Florida on nykyisin Yhdysvaltain kolmanneksi väkirikkain osavaltio, jossa on asukkaita noin 22 miljoonaa. Se on pinta-alaltaan noin puolet Suomea pienempi. Espanjalaiset perustivat sinne ensimmäiset siirtokunnat jo 1500-luvulla, mutta brittien pysyvään hallintaan se tuli vasta 1760-luvulla. Espanja luopui Floridan hallinnasta virallisesti vasta vuonna 1819 ja Yhdysvaltain osavaltio siitä tuli vuonna 1845.
Maantieteellisesti Floridalle antaa leimansa sen sijainti kahden meren, Atlantin ja Karibian, välissä. Merkittävä osa sen väestöstä on keskittynyt molemmille rannikoille, kun taas sen sisäosat ovat soista maastoa monine luonnonvaraisine eläimineen. Floridasta on tullut myös osavaltio, jonne on muuttanut runsaasti eläkeikäistä väestöä niin Pohjois-Amerikan eri osista kuin jopa Suomestakin.
Floridalainen ruoka on pitkälle sekä eri kansallisten osiensa summa että merellisen sijainnin sanelema välttämättömyys. Osavaltiossa on erityisen paljon kuubalaista ja haitilaista väestöä, mikä näkyy myös ruokapöydässä. Kalat ja muut erilaiset merenelävät ovat myös olennainen osa paikallista ruokavalioita. Eksoottisemmista vaihtoehdoista voidaan mainita muun muassa alligaattori ja sammakko, joita molempia pääsimme maistamaan friteerattuina pienessä tienvarsibaarissa keskellä Evergladesin suoaluetta. Olivat muuten todella hyviä. Baarin pitäjä kävi hakemassa tarvittavat ainesosat joka aamuyö taskulamppu kädessä vieressä levittäytyvältä suolta. Näiden ruokalajien sijasta esitellään kuitenkin kaksi helpommin valmistettavaa ruokalajia, grillattua kalaa ja salsaa sekä haitilaista porsasta.
Grillattua kalaa ja salsaa (Grilled Chicken or Fish with Salsa)
Sampsa Pärnänen
Tähän ruokalajiin törmäsimme Floridan kärjessä sijaitsevassa Key Westin kaupungissa, yhdessä Yhdysvaltain kauneimmista paikoista. Ravintolassa, joka sijaitsi vain muutaman talon päässä Nobel-kirjailija Ernest Hemingwayn kodista.
Key West sijaitsee yli 100 kilometriä pitkän Floridan niemimaan kärjestä kohti lounaaseen kulkevan saarijonon päässä meren ympäröimänä. Tuo merellinen sijainti näkyy myös sikäläisessä ruoassa. Oheista ruokaa voi tehdä yhtä hyvin niin kalasta kuin kanasta. Olennaista sen valmistamisessa on, että kokonainen kala grillataan parin kolmen minuutin ajan korkeassa lämpötilassa. Se marinoidaan ennen grillausta kastikkeella, jossa on öljyn lisäksi murskattua valkosipulia, suolaa ja pippuria. Jos käytät raaka-aineena kalan sijasta kanaa, se kannattaa esipaistaa paistinpannulla, jotta grillaamiseen ei kuluisi liiaksi aikaa.
1 vaalea kala (kuha, siika tai muu vastaava)
Salsa:
2½ dl mangoa paloiteltuna
1 limen mehu
1 tl raastettua limen kuorta
1 paloiteltu pieni punasipuli
1 paloiteltu pieni punainen paprika
silputtua vihersipulia
2 tl oliiviöljyä
1 tl juoksevaa hunajaa
2 tl silputtua korianteria
suolaa
rouhittua mustapippuria
- Salsan ainekset yhdistetään kulhossa ja annetaan asettua jääkaapissa riittävän pitkän ajan, mieluusti jopa yön yli.
- Grillattu kala asetetaan tarjoiluastialle ja peitetään salsalla.
- Lisäksi koristeeksi laitetaan kokonaisia persiljan ja korianterin oksia.
- Riisi toimii erinomaisena lisukkeena.
Haitilaista porsasta
Sampsa Pärnänen
Varsinkin Miamin alueelta löytyy runsaasti kuubalaisia ja haitilaisia ravintoloita. Tätä herkullista possua söimme kuitenkin eräänä varhaissyksyn päivänä Nyackin pikkukaupungissa New Yorkin pohjoispuolella ystäviemme Anitan ja Carlin (ystävien kesken Kalle) ja heidän poikiensa Sebastianin ja Benjaminin kotona. Carl ja hänen laaja haitilainen sukunsa (isoäiti ja isoisä, sisarukset puolisoineen ja lapsineen, serkut, sedät ja tädit) ovat muuttaneet Haitista tuohon pikkukaupunkiin ja loihtivat siellä herkullisia, tulisia ruokia, joista mekin olemme siis päässeet nauttimaan.
Tuolta aterialta muistuu mieleen yksi erityinen kokemus. Haitilaiset isäntämme olivat saaneet kuulla mieltymyksestäni vahvasti maustettuihin chiliruokiin. Niinpä he päättivät alistaa minut erityiseen makutestiin. Minua varten oli valmistettu haitilaisittain maustettuja vihanneksia, pääasiassa porkkanaa, herneitä ja kukkakaalia. Niille oli valmistettu marinointiliemi, jossa oli suolaa ja etikkaa sekä runsaasti (siis todella runsaasti) habaneroja. Tuo lasipurkki asetettiin eteeni ja käteeni lyötiin haarukkaa ja kehotettiin maistamaan. Kun laitoin ensimmäiset vihannespalat suuhuni ja tunsin kitalaessani habaneron voimakkaan potkun, huomasin, kuinka koko suku oli kokoontunut ympärilleni seuraamaan reaktioitani. Sisukkaana suomalaisena minulla ei ollut muuta vaihtoehtoa kuin maistaa kaikkia purkissa olleita vihanneksia. Selvisin testistä kuitenkin kunnialla ja se oli pääasia.
Jos kokeilette näitä marinoituja haitilaisia vihanneksia haitilaisen possun kanssa, voitte mainiosti kokeilla niitä kotona, habanerothan kuuluvat nykyisin kaikkien hyvien ruokakauppojen valikoimaan. Muistakaa kuitenkin olla varovaisia!
Noin 1 kg porsaanniskaa
vettä
1 iso sipuli
valkosipulia
1 habanero
1 rkl etikkaa
suolaa
mustapippuria
persiljaa
timjamia
- Porsaanliha (kassler sopii tähän ruokaan erinomaisesti) leikataan suurehkoiksi palasiksi ja laitetaan kattilaan.
- Kiehautetaan pienessä vesitilkassa ja kuoritaan vaahto pois. Lisätään vettä, niin että lihat peittyvät kunnolla.
- Laitetaan mukaan yksi suurehko, paloiteltu sipuli ja muutama kuorittu valkosipulin kynsi.
- Lisätään vielä tuoretta persiljaa ja timjamia, yksi kokonainen habanero, loraus etikkaa sekä suolaa ja mustapippuria.
- Liha haudutetaan kannen alla kypsäksi (noin 1 tunti).
- Nostetaan lihanpalat pois liemestä, laitetaan uunivuokaan ja paistetaan uunissa (noin 200 astetta) rapean ruskeiksi.
- Haitilaisen porsaan kanssa nautitaan keitettyä riisiä.
Lihan seuraksi voidaan valmistaa myös haitilaista maissipuuroa. Keitetään suolavedessä kuivattuja sieniä (kotitekoiset suppilovahverot sopivat hyvin, mutta kuivatut kiinalaiset sienet ovat parhaita), hakattua sipulia, paloiteltua valkosipulia ja yksi kokonainen habanero. Lisätään joukkoon karkeaa maissijauhoa, kunnes vesi on haihtunut ja maissi on kypsää.
***
Jyrki Iivonen vastaa ruokalajien valinnasta, reseptiikasta ja niihin liittyvistä historiallisista taustoista. Suomen suurlähetystössä Washingtonissa 1990-luvulla työskennellyt Kim Palhus on tarkistanut ja koevalmistanut kaikki ohjeet, jotta ne toimisivat mahdollisimman moitteettomasti. Ruokakuvat on kuvannut valokuvaaja Sampsa Pärnänen.
Jyrki Iivonen on Tampereella asuva eläkkeellä oleva puolustusministeriön entinen viestintäjohtaja. Hän on työskennellyt lisäksi Suomen suurlähetystössä Washingtonissa, Ulkopoliittisessa instituutissa erikoistutkijana sekä erilaisissa opetus- ja tutkimustehtävissä Tampereen yliopistossa. Ruoka ja ruokakulttuurit ovat erityisen lähellä hänen sydäntään.
Kim Palhus on gastronomian seikkailija, joka on marinoitunut monessa maailman keittiön mausteessa. Hän kiertää edelleen maailmaa saadakseen uusia vaikutteita eri maiden ruokakulttuureista ja ruokatrendeistä. Hän on myös vankkumaton suomalaisen ruoan ja raaka-aineiden puolestapuhuja.