloin lausumme kiitoksemme kaikkivaltiaalle Jumalalle.” Ja vuonna 1963 Yhdysvaltain silloinen presidentti John F. Kennedy antoi lopulta julistuksen jossa vahvistettiin, että ensimmäinen kiitospäivä todellakin järjestettiin Berkeleyssä James-joen varrella.
Yhdysvalloissa kiitospäivä on ennen muuta perheen ja yhteen kokoontumisen juhla. Kiitospäivää edeltävä keskiviikko onkin siellä vuoden ylivoimaisesti vilkkain matkustuspäivä. Kuten arvata saattaa, kun perheet saapuvat yhteen maan eri kolkilta, on ruoalla aivan erityinen merkitys. Kaikkein tyypillisimmät kiitospäivän ruokalajit ovat uunissa paahdettu kalkkuna, joka on täytetty leipä-sisälmys-seoksella, karpalohyytelö tai -hillo, ruusukaali tillillä maustettuna sekä kurpitsapiirakka. Suosittuna juhlajuomana on munalikööri eli egg nog tai omenasiideri. Erilaisia variaatioita kiitospäivän ruokalajeista toki on olemassa, mutta yllä olevat taitavat olla kaikkein tyypillisimpiä.
Ennen kuin siirrymme kiitospäivän ruokiin tarkemmin, on paikallaan lausua myös muutama sana joulusta amerikkalaisena juhlana. Silläkin on toki tärkeä asema, mutta koska se on perusluonteeltaan uskonnollinen juhla, sillä ei ole yhtä suurta merkitystä kuin kiitospäivällä. Se on myös kestoltaan lyhyempi: jouluaatto ei ole vuoden suurin juhla kuten meillä, vaan se saattaa olla monilla jopa tavallinen työpäivä samoin kuin tapaninpäivä.
Joulun erityinen luonne paljastuu siinäkin, että monet amerikkalaiset eivät toivota toisilleen ”hyvää joulua” vaan käyttävät mieluummin sanontaa ”happy holidays”. Joulun ruokavalikoimassa korostuvat siksi enemmän amerikkalaisten kansalliset historialliset juuret. Niinpä esimerkiksi amerikansuomalaiset tarjoavat jouluna usein kinkkua, laatikkoja ja kalaa eri muodoissa. Varsinkin graavilohi ja porkkana- ja lanttulaatikko ovat oman kokemukseni mukaan niitä ruokalajeja, joista paikalliset pitävät erityisen paljon.
Paahdettu kalkkuna (Roasted Turkey)
1 kokonainen kalkkuna, noin 7 kg
2 rkl suolaa
1 rkl rouhittua mustapippuria
1 rkl leikattua tuoretta salviaa
3 rkl sulatettua voita
Täyte:
1 pkt (250 g) vaalea paahtoleipä
1 iso keltasipuli
1 dl paloiteltuja sellerinvarsia
3 dl kana- tai kasvislientä
1 dl sulatettua voita tai margariinia
Valmistus:
Kuivaa tuoreen tai sulatetun kalkkunan pinta talouspaperilla huolellisesti kuivaksi. Ota maksa ja kivipiira talteen, jos ne on jätetty kalkkunan sisälle. Hiero suola sekä pippuri kalkkunan pintaan ja sisälle. Sulje kalkkunan vatsa pitkillä grillivartailla ja sido jalat sekä siivet kylkeä vasten. Sivele voisula kalkkunan pintaan. Rintanahan alle voit myös työntää hieman voita antamaan kosteutta. Nosta kalkkuna korkeareunaiselle uunipellille rintapuoli ylöspäin ja paina lämpömittari rintalihaan siten että, se ei osu luuhun.
Kaada uunipellille kolme desilitraa vettä. Paista 160-asteen lämmössä noin 4—5 tunnin ajan, kunnes lämpömittari näyttää + 85 astetta. Valele kalkkunaa aika-ajoin paistamisen aikana uunipellille syntyneellä liemellä. Jos kalkkunan pinta ruskistuu likaa, alenna paistolämpötilaa ja peitä lintu alumiinifoliolla.
Nosta kypsä kalkkuna uunipellille jäähtymään joksikin aikaa. Nosta se sen jälkeen laakeaan tarjoiluastiaan ja leikkaa rintalihat ohuiksi viipaleiksi. Jos kalkkuna on täytetty, niin irrota grillitikut ja lusikoi leipätäytettä lautasille.
Jos täytät kalkkunan leipätäytteellä, toimi näin. Leikkaa paahtoleipäviipaleet pieniksi kuutioiksi. Hienonna sipuli ja tuore salvia, viipaloi sellerinvarret. Laita kulhoon, mausta suolalla ja mustapippurilla. Lisää voisula ja kana- tai kasvisliemi. Kuutioi maksa ja kivipiira, paista kevyesti voissa ja lisää leipämassaan. Sekoita tasaiseksi.
Täytä kalkkuna tällä seoksella ennen paistamisen aloittamista ja suljetaan sen aukko huolellisesti nahalla ja tikuilla. Laita kalkkuna kinkkupussiin, kaada pussiin pari desiä vettä ja paina lämpömittari rintalihaan siten että, se ei osu luuhun sulje huolellisesti. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Nosta kalkkuna uuniin, paista yksi tunti ja alenna lämpö 120 asteeseen. Paista kunnes lämpömittari näyttää + 85 astetta.
Nosta kalkkuna uunista. Anna vetäytyä pussissa noin tunti ennen tarjoilua. Avaa pussi, nosta kalkkuna laakeaan tarjoiluastiaan ja poista lämpömittari. Kaada pussissa oleva liemi kattilaan ja valmista siitä maukas kastike.
Leikkaa rintalihat ohuiksi viipaleiksi, ja lusikoi leipätäytettä lautasille. Valele kastikkeella ja nauti.
Kalkkunan kanssa voi tarjoilla esimerkiksi bataatti- tai porkkanalaatikkoa.
Ruusukaali tillillä (Brussels Sprouts with Dill Butter)
1 pkt tuoreita ruusukaaleja tai paketti pakastettuja ruusukaaleja
3 tl sulatettua voita
1 tl kuivattua tilliä
suolaa
pippuria
tuoretta tilliä
Valmistus:
Keitä ruusukaalit kypsiksi suolavedessä, valuta. Nosta kaalit tarjoiluastiaan ja pidä lämpiminä. Yhdistä kuivattu tilli, voi, suola ja pippuri. Kaada keitettyjen ruusukaalien päälle ja juuri ennen tarjoilua ja koristele tuoreella tilillä.
Kurpitsapiirakka (Pumpkin pie)
Kiitospäivän, lokakuun viimeisenä päivänä vietettävän halloweenin sekä erilaisten sadonkorjuujuhlien perustarjottaviin kuuluu Yhdysvalloissa todellinen kausituote, kurpitsapiirakka. Jokainen arvonsa tunteva kokki valmistaa sen tuoreesta kurpitsasta eikä purkitetusta kurpitsatäytteestä. Halloweenina on tapana kovertaa suuria kurpitsoja ontoiksi, tehdä niihin terävällä veitsellä silmiä ja suuta muistuttavat aukot, laittaa niiden sisälle palava kynttilä ja asettaa se sen jälkeen esimerkiksi talon portaille tai portinpieleen. Koverrettu sisus käytetään piirakanvalmistuksessa.
5 dl tummaa kurpitsasosetta
3 dl vispikermaa
1 dl fariinisokeria
½ dl valkoista sokeria
ripaus suolaa
2 munaa ja yksi munankeltuainen
2 tl kanelia
1 tl inkiväärijauhetta
ripaus muskottia
ripaus jauhettua neilikkaa
ripaus kardemummaa
½ tl raastettua sitruunankuorta
valmis piirakkapohja tai piirakkataikinaa
Valmistus:
Painele piirakkataikina voidellun piirakkavuoan pohjalle. Sekoita kulhossa sokerit, suola, kuivat mausteet ja raastettu sitruunankuori. Vatkaa munat ja lisää kulhoon. Sekoita joukkoon mieluusti ruskealihaisesta kurpitsasta valmistettu sose ja lisää kerma. Sekoita kaikki ainekset tasaiseksi.
Kaada seos piirakkavuokaan ja paista esilämmitetyssä uunissa, 220 astetta 15 minuutin ajan. Alennetaan uunin lämpötila 160 asteeseen ja jatketaan paistamista vielä noin 50–60 minuutin ajan. Tarkista kypsyys piirakan keskeltä puutikulla. Anna piirakan jäähtyä parin tunnin ajan ennen tarjoilua. Tarjoa jälkiruoaksi kermavaahdon kera.
HUOM! Aito kurpitsapiirakka on noin 5 cm:n paksuinen ja paistoaika on pitkä.
***
Ruokalajien valinnasta, reseptiikasta ja niihin liittyvistä historiallisista taustoista vastaava Jyrki Iivonen on Tampereella asuva eläkkeellä oleva puolustusministeriön entinen viestintäjohtaja. Hän on työskennellyt lisäksi Suomen suurlähetystössä Washingtonissa, Ulkopoliittisessa instituutissa erikoistutkijana sekä erilaisissa opetus- ja tutkimustehtävissä Tampereen yliopistossa. Ruoka ja ruokakulttuurit ovat erityisen lähellä hänen sydäntään.
Suomen suurlähetystössä Washingtonissa 1990-luvulla työskennellyt Kim Palhus on tarkistanut ja koevalmistanut kaikki ohjeet, jotta ne toimisivat mahdollisimman moitteettomasti. Hän on gastronomian seikkailija, joka on marinoitunut monessa maailman keittiön mausteessa. Hän kiertää edelleen maailmaa saadakseen uusia vaikutteita eri maiden ruokakulttuureista ja ruokatrendeistä. Hän on myös vankkumaton suomalaisen ruoan ja raaka-aineiden puolestapuhuja.
Ruokakuvat on kuvannut valokuvaaja Sampsa Pärnänen.