Tennessee on yksi mielenkiintoisimmista Yhdysvaltain osavaltioista. Se on pinta-alaltaan noin kolmanneksen Suomesta, mutta asukkaita siellä on nykyisin noin seitsemän miljoonaa. Oma kiinnostukseni Tennesseetä kohtaan heräsi 1960-luvun puolivälin paikkeilla kun radiossa soi lähes päivittäin Alma Coganin tulkinta osavaltion epävirallisesta tunnuslaulusta. Tennessee Waltz ei toki kerro niinkään osavaltiosta itsestään kuin petetystä rakkaudesta ja siitä aiheutuvasta menetyksen tuskasta. Silti se loi oman kuvansa tuosta minulle tuolloin vielä tuntemattomasta osavaltiosta.
Tennessee ulottuu itä-länsisuunnassa Appalakkien eteläisiltä rinteiltä aina Mississippi-joelle saakka. Sen alueella on näin useita ilmastollisesti ja maastollisesti erilaisia alueita. Lännen tasangot soveltuvat hyvin maanviljelyksen tarpeisiin, mutta idän vuoristoisilla seuduilla luonnonolot ovat ankarammat. Myös perinteiset ruokalajit ovat eri puolilla osavaltiota erilaiset.
Idän ankara luonto on synnyttänyt sinne omat ruokalajinsa, kun taas lännessä Tennessee on osa keskilännen suuria karjankasvatus- ja viljelyalueita. Erot näkyvät myös osavaltion suurissa kaupungeissa ja niiden elämässä. Lännen Memphis on joellisen sijaintinsa ansiosta liikenteellinen keskus, keskinen Nashville on kuuluisa erityisesti kantri-musiikin kehtona ja vuoristoinen Knoxville on leimallisesti yliopistokaupunki. Omat kokemukseni ovat lähinnä osavaltion itäisistä osista.
Kasvislasagne Tennesseestä (Vegetarian Lasagne from Tennessee)
Sampsa Pärnänen
Kuten aikaisemminkin on todettu, ovat amerikkalaiset jo yli sadan vuoden ajan suhtautuneet myönteisesti italialaista alkuperää oleviin ruokiin. Amerikan-italialaisista herkuista on tullut koko kansan omaisuutta. Oheista kasvislasagnea valmistimme aikoinaan ystäviemme Jerryn ja Carolin kotona Knoxvillessa Tennesseessä.
800 g (2 purkkia) tomaattimurskaa
½ dl oliiviöljyä
2 hienonnettua sipulia
2 murskattua valkosipulinkynttä
2 tl suolaa
1 tl rouhittua mustapippuria
½ tl cayennepippuria
500 g (1 paketti) lasagnelevyjä
250 g tuoretta pinaattia
3 iso raastettua porkkanaa
1 pieni ruukku tuoretta basilikaa
150 g raastettua emmentalia ja mozzarellaa
1 purkki (400 g) paseerattua tomaattia
400 g viipaloitua vuohenmaitojuustoa
- Kuumenna uuni 180-asteeseen.
- Kuumenna kasari, lisää oliiviöljy ja kuullota sipulit kevyesti, älä ruskista. Lisää tomaattimurska, suola, musta- ja cayennepippuri.
-Voitele uunivuoka ja kaada vuoan pohjalle tomaattikastiketta. Asettele lasagnelevyjä kastikkeen päälle.
- Kuumennetaan tuore pinaatti ja porkkanaraaste pannulla tilkassa ruokaöljyä. Nosta pinaatti-porkkanaseosta tasaisesti lasagnelevyjen päälle. Ripottele juustoraastetta pinnalle. Asettele toinen kerros lasagne levyjä päälle. Toista ensimmäinen työvaihe ja tee toinen ja kolmas kerros.
- Kaada viimeisen lasagnekerroksen päälle purkillinen paseerattua tomaattia, johon on sekoitettu hienoksi leikattu tuore basilika. Asettele pinnalle ohueksi leikattuja vuohenjuustoviipaleita ja loput juustoraasteesta.
- Peitä lasagne alumiinifoliolla ja laita uuniin. Poista folio puolen tunnin paistamisen jälkeen ja jatka kypsennystä vielä noin 15–20 minuuttia, kunnes pinta on kauniin ruskea ja lasagne kypsää. Nauti lasagne kuumana.
Mustikkamuffinssit (Blueberry Muffins)
Sampsa Pärnänen
Erilaisia mustikka- ja muita muffinsseja nautitaan Amerikassa niin aamiaisella voin kera kuin makeana välipalana kahvin, kaakaon tai teen kanssa. Suomalaiset luonnonmustikat sopivat erityisen hyvin muffinsseihin, mutta muutkin luonnon- ja puutarhamarjat (puolukka, karpalo, mansikka jne.) kyllä käyvät. Oma lukunsa ovat myös suklaalla ryyditetyt muffinssit. Muffinsseja voidaan myös kuorruttaa eri tavoin. Palaan myöhäisemmässä vaiheessa vielä suolaisiin muffinsseihin.
5 dl tuoreita mustikoita
5 dl vehnäjauhoja
1 dl sokeria
1 rkl leivinjauhetta
½ tl suolaa
2½ dl maitoa
1 tl vaniljauutetta tai 1 rkl vaniljasokeria
1 iso muna
100 g voita
- Sekoita kulhossa jauhot, leivinjauhe, sokeri ja suola.
- Sulata voi, ja pidä sivussa lämpimänä, ettei se kovetu uudelleen.
- Vatkaa kananmuna vaahdoksi ja lisää maito ja vanilja. Kaada sulatettu voi vähän kerrallaan, 3–4 erässä, maito-vaniljaseokseen koko ajan sekoittaen. Lisää seokseen kuivat aineet ja sekoita nopeasti ilmavasti nostellen muutaman sekunnin ajan. Taikina saa jäädä hieman kokkareiseksi. Sekoitetaan lopuksi mustikat varovasti taikinaan.
- Kaada taikina voideltuihin ja kevyesti jauhotettuihin muffinssivuokiin tai vastaavanlaisiin paperivuokiin. Paista 200 asteisessa uunissa noin 18–20 minuuttia. Tarkista kypsyys esim. hammastikulla. Paina tikku muffinssiin. Jos tikkuun jää taikinaa, muffinssi ei ole vielä kypsä.
- Nauti lämpimät muffinssit kuuman tai jääkahvin tai kylmän kaakaon kanssa.
Kaalisalaatti (Coleslaw)
Amerikkalaistyylinen kaalisalaatti on terveellistä ja soveltuu tarjoiltavaksi monien erilaisten ruokien kanssa. Se tukee niin hampurilaisia kuin erilaisia liha- ja kalaruokia ja on lisäksi yksinkertainen valmistaa.
3-4 dl paksua majoneesia
3 rkl valkoviinietikkaa
1 rkl sinappia (Dijon-sinappi sopii parhaiten)
2 tl tummaa sokeria
1 rkl murskattuja kuminansiemeniä
½ rkl suolaa
1 tl rouhittua mustapippuria
1 hienoksi suikaloitu pieni keräkaali (400 g)
2 keskikokoista suikaloitua porkkanaa
1 ohueksi suikaloitu sipuli tai punasipuli
- Sekoita kulhossa majoneesi, etikka, sinappi, sokeri, suola ja mustapippuri ja murskatut kuminansiemenet.
- Suikaloi kaali, porkkana ja sipuli.
- Sekoita kastike raasteen joukkoon hyvin ja tarkista maku.
- Peitä kulho kelmulla ja laita se jääkaappiin pariksi tunniksi tekeytymään ennen tarjoilua. Kaalin maku tulee sitä pehmeämmäksi, mitä pidempään se saa marinoitua.
***
Jyrki Iivonen vastaa ruokalajien valinnasta, reseptiikasta ja niihin liittyvistä historiallisista taustoista. Suomen suurlähetystössä Washingtonissa 1990-luvulla työskennellyt Kim Palhus on tarkistanut ja koevalmistanut kaikki ohjeet, jotta ne toimisivat mahdollisimman moitteettomasti. Ruokakuvat on kuvannut valokuvaaja Sampsa Pärnänen.
Jyrki Iivonen on Tampereella asuva eläkkeellä oleva puolustusministeriön entinen viestintäjohtaja. Hän on työskennellyt lisäksi Suomen suurlähetystössä Washingtonissa, Ulkopoliittisessa instituutissa erikoistutkijana sekä erilaisissa opetus- ja tutkimustehtävissä Tampereen yliopistossa. Ruoka ja ruokakulttuurit ovat erityisen lähellä hänen sydäntään.
Kim Palhus on gastronomian seikkailija, joka on marinoitunut monessa maailman keittiön mausteessa. Hän kiertää edelleen maailmaa saadakseen uusia vaikutteita eri maiden ruokakulttuureista ja ruokatrendeistä. Hän on myös vankkumaton suomalaisen ruoan ja raaka-aineiden puolestapuhuja.