Raportti posteriesityksestä "European Human Behaviour and Evolution Associationin" (EHBEA) vuosikokouksessa 18.-21. huhtikuuta 2023.
Helsingin yliopiston sosiaali- ja kulttuuriantropologian tohtorikoulutettavana osallistuin
pandemia-aikaisena useisiin konferensseihin verkossa, mutta tämä oli ensimmäinen kerta, kun pääsin osallistumaan minkäänlaiseen konferenssiin tai tutkimustapahtumaan henkilökohtaisesti.
Lontoossa olin neljän päivän ajan muiden tohtorikoulutettavien ja vaikutusvaltaisten tutkijoiden ympäröimänä; keskustelimme työstämme lounaalla, puhuimme urapoluista kävellessämme seuraavaan istuntoon ja jaoimme ajatuksiamme todella kiehtovista puheenvuoroista. Se oli täysin erilainen kokemus verrattuna siihen, että istuisin yksin kotona katsomassa ihmisten esityksiä tai yrittäisin osallistua johonkin hankalaan verkostoitumiseen verkossa.
Henkilökohtaisia kohokohtia olivat:
Posterini
Esitin posterin otsikolla "Prestige- and dominance-related behaviors and preferences among children among Colombia, Finland and the USA", jossa kerroin näissä kolmessa maassa tehtyjen kokeiden alustavista analyyseistä.
Kaksituntinen posterisessio kului kuin siivillä, ja tuntui siltä, että paikalle tuli satoja ihmisiä, jotka kyselivät suorittamistani analyyseistä, jakoivat ajatuksiaan tulkinnasta ja ehdottivat näkökulmia, joita en ollut vielä ottanut huomioon. Jotkut näistä ihmisistä työskentelivät nimenomaan niissä yhteyksissä, joista esittelin työtäni (Yhdysvallat, Suomi tai Kolumbia), ja toiset olivat arvovallan ja dominoinnin alan johtavia tutkijoita, jotka työskentelivät hyvin samankaltaisten aiheiden parissa, vaikkakin usein muilla menetelmillä. Tämä johti mielenkiintoisiin keskusteluihin erilaisista sosiokulttuurisista konteksteista, joissa suoritin kokeita, muista asiaan liittyvistä töistä, jotka risteävät minun työni kanssa, ja myös siitä, miten tämä tutkimus täydentää muita lähestymistapoja, kuten hierarkiamalleja. Koska pystyimme jättämään julisteet kaikkien neljän päivän ajaksi aulaan, jossa meillä oli joka päivä teetä ja kahvia, nämä keskustelut jatkuivat koko konferenssin ajan.
Tieteidenvälisyys
Olen tekemässä luonnostaan tieteidenvälistä väitöskirjahanketta, mutta olen huomannut, että Helsingin yliopistossa ei ole paljon tilaa tieteidenvälisyydelle, sillä olen hyvin vahvasti (tosi hienon) antropologian tieteenalan sisällä.
EHBEA:n osallistuminen oli minulle siksi uskomaton ja ainutlaatuinen tilaisuus tutustua paljon laajempaan valikoimaan erilaisia tutkimuslähestymistapoja ja -näkökulmia. Kuuntelin esitelmiä, jotka vaihtelivat esimerkiksi laktaasin evoluution geneettisistä tutkimuksista etnografisiin tutkimuksiin metsästäjä-keräilijäyhteiskunnista ja agenttipohjaisiin malleihin ihmisten eriarvoisuuden evoluutiosta. Sen lisäksi, että sain tietoa "olemassa olevan" tutkimuksen laajuudesta, pystyin saamaan uusia näkökulmia omaan työhöni ja luomaan yhteyksiä eri aloihin, joita en ollut aiemmin harkinnut.
Verkostoituminen
Tämä oli aivan uskomaton tilaisuus tavata tutkijoita, jotka ovat määritelleet laajan alan, jolla työskentelen, sekä muita tohtoriopiskelijoita, joilla on samanlaisia kiinnostuksen kohteita ja kysymyksiä työmme tulevaisuudesta. Seuraan monia osallistujia Twitterissä ja olin osallistunut muiden kanssa online-seminaareihin tai työpajoihin, mutta mahdollisuus keskustella heidän (ja minun) työstään kasvokkain ja luoda yhteyksiä on korvaamaton sekä nykyisen tutkimukseni muotoilussa että väitöskirjan jälkeisen urani suunnittelussa. Se toi esiin myös sen, kuinka paljon mielenkiintoisia ja merkityksellisiä tutkimusryhmiä on eri puolilla maailmaa, ja antoi minulle paljon uusia ideoita siitä, missä voisin mahdollisesti tehdä post doc -tutkinnon.
Julkaisutoiminta
Kaiken esitellyn mielenkiintoisen tutkimuksen lisäksi olin erityisen iloinen siitä, että lounasaikaan järjestettiin tohtorikoulutettaville ja uransa alkuvaiheessa oleville tutkijoille suunnattu julkaisutoimintaa käsittelevä istunto ja että minulla oli mahdollisuus keskustella useiden kustantajien kanssa heidän julkaisemistaan journalista. Käytännön neuvoista ja opastuksesta oli todella paljon apua, sillä olen viimeistelemässä kahta artikkelia; on todella hyödyllistä kysyä, miten ne sopivat eri journaliin.
Kaiken kaikkiaan konferenssi oli uusien ja jännittävien tietojen pyörremyrsky, joka on todella auttanut minua motivoimaan väitöskirjani loppuun saattamisessa, jotta voin jatkaa tutkimusta tällä erittäin monitieteisellä ja nopeasti muuttuvalla alalla. Kiitos FASA:lle ja SAM apurahasäätiölle, jotka auttoivat tekemään osallistumiseni mahdolliseksi!
***SAM apurahasäätiö ja The Finnish American Studies Association (FASA) kannustavat ja tukevat suomalaisten jatko-opiskelijoiden Yhdysvaltojen tutkimukseen liittyviä konferenssiosallistumisia Euroopassa ja Yhdysvalloissa. Konferenssiapuraha on tarkoitettu konferenssin yleiskulujen kattamiseen, kuten osallistumismaksu, lento- ja majoituskulut.
Vuonna 2023 myönnettiin kolme konferenssiapurahaa, joiden summa vaihteli 300-500 €. Apurahojen saajat olivat Atte Arffman, Sonja Salminiitty ja Maija Sequeira.