New York on se kaupunki, johon monet siirtolaissukupolvet ovat saapuneet. Ellis Islandin vastaanottokeskuksen kautta he siirtyivät tulotarkastuksen jälkeen eri puolille maata. Melkoinen osa siirtolaisista jäi New Yorkin alueelle, minne syntyi monia etnisiä saarekkeita.
Itä-Euroopan juutalaiset asettuivat Lower East Siden alueelle, kiinalaiset juutalaisten alueelta länteen ja italialaiset kiinalaisten alueelta pohjoiseen. Venäläiset ja muut entisen Neuvostoliiton alueelta muuttaneet asettuivat Brighton Beachin alueelle Atlantin rannalle. Monet puertoricolaiset löysivät itselleen asuinpaikan Manhattanin itäisistä osista ja mustat Harlemista. Jopa suomalaisilla oli vielä muutama vuosikymmen sitten oma keskittymänsä Harlemin eteläpuolella. Se on nykyisin kuitenkin jo historiaa.
New Yorkista löytyy tänäkin päivänä eri kansallisten keittiöiden alueita. Newyorkilainen keittiö onkin monien etnisten ryhmien keittotaidon summa, kulinaristinen fuusio tai synteesi. Eivätkä eri kansallisten ryhmien ruoat helli vain makuaistia. Ne vaikuttavat myös näköaistiin ja jopa hajuaistiin, joka ottaa vastaan paahdetun kastanjan, grillissä tirisevien makkaroiden, kaduilla kiitävien keltaisten taksien ilmaan työntämän pakokaasun ja katujen varsilla olevien roska-astioiden synnyttämän ainutkertaisen yhdistelmän.
New Yorkin perustivat hollantilaiset kauppiaat ostettuaan alueen intiaaneilta 1600-luvulla ja antoivat sille nimeksi New Amsterdam. Valta kaupungissa siirtyi kuitenkin pian englantilaisille, joiden perua ovat esimerkiksi useimpien kaupunginosien nimet (kuten Soho, Greenwich Village, Chelsea, Murray Hill). 1700-luvulla kaupungissa oli jo vilkas satama, vesiyhteydet pohjoisessa oleville metsäalueilla sekä nopeasti kasvava väestö.
Koska alueella ei ollut mitään kilpailevaa alkuperäistä kulttuuria, toivat siirtolaiset mukanaan omat tapansa ja ruokansa. Englantilaiset perustivat sinne englantilaisia ja saksalaiset saksalaisia majataloja ja oluttupia. Varsinkin 1800-luvulla kaupunkiin muuttaneet tulivat Euroopasta suurina ryhminä ja asettuivat asumaan omille alueilleen.
Tänä päivänä New Yorkin kulinaristinen historia on edelleen selvästi havaittavissa. Sieltä löytyvät edelleen monet Yhdysvaltain hienoimmista ja tunnetuimmista ravintoloista, jotka kilpailevat vuodesta toiseen Michelin-tähtien määrässä. Mutta sieltä löytyy myös tavallisille kadunmiehille ja –naisille tarkoitettuja ravintoloita, jotka myyvät hyvää halvalla.
Nykypäivän globaalien pikaruokapaikkojen lisäksi New York tarjoaa katuruokaa, joka on ollut sille aina tyypillistä. Lähes jokaisessa kadunkulmassa on pyörillä varustettuja kojuja, joista myydään kuumia koiria ja grillattuja makkaroita, prezeleitä (pehmeitä), kahvia bageleiden ja kermajuuston kera, paahdettuja kastanjoita ja pähkinöitä, nuudeleita sekä falafel-annoksia. Samoin löytyy kärryjä joista myydään kahvia ja donitseja. Myös pizzeriat kuuluvat katukuvaan. Niiden lisäksi ei pidä unohtaa kahviloita, jotka tarjoilevat erilaisten kuumien ja kylmien kahvien lisäksi aitoa newyorkilaista juustokakkua.
New York on kaupunki, josta löytyy toinen toistaan korkeatasoisempia italialaisia ravintoloita sekä italialaisia ruokakauppoja. New Yorkissa jos missä huomaa, että italialainen ruoka on muutakin kuin pastaa. Ensimmäisellä ja toisella avenuella lähellä YK:n päämajaa on muutama pieni ja erinomainen italialainen ravintola. Yhdessä niistä meillä on ollut tilaisuus nauttia aivan erinomaista cioppinoa. Se on peri-italialainen tomaattikastikepohjainen herkku, jota nautitaan vasta paistetun italialaisen leivän ja hyvän italialaisen punaviinin kanssa. Se maistuu niin ravintolassa kuin kotona tehtynäkin. Tätä samaa herkkuruokaa löytyy myös monien muiden kaupunkien italialaisista ravintoloista.
Italialainen merellinen pata (Cioppino)
Tämä merellinen pata muistuttaa provancelaista bouilabaissea, mutta oman muotonsa se sai varsinaisesti vasta Amerikan italialaisyhteisöissä. Itse olen nauttinut parasta saamaani cioppinoa pienessä italialaisravintolassa toisella Avenuella.
Artikkeli jatkuu kuvan alla.
Sampsa Pärnänen
1½ rkl oliiviöljyä
1 halkaistu ja viipaloitu sipuli
sahramia
1 tl kuivattua timjamia
ripaus cayennepippuria
suolaa
valkopippuria
2 murskattua valkosipulin kynttä
1 purkki tomaattimurskaa
1 dl kuivaa valkoviiniä
2 l kalalientä
2 x 500g valkoista kalaa (kuha, siika, turska, kampela)
250g paloiteltua mustekalaa
500g sinisimpukoita kuorineen tai säilöttyjä simpukoita
puntti silputtua persiljaa
- Sipulia maustettuna sahramilla, timjamilla, cayennella, valkopippurilla ja suolalla haudutetaan öljyssä noin 10 minuuttia.
- Lisätään murskattu valkosipuli ja jatketaan kypsentämistä vielä minuutin ajan.
- Lisätään joukkoon tomaattimurska, viini ja kalaliemi. Kuumennetaan kiehuvaksi ja haudutetaan noin 15 minuutin ajan.
- Lisätään paloiteltu kala ja haudutetaan vielä noin 3 minuuttia.
- Lisätään simpukat ja mustekala ja keitetään vielä muutama minuutti.
- Sekoitetaan joukkoon persiljasilppu ja sekoitetaan hyvin. Lopuksi tarkistetaan suola.
- Cioppino maistuu parhaiten vaalean italialaistyyppisen leivän tai patongin kanssa.
Mansikkajuustokakku (Strawberry Cheese Cake)
Amerikkalainen juustokakku on yksi sikäläisten jälkiruokien kulmakivistä ja siitä on tullut jo yleismaailmallinen herkku. Sen nauttimismahdollisuudet ovat parantuneet entisestään kun Starbucksin kaltaiset kahvilaketjut ovat levinneet ympäri maan ja maailman.
Yksi New Yorkissa käyntieni pysyviä osioita on käynti 3. Avenuella sijaitsevassa Barnes & Noble –kirjakaupassa. Sen toisessa kerroksessa on kahvio, josta saa paikallisen kahvin seuraksi taivaallista mansikkajuustokakkua. Se valmistuu vaivattomasti myös suomalaisista raaka-aineista, varsinkin kun tuoreita mansikoita alkaa olla saatavilla ympäri vuoden – tosin muistuttaen, että suomalaiset kesämansikat ovat laadultaan edelleen ylivoimaisia.
125g digestive-keksiä tai vastaavaa
75g voita
300g kermajuustoa (Philadelphia)
60g sokeria
1 tl vaniljasokeria
2,5 dl kuohukermaa
mansikkahilloa
tuoreita mansikoita
- Murskataan keksit, sulatetaan voi ja sekoitetaan ne hyvin keskenään. Seos painellaan vuoan pohjalle tasaiseksi massaksi. Päälle laitetaan mansikkahilloa tai murskattuja tuoreita mansikoita tasaiseksi kerrokseksi.
- Sekoitetaan toisessa astiassa huoneenlämpöinen kermajuusto, sokeri ja vaniljasokeri.
- Vispataan kolmannessa astiassa kerma vaahdoksi ja sekoitetaan se sitten juusto-sokeriseokseen. Tasoitetaan näin syntynyt seos varovasti pohjan ja mansikoiden päälle.
- Kakku koristellaan tuoreilla mansikoilla ja kakku laitetaan tiivistymään jääkaappiin vähintään kolmeksi tunniksi tai yön yli.
Juustokakussa voidaan toki käyttää mitä tahansa saatavilla olevaa maustamatonta juustolevitettä, mutta Philadelphia sopii tähän kakkuun ehdottomasti parhaiten. Juustokakun valmistamisessa voi käyttää myös muita marjoja (esimerkiksi vadelmia tai tyrniä) tai hedelmiä saatavuuden ja omien mielihalujen mukaan.
***
Jyrki Iivonen vastaa ruokalajien valinnasta, reseptiikasta ja niihin liittyvistä historiallisista taustoista. Suomen suurlähetystössä Washingtonissa 1990-luvulla työskennellyt Kim Palhus on tarkistanut ja koevalmistanut kaikki ohjeet, jotta ne toimisivat mahdollisimman moitteettomasti. Ruokakuvat on kuvannut valokuvaaja Sampsa Pärnänen.
Jyrki Iivonen on Tampereella asuva eläkkeellä oleva puolustusministeriön entinen viestintäjohtaja. Hän on työskennellyt lisäksi Suomen suurlähetystössä Washingtonissa, Ulkopoliittisessa instituutissa erikoistutkijana sekä erilaisissa opetus- ja tutkimustehtävissä Tampereen yliopistossa. Ruoka ja ruokakulttuurit ovat erityisen lähellä hänen sydäntään.
Kim Palhus on gastronomian seikkailija, joka on marinoitunut monessa maailman keittiön mausteessa. Hän kiertää edelleen maailmaa saadakseen uusia vaikutteita eri maiden ruokakulttuureista ja ruokatrendeistä. Hän on myös vankkumaton suomalaisen ruoan ja raaka-aineiden puolestapuhuja.