Vuoden päättymistä ja valon voittoa pimeydestä vietetään Yhdysvalloissa monin eri tavoin. Erityisen helppoa se on Euroopasta tulleille. Olen itse viettänyt Yhdysvalloissa kuusi joulua ja joka kerta varsin perinteiseen suomalaiseen tapaan. Joulukuusen hankkiminen on helppoa, kaikki koristelevat pihansa sekä ikkunansa erilaisilla jouluvaloilla ja joulupöydässä nautitaan kunkin kansallisen taustan mukaisia herkkuja.
Kristillinen joulu ei ole kuitenkaan ainut tapa viettää vuoden päättymistä. Juutalaisilla on oma juhlansa, hanukka, jota vietetään kahdeksan päivän ajan marraskuun puolenvälin ja joulukuun lopun välisenä aikana. Myös afroamerikkalaisilla on ollut 1960-luvulta lähtien oma viikon kestävä juhlansa, kwanzaa. Sekä hanukkaa että kwanzaa juhlitaan sosiaalisena ja perhejuhlana, johon olennaisina osina kuuluvat erilaiset suolaiset ja makeat herkut.
Useimmille amerikkalaisille marraskuussa vietettävä kiitospäivä ja joulukuussa vietettävä joulu ovat kulinaarisessa mielessä samankaltaiset. Kiitospäivän ruokia voi toisin sanoen valmistaa hyvin myös jouluksi. Kalkkuna tai kinkku paistetaan uunissa, kalaa valmistetaan monin eri tavoin ja makeita herkkuja nautitaan ilman suurempia rajoituksia.
Yhdysvalloissa joulupöytää koristavat myös monet makeat leipomukset. Erilaisia makeita leivonnaisia valmistetaan sukupolvien saatossa muodostuneiden ohjeiden mukaisesti. Myös kakut ja piirakat ovat suurta herkkua. Itse esimerkiksi tilasin pitkään vielä Suomeen palattuanikin Teksasista jouluista hedelmäkakkua, jossa on todella runsaasti voita ja sokeria sekä erilaisia hillottuja hedelmiä.
Entä sitten joulun juomat? Ei kannata rajoittua vain tavanomaisiin viineihin ja olutlaatuihin, olkoonkin että nekin kyllä kuuluvat joulupöytään. Oma paikallinen suosikkini oli – ja on – itse tehty munatoti eli eggnog. Silläkin on eurooppalaiset juuret mutta lopullisen muotonsa se on saanut vasta Yhdysvalloissa. Alkoholijuomia, kuten viskiä ja konjakkia, siihen voi laittaa oman maun mukaan, tai jättää ne kokonaan pois.
Munatotin ohje
6 munaa, keltuainen ja valkuainen erotettuina
1½ dl sokeria
1½ dl maitoa
0,75 dl viskiä (amerikkalaista)
0,75 dl konjakkia tai brandya
2½ dl kermaa
raastettua muskottia
Vispataan munankeltuaisia, kunnes ne sakenevat ja muuttuvat hieman vaaleammiksi. Lisätään pienissä erissä sokeri ja jatketaan vispaamista. Lisätään maito ja alkoholijuomat.
Vispataan munanvalkuaiset (huoneenlämpöiset) kunnes ne kiinteytyvät. Sekoitetaan seos varovasti maitosekoituksen joukkoon ja sekoitetaan hyvin. Käännellään joukkoon vatkattu kerma.
Ripotellaan päälle jauhettua muskottia ja nautitaan. Juoman voi valmistaa myös erottamatta keltuaisia ja valkuaisia toisistaan.
***
Kirjoittaja työskenteli vuosina 1996–2000 erityisasiantuntijana Suomen suurlähetystössä Washingtonissa ja on jäänyt eläkkeelle puolustusministeriön viestintäjohtajan virasta.