Yhdysvaltoihin lähti 1970-80-luvuilla lukuisia suomalaisia ekspatriaatteja, yrityksen ulkomaille lähettämiä työntekijöitä. Useimmiten mukaan lähti koko perhe. Päivi Auranen kertoo ikimuistoisesta ensimmäisestä Amerikkakokemuksestaan, johon liittyi isän työkomennus Keskilänteen 1980-luvun alussa.
Yksi ekspatriaateista oli isäni, Ossi A. Saarinen (1939-2019), jonka Tampella lähetti Springfieldiin Ohioon. Tampella oli ostanut vesivoimalaitosturbiineja valmistavan The James Leffel-yhtymän ja isäni meni sinne talousjohtajaksi. 13-vuoden ikäisenä en hahmottanut realistisesti mistä isän komennuksessa oli kyse, ymmärsin lähinnä pääseväni pitkälle matkalle.
Seikkailu alkakoon
Saavuimme New Yorkin JFK:n lentokentälle tammikuussa 1980. Jo maahantulo oli jännittävä kokemus, kun äitiä ”kuulusteltiin” ja kysymyksistä oli vaikea välillä saada selvää. Muistan, että virkailijalle piti näyttää käteistä rahaa todistaaksemme, että pystymme tulemaan toimeen.
Matka yli Appalakkien alkoi BeeGeesin soidessa autoradiossa. Taivas oli upean, syvän sininen ja mäet valtavia. Puiden sekaan oli helppo kuvitella intiaaneja. Pysähdyimme valtavan kokoiseen ruokakauppaan, jossa oli vaikka mitä herkkuja. Kävimme myös McDonaldsilla ja harjoittelimme pirtelön tilaamista. Yövyimme hotellissa, luultavasti Holiday Innissä, jossa oli upea aamiaishuone isoine pyöreine pöytineen.
Alku oli kielen kannalta kankeaa, sillä eihän englannin kieli ollut Suomessa samalla lailla arjessa mukana kuin nykyään. Silti koulu lähti minulta ja siskoltani jo kevään aikana mukavasti käyntiin. Sosiaalisten tilanteiden jännittäminen oli paljon suurempi rasite ainakin minulle, vaikka asiat kyllä sujuivat ihan hyvin. Kaipasin kuitenkin äidinkieltäni puhuvia nuoria ja vapaa-aikaa ystävieni kanssa.
Suomalaiset ystävät kuin suku
Suomen kielen ja kulttuurin kaipuuta helpotti se, että Springfieldiin muutti myös muita suomalaisia perheitä saman yhtiön palvelukseen. Erityisen läheiseksi meille muodostui Sinisalon perhe, jonka vanhemmat, Lasse ja Anne, olivat iältään juuri minun ja vanhempieni väliltä, ja lapset Heidi ja Elina olivat ihania pieniä tyttöjä. Kävimme Sinisalojen kanssa pelaamassa tennistä ja teimme viikonloppuretkiä erilaisiin kohteisiin. Yksi parhaita oli Daytonissa sijaitseva National Museum of United States Air Force, jossa voi nähdä kuukapseleita ja raketteja. Museota voi edelleen suositella kaikille vähääkään aiheesta kiinnostuneille.
Tapaamisemme harvenivat, kun Sinisalot muuttivat Chicagoon keväällä 1981, missä Lasse Sinisalo vastasi Tamrockin huolto- ja varaosatoiminnasta Amerikoissa. 1990-luvalla toiminta siirtyi hänen oman yrityksensä toiminnaksi lähes kolmeksikymmeneksi vuodeksi. Heidän perheensä siis amerikkalaistui eivätkä he enää palanneet Suomeen.
Chicagon matkojen lisäksi matkustimme lomien aikana autolla. Kävimme Great Smoky Mountains-vuoristossa, ja luonto siellä on varmasti nykyään aivan yhtä upeaa kuin 40 vuotta sitten. Floridassa piti käydä, ja tehdä pitkä automatka länsirannikolle. Chicagon lisäksi itärannikon kaupungit olivat kaikki upeita matkakohteita, joista jokaisessa voisi viettää pitkänkin ajan.
Toinen meille läheinen expatriatti-perhe oli Aimo ja Helena Helinin perhe, Janne-poikansa kanssa. Kanadassa asuva äitini serkun perhe, Marja-Leena ja Ahti Ruuska Nina ja Dinah-tyttärineen, tuli meille Amerikan-vuosien aikana entistä tutummaksi.
Oman lisänsä elämään Ohion Springfieldissä toi se, että kaupungissa asui jonkin verran sukujuuriltaan suomalaisia ihmisiä. Läheisimmät siteet meille muodostui Elma (Ellie) ja Robert (Bob) Longin perheeseen. Heidän molempien isovanhemmat olivat muuttaneet Yhdysvaltoihin Pohjanmaalta, toinen suomenkieliseltä ja toinen ruotsinkieliseltä alueelta.
Suomalaiset yhteytemme olivat kuin suku, mutta oli meillä paljon amerikkalaisiakin ystäviä. Vanhempani saivat erityisen hyviksi ystävikseen Gary ja Debbie Hollanderiin paikallisen Nuorkauppakamarin kautta.
Naapureihin oli helppo tutustua. He olivat uskomattoman avuliaita ja avokätisiä tarjotessaan tavaroita, ruokaa ja kutsuja eri tilaisuuksiin. Vanhempani nauttivat amerikkalaisten sosiaalisuudesta suunnattomasti. Meillä sisaruksilla oli monia mieleenpainuvia koulu- ja opiskelukavereita.
USA-kokemuksesta näkökulmaa
Siskoni Milla (nyk. Eronen) aloitti yliopisto-opinnot Yhdysvalloissa puolentoista vuoden jälkeen. Minäkin sain tuntuman amerikkalaiseen opiskeluun hänen opintojensa kautta. Koulussa syntyi käsitys oppimisprojekteista ja muidenkin taitojen kuin asianhallinnan tärkeydestä. 2,5 vuoden jälkeen palasin Suomeen lukioon ja yliopistoon. Opiskelin englannin kieltä ja taloustiedettä Jyväskylän yliopistossa. Opiskelua on seurannut työura Vaasan ammattikorkeakoulun opettajana. Nuoruuden kokemukseni ovat tuoneet työhöni paljon näkökulmaa.
Elämäni kantavana voimana on ollut myös pitkä avioliitto USA:ssa vaihto-oppilaana olleen mieheni Jukan kanssa, ja Amerikan kokemukset olivat eräs meitä alun perin yhdistävä tekijä. Mieheni kautta saimme paljon uusia yhteyksiä rapakon taakse, mutta ne vaativat jo toisen tarinan.
Palattuaan Ohiosta Suomeen töihin isäni jatkoi Tampella-Tamrockissa ja vanhempani olivat vielä kaksi kertaa ekspatriaatteina Pittsburghissa Pennsylvaniassa. Eläkkeellä ollessaan vanhempani matkustelivat Yhdysvalloissa ja muistelivat hienoa ajanjaksoa elämässään. Nyt me muistelemme rakkaudella edesmennyttä isää, hänen positiivista elämänasennettaan ja rikasta elämäänsä.
***
Päivi (Pami) Auranen on Vaasassa asuva ammattikorkeakoulun opettaja. Auranen on pitkäaikainen SAM-jäsen, ja kokee löytäneensä Vaasasta kivan, Amerikka-henkisen porukan.