Viime kuussa kävimme tarkemmin läpi Louisianassa vaikuttavaa cajun-keittiötä. Tänään tutustutaan toiseen Mississipin suiston kulinaariseen suuntaukseen, kreolikeittiöön. Kun cajun on tullut Louisianaan Itä-Kanadasta etelään muuttaneiden ranskankielisten siirtolaisten mukana 1700-luvulla eli jo ennen Yhdysvaltain itsenäistymistä, on kreolikeittiön alkukotia etsittävä Karibian alueelta ja jopa sitäkin kauempaa aina Espanjasta ja Afrikasta saakka. Molemmat keittiöt ovat itse asiassa ruokkineet ja täydentäneet vuosien saatossa toisiaan. Tänä päivänä ne molemmat ovatkin olennainen osa louisianalaista keittiötä ja sen tarjoamia suurimpia herkkuja.
Espanja omisti aina 1700-luvulle saakka laajoja alueita Pohjois-Amerikan mantereen keskiosissa sekä lisäksi Floridana tunnetun niemimaan. 1800-luvun alkuun mennessä nuo alueet olivat erinäisten vaiheiden jälkeen siirtyneet osaksi Yhdysvaltoja ja tuoneet mukanaan kielelliset, kulttuurilliset ja kulinaariset erikoispiirteensä. Oman lisänsä alueen kulttuurilliselle ja kulinaariselle kehitykselle toi myös orjakauppa, joka jatkui aina Yhdysvaltain sisällissotaan saakka. Lukuisat afroamerikkalaiset tuotiin sen myötä väkivalloin Afrikasta etelän suurille plantaaseille huolehtimaan puuvillan, tupakan ja erilaisten viljojen, vihannesten ja hedelmien viljelystä.
Kreolien keittiöllä on kaksi erityispiirrettä: tukeutuminen erilaisiin meren ja makean veden antimiin sekä hedelmien runsas käyttö erilaisissa ruoissa. Katka- ja jokiravut, krokotiili, joka on muuten erinomaisen makuista, sekä erilaiset kalat ovat usein paikallisten ruokien pääraaka-aineina. Hedelmiä ja tietenkin myös vihanneksia on käytetty erilaisten pataruokien ainesosina. Hedelmiä on käytetty myös erilaisten mausteisten kastikkeiden ja marinadien valmistamisessa. Suomessakin on tunnettu jo pitkään Louisianan Avery Islandissa valmistettu tulinen kastike Tabasco, joka taitaakin olla meillä ajallisesti ensimmäinen kosketus tulisiin ruokiin. Se on lisäksi säilyttänyt asemansa tähän päivään saakka, olkoonkin, että se on nykyisin saanut kasvavan määrän kilpailijoita.
JAMBALAYA
Sampsa Pärmänen
Sanalla jambalaya on monia eri merkityksiä. Paitsi ruokaa, se tarkoittaa myös samannimistä laulua, jonka alkuperäinen levyttäjä vuodelta 1952 oli tunnettu yhdysvaltalainen kantrilaulaja Hank Williams. Sittemmin sen ovat levyttäneet myös monet muut maailmantähdet.
Nyt tarkastelemme sanaa kuitenkin kulinaarisesta näkökulmasta. Jambalaya-sanalla, jonka on etymologisesti sanottu pohjautuvan ranskan kielen sekamelskaa tarkoittavasta sanasta, on louisianalaisille yksi alueen perusruokalajeista. Se on jotakuinkin sama asia kuin hyvin samantyyppinen ruoka paella on espanjalaisille. Monet olettavatkin, että jambalaya tuli Louisianaan juuri espanjalaisten mukana jo 1700-luvulla. He yrittivät valmistaa uudessa kotimaassaan paellaa, mutta joutuivat soveltamaan ohjetta, koska kaikkia siinä tarvittavia raaka-aineita, kuten sahramia, ei ollut saatavilla kohtuulliseen hintaan. Jambalaya onkin hieman kuin pyttipannu; siihen pannaan niitä aineksia, joita sattuu olemaan saatavilla.
Jambalayasta on olemassa useita erilaisia erilaista versiota. Niille kaikille on kuitenkin yhteistä raaka-aineiden runsaus ja mausteisuus. Useimmiten se on valmistettu joko merenelävistä tai broilerista. Seuraava ohje on kehitetty erityisesti suomalaista makumaailmaa varten. Mutta kuten aikaisemmin todettiin, mitään yhtä ainoaa puhdasoppista jambalayan valmistustapaa ei ole olemassa.
Ainekset:
2 kpl broilerin rintafileetä
¼ tl suolaa
½ tl rouhittua mustapippuria
¼ tl cayennepippuria
2 rkl öljyä
200 g mausteista, mielellään chorizotyyppistä, makkaraa
1 keskikokoinen sipuli
1 punainen ja 1 vihreä paprika
3 sellerinvartta
2 laakerinlehteä
1 oksa tuoretta timjamia
4 valkosipulin kynttä
1 punainen chili
200 g säilöttyjä tomaatteja
0,75 l kanalientä
400 g riisiä
10–12 suurta katkarapua
persiljaa
Valmistus:
Mausta paloitellut broilerinfileet suolalla, musta- sekä cayennepippurilla ja ruskista tilkassa öljyä paistinpannulla. Lisää kuorittu ja viipaloitu mausteinen makkara ja jatka paistamista. Kun ainekset ovat ruskistuneet, lisää viipaloidut sipuli, paprika, selleri sekä laakerinlehti, timjaminoksa. Jatka kypsentämistä miedolla lämmöllä aina välillä sekoittaen.
Kun vihannekset ovat pehmentyneet, lisää viipaloitu valkosipuli ja paloiteltu chili. Paista vielä hetki ja lisää joukkoon säilötyt tomaatit ja kuuma kanaliemi. Kiehauta ja anna hautua matalalla lämmöllä noin 10 minuuttia. Lisää riisi, sekoita ja hauduta riisi kypsäksi noin 15–20 minuutin ajan. Lisää joukkoon kokonaiset katkaravut ja tarvittaessa vettä. Hauduta vielä noin 4 minuuttia. Hienonna jambalayan päälle persiljaa ja tarjoa kuumana.
Laita pöytään tarjolle tulisia kastikkeita, kuten Tabascoa tai Louisiana Hot Saucea, lisätulisuutta haluavia varten.
KREOLIKATKARAPUJA
Sampsa Pärmänen
Katka- ja jokirapuja on Louisianassa aina myynnissä. Ne ovat siellä edullista arkiruokaa, joita on mahdollista valmistaa monin eri tavoin. Itse pidän erityisen paljon kreolilaisittain valmistetuista katkaravuista
Ainekset:
½ kg katkarapuja, mieluusti kuorimattomia (jos kuorittuja, pienempi määrä riittää)
½ l vettä
3 rkl oliiviöljyä
1 iso tai 2 kuutioitua keskikokoista sipulia
1 dl sellerinvartta paloiteltuna
1 paloiteltu vihreä paprika
puntti hienonnettua persiljaa
1 murskattu valkosipulin kynsi
1 rkl Worcestershire-kastiketta
ripaus cayennepippuria
1 dl kuivaa valkoviiniä
2 isoa tomaattia kuutioituna siemenkota mukana
1 tl suolaa
1 laakerinlehti
1 tl sokeria
Valmistus:
Kuori katkaravut ja poista suoli. Laita pää ja kuoret sivuun. Nosta kuoritut katkaravut astiassa jääkaappiin kastikkeen valmistamisen ajaksi.
Laita katkaravun päät ja kuoret paistinpannuun ja peitä vedellä. Keitä miedolla lämmöllä noin 15 minuuttia. Siivilöi liemi talteen ja kaada punertava ja maukas liemi (noin 3 dl) sivuun odottamaan.
Kuumenna paistinpannu tai paksupohjainen kasari ja lisää öljy. Lisää hienoksi kuutioidut sipulit ja kypsennä kypsennetään matalalla lämmöllä välillä sekoittaen noin 10 minuutin ajan. Lisää joukkoon selleri ja paprika, jatka hauduttamista vielä 5 minuuttia. Lisää hienonnettu persilja, murskattu valkosipuli, Worcestershire-kastike ja cayennepippuri ja hauduta vielä 5 minuuttia välillä sekoittaen.
Lisää tomaatit katkarapuliemi, suola, laakerinlehti ja sokeri, kiehauta. Alenna jälleen lämpöä ja hauduta noin 15–20 minuuttia, kunnes tomaattikuutiot ovat pehmeitä ja kastike on sakeutunut.
Ota laakerinlehti pois ja soseuta liemi sauvasekoittimella. Tarkista maku, nosta astia liedelle ja kiehauta. Lisää kuoritut katkaravut ja hauduta miedolla lämmöllä noin 3–5 minuuttia, kunnes ne muuttuvat punaisiksi. Nauti riisin ja chilillä maustetun maissileivän kera. Todettakoon, että pääraaka-aineena voi katkarapujen sijasta käyttää myös muita merenantimia tai paloiteltua broileria.
***
Ruokalajien valinnasta, reseptiikasta ja niihin liittyvistä historiallisista taustoista vastaava Jyrki Iivonen on Tampereella asuva eläkkeellä oleva puolustusministeriön entinen viestintäjohtaja. Hän on työskennellyt lisäksi Suomen suurlähetystössä Washingtonissa, Ulkopoliittisessa instituutissa erikoistutkijana sekä erilaisissa opetus- ja tutkimustehtävissä Tampereen yliopistossa. Ruoka ja ruokakulttuurit ovat erityisen lähellä hänen sydäntään.
Suomen suurlähetystössä Washingtonissa 1990-luvulla työskennellyt Kim Palhus on tarkistanut ja koevalmistanut kaikki ohjeet, jotta ne toimisivat mahdollisimman moitteettomasti. Hän on gastronomian seikkailija, joka on marinoitunut monessa maailman keittiön mausteessa. Hän kiertää edelleen maailmaa saadakseen uusia vaikutteita eri maiden ruokakulttuureista ja ruokatrendeistä. Hän on myös vankkumaton suomalaisen ruoan ja raaka-aineiden puolestapuhuja.
Ruokakuvat on kuvannut valokuvaaja Sampsa Pärnänen.