Luoteis-Yhdysvalloilla tarkoitetaan tässä yhteydessä Washingtonin ja Oregonin merellisiä sekä Idahon ja Montanan mantereellisia osavaltioita. Ne ovat mielenkiintoisia ja omanlaisiaan niin maantieteellisestä kuin historiallisestakin näkökulmasta. Nopeasti kasvanut Seattlen kaupunki on tullut tunnetuksi ennen muuta Microsoftin synnyinkaupunkina sekä Boeingin tehtaiden kotipaikkana. Myös ensimmäiset mikropanimot on aikoinaan perustettu Yhdysvaltain länsirannikolla, Kaliforniassa ja Seattlessa. Eikä siinäkään ole vielä kaikki, sillä myös maaliskuussa 1971 perustettu kahvilaketju Starbucks on seattlelainen innovaatio, joka on sittemmin saanut suuren määrän kilpailijoita eri puolille maailmaa.
Washingtonin ja Oregonin osavaltioiden ruokakulttuuri on leimallisesti merellistä, tarjoaahan niiden rantoja huuhteleva Tyyni valtameri niille molemmille ehtymättömän ruoka-aitan. Lisäksi niissä on merellistä ruokaa täydentävä viininviljelyn traditio. Meillä oli 2000-luvun alussa tilaisuus vierailla Oregonissa Columbia-joen suulla sijaitsevassa Astorian kaupungissa, jossa runsas sata vuotta sitten oli suuri suomalaisyhteisö. Sinne asettuneet suomalaiset työskentelivät niin kalastajina kuin metsätyöntekijöinä eli lokareina. Kaupungissa on edelleen paljon suomalaista syntyperää olevia asukkaita ja myös suomalaisia ravintoloita.
Seattle on kuitenkin alueen kiistaton kulinaristinen keskus, jonka suurimpia herkkuja ovat lohet ja muut merenelävät kuten kampasimpukat, partaveitsisimpukat ja katkaravut. Myös niiden jakeluverkko on maailmanlaajuinen. Seattlen sataman vanhoilla laitureilla on runsaasti erilaisia pohjoiseurooppalaistyylisiä kalaravintoloita, joista saa maailman kenties parasta punalohta (sockeye salmon) eri tavoin valmistettuna. Punalohi elää meressä, mutta se syntyy ja lisääntyy makeanveden joissa ja järvissä. Sitä yritettiin tuloksetta istuttaa 1950-luvulla Suomen ja Ruotsin vesistöihin.
Kun lähdetään ajamaan Seattlesta tai Portlandista itään pitkin Columbia-joen laaksoa, muuttuu maisema nopeasti paljon vuoristomaisemmaksi. Riittävän ajamisen jälkeen saavutaan Idahon ja Montanan osavaltioihin. Ne ovat pinta-alaltaan suhteellisen suuria, mutta väkeä niissä on vähemmän. Niissä on suuria karjatiloja ja muuta maataloutta. Myös perunanviljely on alueella varsin yleistä. Siellä on myös monia Yhdysvaltain alkuperäisväestön reservaatteja. Myös ruokakulttuuri on toisenlaista eli lihapainotteista kuteinkaan erilaisia marjoja, vihanneksia ja hedelmiä unohtamatta. Seuraavassa on muutama ruokaohje, jotka toivon mukaan auttavat tutustumaan tuon laajan alueen tyypilliseen ruokatarjontaan.
Washingtonin savulohipiirakka
Amerikkalaiset rakastavat niin idässä kuin lännessäkin erilaisia piirakoita niin makeita kuin suolaisiakin. Koska länsirannikolla lohta on saatavilla runsaasti, siitä tehdään usein myös piirakoita. Sellaisiin sopii savustettu lohi erityisen hyvin.
Pohja:
3 dl vehnäjauhoja
3 dl raastettua parmesania
5 rkl kylmää suolatonta voita
1,5 rkl kylmää vettä
Täyte:
1,5 rkl kylmää voita
1 murskattu valkosipulinkynsi
1 suuri sipuli paloiteltuna
3 dl hapankermaa
3 keskikokoista munaa
1,5 dl raastettua emmentalia
1 rkl tillisilppua
suolaa
3 dl hienonnettua savulohta
Yhdistetään jauhot ja raastettu parmesan-juusto. Sekoitetaan joukkoon voi pienissä erissä. Lisätään seokseen kylmää vettä, kunnes syntyy tasainen taikina.
Painellaan taikina voidellun vuoan pohjalle ja reunoille ja pannaan se jääkaappiin noin 15 minuutiksi. Peitetään pohja tiukasti alumiinifoliolla ja paistetaan sitä noin 10 minuuttia, poistetaan folio ja jatketaan vielä kolmisen minuuttia. Jäähdytetään pohja.
Sulatetaan voi pannussa, lisätään sipuli ja valkosipuli ja haudutetaan kypsäksi. Vatkataan kulhossa munat ja hapankerma, lisätään sipuli ja valkosipuli, kaksi kolmasosaa juustoraasteesta, tilli ja suola ja sekoitetaan hyvin. Lisätään varovasti joukkoon haarukalla hienonnettu lohi ja painellaan seos taikinavuokaan. Levitetään päälle loppu juustoraaste.
Paistetaan 190 asteessa noin tunnin ajan tai kunnes piirakka on ruskistunut ja kiinteytynyt. Annetaan sen asettua noin 15 minuuttia ennen tarjoilua.
Nautitaan piirakka hyvin jäähdytetyn paikallisen chardonnayn tai cabernet sauvignonin kanssa.
Idaholainen lihapata (Idaho Beef Stew)
Yhdysvaltain Kanadan vastaisella rajalla vuorten keskellä sijaitseva Idahon osavaltio on saanut mainetta lähinnä maisemiensa ja karun luontonsa ansiosta. Se on ankarista talvistaan huolimatta myös maanviljelysaluetta, jonka yksi suomalaisittain mielenkiintoinen tuote on Yellow Finn –niminen perunalajike, nimensä mukaisesti keltainen. Tuota suurikokoista perunaa löytyi joskus myös itärannikon ruokakaupoista. Muuten vuoristoalueiden keittiölle tyypillistä on lihan ja erilaisten kuivattujen raaka-aineiden, lähinnä pavun, laajamittainen käyttö. Varsinkin erilaiset pataruoat ovat siellä suosittuja.
2 rkl öljyä
2 pilkottua sipulia
3 porkkanaa ohuiksi viipaleiksi leikattuna
1kg naudanpaistia kuutioituna
2 rkl vehnäjauhoja
6 dl lihalientä
2 dl vahvaa mustaa kahvia
2 tl kuivattua oreganoa
1 laakerinlehti
2 dl tuoreita tai pakastettuja herneitä
Haudutetaan kattilassa tai padassa sipulit ja porkkanat öljyssä kypsiksi. Nostetaan ne erilliselle astialle odottamaan. Lisätään paistoastiaan hieman öljyä ja lisätään lihakuutiot. Paistetaan kunnes ne ovat ruskistuneet joka puolelta. Maustetaan suolalla ja pippurilla.
Laitetaan talteen otetut vihannekset paistoastiaan ja lisätään hieman jauhoja sekä öljyä. Keitetään koko ajan sekoittaen minuutin ajan. Lisätään lihaliemi, kahvi, oregano ja laakerinlehti.
Keitetään seosta aina välillä sekoittaen kunnes se alkaa paksuuntua. Alennetaan lämpöä, laitetaan kansi päälle ja annetaan hautua, kunnes lihat ovat kypsyneet eli noin 45 minuuttia.
Lisätään pataan herneet ja jatketaan kypsentämistä vielä noin 10 minuutin ajan. Poistetaan laakerinlehti ja tarkistetaan muut mausteet.
Nautitaan välittömästi Yellow Finn -perunoista valmistetun muusin kera. Perunamuussin valmistaminen onnistuu myös siklistä tai puikuloista.
Lihamustikkakeitto intiaanien tapaan (Indian Beef and Berry Soup)
Intiaaniväestön ruokailutavoilla ei ole kansojen ja keittiöiden sulatusuunissa jäänyt mitään erityisen näkyvää asemaa. Erilaisia intiaanien keittokirjoja on toki olemassa, mutta esimerkiksi aiheeseen liittyvät ruokalajit ja ravintolaketjut puuttuvat melko pitkälle. Toki intiaanitkin söivät hyvin ja käyttivät hyväkseen erilaisia luonnonantimia. Oheinen ohje on peräisin Idahon ja Montanan vuoristoalueen intiaaneilta ja soveltuu valmistettavaksi hyvin myös meillä Suomessa.
½ kg naudanpaistia (alkuperäisessä ohjeessa käytetään biisonia)
2 rkl öljyä
1 iso tai 2 keskikokoista sipulia silputtuna
2 tl voita tai margariinia
1 l lihalientä
½ tl suolaa
3 dl tuoreita tai pakastettuja mustikoita (myös karhunvatukat käyvät)
1 rkl hunajaa
Öljy lämmitetään pannulla kuumaksi, ruskistetaan naudanpaisti siinä nopeasti ja laitetaan sivuun. Alennetaan lämpöä ja laitetaan pannulle sipuli ja voi. Kuullotetaan, kunnes sipuli on kypsynyt kokonaan eli noin 10 minuuttia.
Sekoitetaan sipulien joukkoon lihaliemi ja tarkistetaan suola. Lisätään liemeen hunaja ja mustikat ja keitetään hiljaisella tulella noin 20 minuuttia. Keiton hautuessa leikataan ruskistettu liha ohuiksi suikaleiksi ja lisätään ne keittoon.
Kuumennetaan keitto, tarkistetaan suola ja hunaja ja nautitaan välittömästi.
Idaholainen perunasalaatti
Tämä idaholainen perunasalaatti sopii myös suomalaisten ruokapöytään. Koska en kuitenkaan ole koskaan nähnyt täkäläisissä ruokakaupoissa Yellow Finn –lajiketta, suosittelen sen vaihtamista sikliin. Ruokaan saa lisäväriä, jos siklin lisäksi siinä käytetään myös sinistä Blue Congo –perunalajiketta. Kyseessä on yksinkertainen ruoka joka sopii hyvin yhteen erilaisten liharuokien kanssa.
½ kg perunoita
1 valkosipulinkynsi
1 tl ranskalaista sinappia
2 tl balsamiviinietikkaa
loraus oliiviöljyä
suolaa
mustapippuria
puolikas viipaloitu punasipuli
pieneksi leikeltyä persiljaa
Laitetaan viipaloidut perunat pataan ja keitetään kypsiksi (noin 20 min.), Kaadetaan vesi pois ja laitetaan perunat sivuun.
Yhdistetään erillisessä astiassa murskattu valkosipulinkynsi, sinappi ja viinietikka. Sekoitetaan hitaasti joukkoon öljyn. Maustetaan suolalla ja pippurilla.
Yhdistetään etikkaliemeen perunat, ohueksi suikaloitu sipuli ja persilja.
Astia peitetään ja laitetaan yöksi kylmään. Tarkistetaan vielä mausteisuus juuri ennen tarjoilua.
***
Ruokalajien valinnasta, reseptiikasta ja niihin liittyvistä historiallisista taustoista vastaava Jyrki Iivonen on Tampereella asuva eläkkeellä oleva puolustusministeriön entinen viestintäjohtaja. Hän on työskennellyt lisäksi Suomen suurlähetystössä Washingtonissa, Ulkopoliittisessa instituutissa erikoistutkijana sekä erilaisissa opetus- ja tutkimustehtävissä Tampereen yliopistossa. Ruoka ja ruokakulttuurit ovat erityisen lähellä hänen sydäntään.
Suomen suurlähetystössä Washingtonissa 1990-luvulla työskennellyt Kim Palhus on tarkistanut ja koevalmistanut kaikki ohjeet, jotta ne toimisivat mahdollisimman moitteettomasti. Hän on gastronomian seikkailija, joka on marinoitunut monessa maailman keittiön mausteessa. Hän kiertää edelleen maailmaa saadakseen uusia vaikutteita eri maiden ruokakulttuureista ja ruokatrendeistä. Hän on myös vankkumaton suomalaisen ruoan ja raaka-aineiden puolestapuhuja.
Ruokakuvat on kuvannut valokuvaaja Sampsa Pärnänen.