Perheemme muutti Houstoniin Teksasiin vuonna 1988. Syy muuttoon oli silloisen puolison työkomennus. Sain sovittua työnantajan kanssa olevani hoitovapaalla nuorimmasta pojastani. Näin minulla oli työpaikka jäljellä, kun palasimme Suomeen 1991.
Ensimmäinen tunnelma Houstonista oli lämmin ja kostea ilma. Sen tuoksu oli aivan erilainen kuin Suomessa. Menimme suoraan lentokentältä asumaan motelliin, lähelle miehen työpaikkaa. Sitten alkoi kodin etsintä. Kävimme katsomassa useita omakotitaloja. Vuokrasimme talon Springistä, kaupungin ulkopuolella, mutta Houstonin metropolialueella.
Asuntoalueella oli luontoa lähellä, jopa lehmiä laitumella. Ehkä parasta oli kuitenkin, että talo sijaitsi rikkaiden asuntoalueen vieressä, koska näin siellä oli tasokas koulu. Oma asuinalue oli keskiluokkainen. Juuri 5 vuotta täyttänyt esikoispoikamme aloitti koulussa jo kolmen kuukauden oleskelun jälkeen. Lähikoulussa kuitenkin vasta seuraavan lukuvuoden alusta. Ensimmäinen koulu oli lähellä miehen työpaikkaa ja koululta kerrottiin minulle, että koulun oppilaat puhuvat peräti yli 70 eri kieltä! Jo tämä kertoo, miten kansainvälistä Yhdysvalloissa oli 1980-luvun lopulla.
Hyvin nopeasti huomasin, että amerikkalaiset ovat hyväntuulisia, kohteliaita, ystävällisiä ja auttavaisia. Joka kerta, kun tarvitsin apua, sain myös sitä. Mietin näitä piirteitä. Ne voivat johtua myös siitä, että amerikkalaiset muuttavat usein. Näin heidän pitää sopeutuu aina uusiin tilanteisiin. Myös uusiin naapureihin. Pitää luoda uudet suhteet. Amerikkalaiset muuttavat ainakin kahdesta asiasta – kun lähtevät opiskelemaan tai vaihtavat työpaikkaa.
Toinen huomaamani asia oli, että koska Yhdysvallat on iso kansakunta, asiat ovat suunniteltu niin, että kaikki pystyvät ne tekemään. Sillä tavoin elämä on myös koko kansalle sujuvaa. Ja mikä parasta: sen, minkä amerikkalainen, joka ikinen, pystyy tekemään, sen pystyy myös suomalainen tekemään. Ulkomailla pärjäämiseen tarvitsee oikeastaan avoimen mielen, ripauksen rohkeutta ja sosiaalisuutta. Näin pärjää.
Kaikkein parasta olivat hyvät naapurit. Naapurissa asui meidän ikäinen pariskunta. Heillä ei ollut vielä lapsia. Varsinkin rouva otti niin minut kuin pojat siipiensä suojaan. Hän kertoi minulle, miten asiat toimivat. Mihin pitää mennä ja usein hän lähti vielä mukaani. Varsinkin alkuaikoina englantini oli puutteellista enkä edes aina ymmärtänyt, mitä joku sanoi Teksasin aksentilla. Hän myös hoiti ja katsoi poikia, jos meillä oli menoa. Hän ei koskaan lakannut ihmettelemästä, kuinka älykäs poika meillä oli. Lisäksi hän kertoi, kuinka oli kysynyt mieheltään, kuinka Tarja voi olla niin älykäs. Mies (lähtöisin Virginiasta) oli kommentoinut, että Suomi on niin pieni maa, että siellä on varaa kouluttaa kaikki hyvin. Tuosta jäin miettimään, että pienemmissä maissa taidetaan ajatella monesta asiasta eri tavoin kuin suurissa valtioissa kuten Yhdysvalloissa. Ystävyys naapurin kanssa on säilynyt kaikki nämä vuosikymmenet.
Teksasin sijainti kartalla oli mielestäni hyvä. Kolmen vuoden aikana ajelimme niin itään kuin länteen. Etelävaltioiden läpi itä-länsisuunnassa menee I-10 -moottoritie. Sitä ajamalla pääsee kätevästi huristelemaan tietä vaihtamatta Los Angelesista Kaliforniasta Jacksonvilleen Floridaan. Kaliforniassa pidin eniten highway 101-rantatiestä, joka kulkee Los Angelesista San Franciscoon. Kaupungeista eniten San Franciscosta ja San Diegosta. Toki parhaat lapsiperhe-elämykset saimme Disney Worldissä Floridan Orlandossa ja Disneylandissä Kalifornian Anaheimissa. Meille aikuisille upein paikka kokemuksena oli ehkä Grand Canyon Arizonassa, jonne ajelimme Kalifornian matkalla.
Teksasissa on neljä suurta kaupunkia: Austin, Dallas, Houston ja San Antonio. Eniten pidin San Antoniosta ja suosittelen etenkin River Walkin aluetta. Austin taas on musiikin ystävien ”mekka”.
Esikoispojan elämänpolku on vienyt takaisin Houstoniin Teksasiin. Hän tekee töitä samassa yrityksessä kuin isänsä aikoinaan. Nyt on paikka, mihin mennä aina vierailulle.
Kolme vuotta Teksasissa on kokemus, mitä en antaisi milloinkaan pois.
***
Tarja Hyytinen on SAM Hyvinkään hallituksen puheenjohtaja.