Seattlen kaupunki Luoteis-Yhdysvalloissa Washingtonin osavaltiossa tarjoaa häkellyttävän yhdistelmän kaupunkielämää ja luontoympäristöä. Tule mukaan tutustumaan mielenkiintoisiin kohteisiin tässä pohjoisen urbaanissa keskuksessa.
Seattle on suomalaiselle sikäli helppo, että sinne pääsee lentäen yhdellä vaihdolla, aiemmin jopa suorilla lennoilla. Itse lensin Pariisin kautta, eivätkä lentokenttämuodollisuudet ole koskaan sujuneet yhtä sutjakkaasti.
Sitä tietysti arvostaa, sillä matkapäivälle kertyy pituutta. Itse lentomatkaan liittyvä ainoa kehityskohta oli Yhdysvaltoihin tullessa maahan saapuvien matkustajien jonot, jotka kertyivät pitkiksi ja etenivät hitaasti. Sitä taas kompensoi helppo junakyyti keskustaan.
Orca-kortilla pääsee liikkumaan näppärästi julkisissa kulkuneuvoissa. Käy myös monorailiin sekä King Countyn vesitakseihin.
Eeva Vänskä
Link Light Rail –yhteys kulkee lentokentältä ydinkeskustaan ja vähän yli. Helpointa on hankkia heti lentoasemalla lippuautomaatista niin sanottu Orca-kortti, muovinen matkustuskortti, johon saa ladattua haluamansa summan. Juniin mentäessä korttia vilautetaan sekä asemalle mennessä että poistuttaessa keltaisessa tolppalukijassa.
Sama kortti käy myös busseissa, jolloin Orcaa vilautetaan vain kerran bussiin noustessa, kuten Suomessakin. Samaisella kortilla matkustin myös monoraililla Westlake Centerin asemalta kuululle näköalatornille, Space Needlelle.
Avaruusajassa
Omassa mielessä juuri Space Needlen ikoninen siluetti on se, joka ensimmäisenä tulee mieleen kun mietin Seattlea. Space Needle rakennettiin vuonna 1962 Maailmannäyttelyyn, ja se on edelleen yksi maailman valokuvatuimmista kohteista.
Sinänsä hissi ei juuri tunnu vatsanpohjassa, mutta kun astuu ulos ufonmallisen huipun ”lasiterassille”, pitää nielaista pari kertaa. Häkellyttävä panoraamanäkymä levittäytyy koko kaupungin yli, ja Pugetinsalmelle, jossa suuret laivat näyttävät kylpyammeleluilta.
Space Needle on viehättänyt turisteja yli 60 vuotta.
Eeva Vänskä
En uskaltaudu nojaamaan lasiin, vaan tyydyn normiselfiehen ja maisemakuviin. Space Needle on hieno paikka saada kokonaiskäsitys kaupungista. Maisemaa reunustaa Kaskadien vuorijono ja komea Olympic-vuori. Taivaanrantaan kertyy tummia pilviä, mikä vain lisää kontrastia keskustan rakennusten heijastaviin ikkunalaseihin.
184 metriä korkea Space Needlen torni jää kuitenkin toiseksi Columbia Centerin pilvenpiirtäjälle, joka kohoaa 295 metrin korkeuteen. Rakennuksessa on Sky view observatory –näköalakerros, jonne pääsee maksua vastaan ihailemaan maisemaa ja ottamaan valokuvia. Kannattaa tarkistaa aukiolo ennen paikalle menemistä, sillä näköalatasanne on auki vain osan aikaa viikosta.
Kätevästi Columbia Centerin vieressä sijaitsee kirjasto, jossa voi piipahtaa vaikkei muuta kuin vilkaisemassa erikoista arkkitehtuuria. Verkkomainen seinä-kattorakenne ja kuin steampunk-ajan ilmalaivan purjeuloke jalkakäytävän yllä ihmetyttävät. Sisätiloista löytyvät punaiset portaat ja mainio pieni kirjakauppa.
Selkeä keskusta
Seattle on helposti hahmotettava suureksi kaupungiksi. Rakennettu ympäristö lähtee levittymään rannasta käsin Avenueittain, jotka on nimetty järjestysnumeroilla. Ensimmäinen Avenue on lähinnä rantaa ja yhdeksäs jo aika kaukana.
Ranta ja tornitalot tuovat mieleen San Franciscon miljöön, vaikka Seattlen viileämpi ilmasto sopii itselleni Kalifornian hellettä paremmin. Seattlen ilmasto on lauhkea, talvisin ei yleensä tule lunta, mutta vettä sitäkin useammin. Kesät ovat viileähköt.
Näkymää Columbia Centerin näköalatasanteelta.
Eeva Vänskä
Itselleni maaliskuinen matka toi erehdyttävästi mieleen tutun Helsingin lehdettömine puineen ja paikallisjunineen: kuin olisi tullut kotiin, mutta vieraalla vivahteella. Helppous ja tuttuus laskivat Seattleen tutustumisen kynnystä.
Toisaalta korona on verottanut keskustan asiakkaita ja sitä myötä palveluja. Myös köyhyys näyttäytyi katukuvassa ihmisten kirjossa, vaikka kodittomia ei näkynytkään paljon.
Monipuolinen tarjonta
Piipahdin myös kuululla Pike Place Marketilla. Kävin itseään maailman vanhimmaksi sarjakuvakaupaksi tituleeraavassa Golden Age Collectables -liikkeessä. Jos pitää sarjakuvista ja popkulttuurista, voi hyllyjen äärellä vierähtää tovi.
Kaupungin keskustan kupeessa on suuri stadion, jossa järjestetään massiivisia urheilutapahtumia. Kaupungin amerikkalaisen jalkapallon joukkue on nimeltään Seattle Seahawks ja jääkiekkojoukkueen nimi on Krakens´s. Seattle Sounders FC taas on perinteisen jalkapallon joukkue.
Rannan tuntumasta löytyy hyviä ravintoloita, jotka tarjoavat mereneläviä.
Eeva Vänskä
Oli matkustajan mielenkiinnon kohde sitten mikä tahansa, Seattlesta löytyy jokaiselle jotain. Sen ydinkeskustassa on helppo kävellä, mutta kattava julkinen liikenneverkko takaa sen, että pääsee mihin haluaa, ilman että tarvitsee vuokrata autoa.
Ensi kerralla kun menen Seattleen, varaan enemmän aikaa, ja etsin jonkun luontoretkiä tarjoavan yrityksen palveluita, joissa osataan liikkua luonnossa ympäristöä kunnioittaen. Museotarjontaan en ehtinyt edes tutustua, eli ensi kerralla Seattle Art Museum on matkani prioriteettilistan kärkisijoilla. SAM on nimenäkin niin mukavan tuttu.
Tähän loppuun vielä vinkki mainiosta ravintolasta: Homegrown, joka sijaitsee Melrose Avenuella. Aivan upeaa ja maistuvaa lähellä tuotettua ruokaa, joka vie kielen mennessään. Yksi asia poikkeaa normiravintolameiningistä: tilaus tehdään näyttöpäätteellä tiskillä. Ensimmäisenä päivänä odottelin tuskaisen kauan, kunnes yksi kokkaavista työntekijöistä kehotti käyttämään laitetta.
Maistuvaa matkaa Seattleen!
***
Eeva Vänskä on pitkän linjan toimittaja ja Yhdysvaltain matkaaja. Häneltä ilmestyi vuonna 2022 runoteos Aikalahjat, jossa käsitellään myös lännen myyttejä.