Tänään Suomessa vieraileva Joe Biden on kuudes Yhdysvaltojen presidentti, joka vierailee Suomessa virkakaudellaan.
SAM:n edustajilla on ollut yhdistyksen historiassa ilo olla toivottamassa tervetulleeksi Suomeen ainakin kaksi Yhdysvaltojen istuvaa presidenttiä.
SAM:n toiminnanjohtaja ja järjestösihteeri tapasivat presidentti Gerald Fordin Helsingissä ETY-kokouksen aikana kesällä 1975 ja antoivat kalamiehenä tunnetulle Fordille kultaisen uistinkelan asiankuuluvine varusteineen.
SAM ja Paasikivi-seura toimivat isäntinä presidentti Ronald Reaganille Finlandia-talolla järjestetyssä Suomen ja Yhdysvaltojen ystävyysvuoden pääjuhlassa toukokuussa 1988. Liiton toimistosta jaettiin halukkaille presidentin vierailun aikana yli 8 000 USA-pienoislippua. Presidentti Reagan ja hänen seurueensa saivat lahjaksi Liiton asusteita.
Muut Suomessa virkakaudellaan käyneet Yhdysvaltojen presidentit ovat George H. W Bush (1990, 1992), Bill Clinton (1997) ja Donald Trump (2018).
Reaganin puhe Finlandia-talolla vuonna 1988
”Hyvä ystävät, minulle on suuri ilo tervehtiä teitä juhliessamme Suomen ja Yhdysvaltain välistä ystävyysvuotta. Tänä vuonna on kulunut 350 vuotta siitä, kun ensimmäiset suomalaiset saapuivat uuteen maailmaan ja perustivat Delawaren siirtokunnan.
Kansojemme väliset siteet ulottuvat 350 vuoden päähän. Vuonna 1638 suomalaiset siirtolaiset perustivat Uusi Ruotsi-siirtokunnan Delaware-joen laaksoon. He toivat eurooppalaisen sivistyksen alueelle, joka oli ollut laajaa erämaata. Heidän rohkeutensa ja sisunsa ovat osa kansallista ominaisuuttamme. Olemme kiitollisuudenvelassa näille suomalaisille siirtolaisille. Mutta Suomen anti Amerikalle ei kuitenkaan loppunut tähän siirtokuntaan. Vuosien varrella sadat tuhannet suomalaiset ovat tulleet siirtolaisina Yhdysvaltoihin, ja amerikansuomalaiset vaikuttavat edelleen tärkeällä tavalla elämäämme ja kulttuuriimme.
Vaikka Delawaren siirtokunnasta on vähän jälkiä jäljellä, sen perintö elää. Länsimaisen sivistyksen perintö, jonka nuo siirtolaiset toivat Amerikkaan, on meille yhteinen tänäänkin.
Suomalaisilla ja amerikkalaisilla on yhteiset päämäärät, toiveet ja arvot. Uskomme rauhan maailmaan, yksilön vapauteen, ihmisoikeuksien kunnioittamiseen ja oikeuteen. Länsimaina meillä on yhteinen kulttuuri ja demokraattinen perintö. Me olemme ystäviä ja läheisiä kumppaneita.
Suomea arvostetaan suuresti maassani. Suomi tunnetaan lahjakkaista taiteilijoistaan, suunnittelijoistaan, urheilijoistaan, tuotteiden tyylistä ja laadusta ja järviensä ja metsiensä luonnonihmeistä. Me amerikkalaiset ihailemme suomalaisten rohkeutta, sitkeyttä ja peräänantamattomuutta, jota te olette historianne aikana osoittaneet. Tiedämme näiden ominaisuuksien olevan tänään yhtä vahvoja kuin ennenkin. Tuemme Suomen itsenäisyyttä ja puolueettomuuspolitiikkaa. Ja te voitte olla ylpeitä siitä, että Suomella on maailmassa myönteinen ja rakentava rooli.
Olen iloinen, että minulla oli tilaisuus puhua teille tässä tärkeässä tilaisuudessa. Sallikaa minun lopettaa sanomalla: Onneksi olkoon. Teille, jotka olette koolla Finlandia-talolla ja kaikille suomalaisille. Jumala teitä siunatkoon.” Ronald Reagan