Ensimmäiset lännentarinat sikisivät maailmalle Yhdysvalloista muutama vuosisata sitten, ja Suomessa lännenkirjallisuuden ensimmäiset tuotokset julkaistiin vuonna 1857. Kansallisrunoilija Johan Ludvig Runebergin vaimo ja kirjailija Fredrika Runeberg julkaisi Litteraturblad-lehdessä ruotsinkielisen novellin Indianens Qvinna, joka on julkaistu suomeksi nimellä Intiaanivaimo 2000-luvulla Suomen Länkkäriseuran Ruudinsavu-lehdessä.
Fredrika Runebergin jälkeen lännentarinat ovat säilyttäneet suosionsa Suomessa. Romaaneja, novelleja ja sarjakuvia on julkaistu joskus enemmän, joskus vähemmän, mutta villillä lännellä on Suomessa katkeamaton historia.
Kansansuosio on merkinnyt myös villin lännen leimaamista viihteeksi, nuorison jutuksi, josta pitäisi kasvaa ulos. Kirjoja ja sarjakuvia luetaan, elokuvia katsotaan ja niitä tehdään myös itse.
1950-luvulla kuvattiin ensimmäiset suomalaiset länkkärit, Villi Pohjola -sarjan kolme elokuvaa. Lapin kultamaille sijoittuvat elokuvat eivät olleet puhtaita westernejä, sillä niissä ajeltiin amerikkalaisilla jeepeillä ja ammuttiin Suomen armeijalta lainatuilla brittiläisillä Sten-konepistooleilla.
Myöskään edesmenneen Spede Pasasen kaksi lännenelokuvaa, Hirttämättömät (1971) ja Speedy Gonzales – noin seitsemän veljeksen poika (1970), ovat pikemminkin parodioita kuin aitoja westernejä. Molemmat ovat kuitenkin myöhemmin saaneet kulttimaineen.
Enemmän yritystä oli Turun yliopiston omaa kaapelikanavaa pyörittäneillä opiskelijoilla vuonna 1985. Hevosiin ja rekvisiittaan oli panostettu voimavarojen mukaan, mutta Kultajuna Fort Montanaan on sekin kehnoudessaan kulttielokuva.
Tämän jälkeen länkkäreitä ei ole Suomessa tehty ennen Hirttämättömien uusioversiota vuonna 2022, mutta kirjallisuuden puolella on mennyt paremmin. FinnWest- ja Hulkkonen-kioskikirjoja julkaistiin 1990-luvulle saakka, ja 2000-luvulla allekirjoittanut sekä muutama muu ovat pitäneet lännenharrastusta yllä.
Suomalainen lännenharrastus on paljolti harrastajien käsissä. Ammatikseen villin länteen perehtyneet ovat joko populaarikulttuurin tai Amerikan alkuperäisasukkaiden tutkijoita. Alkuperäisasukkaiden tutkimusta Suomessa on harrastettu pitkään, ja tälle on Suomessa useita omia yhdistyksiä. Lännenelokuvien ja -kirjallisuuden harrastajilla on Suomen Länkkäriseura, jonka piirissä puuhaillaan myös villin lännen historian parissa.
Kesäkuussa 2023, kulttuuriyhdistys Kinodrome ry järjesti ensimmäiset Oulun lännenelokuvajuhlat, jotka saivat mediahuomiota myös Yhdysvalloissa. Lännenkirjailijoitten yhdistys Western Writers of America kertoi suomalaisista lännenelokuvajuhlista Roundup-lehden lokakuun numerossa. Suunnitelmissa on jo suuremmat lännenelokuvajuhlat ensi kesänä. Potentiaalia on, sillä lähimmät länkkärifestivaalit löytyvät Espanjasta.
***
Esa Paloniemi on oululainen lännenkirjailija, SAM Oulun jäsen ja elokuvakulttuurin edistämiseen keskittyvän Kinodrome ry.n puheenjohtaja.