John Steinbeckin Eedenistä itään -kirjan julkaisusta tulee kuluneeksi 70 vuotta. Kirjailijan tuotannolla on edelleen vahvaa sanottavaa amerikkalaisista ihmisistä ja elämästä yleensä.
Steinbeck on tehnyt lähtemättömän vaikutuksen 1900-luvun kirjallisuuteen, mutta hänen työnsä puhuu nykyajan lukijalla yhtä merkityksellisesti kuin ilmestyessään.
Esimerkiksi Pulitzer-palkinnon voittanut Vihan hedelmät (The Grapes of Wrath) ilmestyi vuonna 1939. Se herätti ilmestyessään sekä ihailua että kritiikkiä. Kirjassa kuvataan vuokraviljelijöiden ahdinkoa ja perhettä, joka joutuu talousahdingossa muuttamaan kotoaan.
Toivoa herättää Kalifornia, jossa on työtä kaikille. Käy kuitenkin ilmi, että näin ei ole, eikä Kalifornia olekaan kaikille kultainen toiveiden maa.
Kuinka moni tänäänkin joutuu lähtemään kodistaan, eri syistä, pakon ajamana. Voi hyvällä syyllä kysyä, mikä on muuttunut. Onko kaikilla leipää tai samanarvoiset mahdollisuudet elämän rakentamiseen?
Sydämen puolet
Eedenistä itään ilmestyi 1952, yhdentoista vuoden luomistyön tuloksena. Tuomarit ylistivät nobelpalkintoperusteissa Steinbeckia ”samaan aikaan realistiseksi ja mielikuvitukselliseksi täynnä sympaattista huumoria ja sosiaalisia havaintoja”.
Eedenistä itään näyttää, miten ihmisen sisimmissä hyvyys ja pahuus käyvät kamppailua. Mistä syntyy ihmisen lempeys, ja mistä taas kumpuaa epäinhimillinen pahuus? Aihe puhuttaa aina, sillä se on ihmiseen rakennettu perusristiriita, mutta herättää myös kysymyksen siitä, mitä pahuus on ja miksi sitä on maailmassa.
Steinbeck syntyi Kalifornian Salinasissa vuonna 1902, ja kirjoittaa elävästi paitsi ympäristöstä, ennen kaikkea ihmisistä. Häntä sanotaankin sattuvasti tavallisen ihmisen kuvaajaksi, sillä hän kykenee vangitsemaan sivuille ihmisen elämän olosuhteet sekä paikkojen ilmapiirin ja kuvauksen.
On sekä koskettavaa että innostavaa käyskennellä samoissa maisemissa kuin kirjailija itse. Tutkia Salinasia ja sen ympäristöä, tähytä vuorille ja niiden taa, niin kuin Pitkä laakso –novellikokoelmassa.
Tai seurata puroja ja antaa katseen pyyhkiä viljelmiä, huomata maan merkitys ihmisille, jotka siitä elävät, kuten kirjassa Tuntemattomalle jumalalle (To a God Unknown).
Perheen pohja
John Steinbeckin perhe oli keskiluokkainen. Isä työskenteli johtajana paikallisessa myllyssä. Myöhemmin hän omisti rehukaupan sekä toimi Montereyn piirikunnan rahastonhoitajana.
Äiti toimi aikanaan opettajana ja kannusti lapsiaan kirjallisuuden pariin. John Steinbeckilla oli kolme siskoa, joista hän oli läheisin pikkusisko Maryn kanssa.
Steinbeck piti jo kouluaikanaan tarinoista ja kirjoittamisesta. Hän näytti lukiossa kirjoituksiaan lempiopettajalleen, joka luki tarinoita ääneen positiivisina esimerkkeinä. Tämä sekä nolostutti Steinbeckia ujouden takia, mutta myös kannusti häntä jatkamaan tarinoiden kirjoittamista.
Opiskelu-ura jatkui Stanfordin yliopistossa, jossa Steinbeck valitsi ohjelmaansa luovaa kirjoittamista ja äidinkieltä. Hän kävi kaikki kiinnostavat kurssit, ja jätti yliopiston kuuden vuoden jälkeen ilman loppututkintoa vuonna 1925.
Mutkaiset polut
Tie kirjailijaksi ei ollut helppo: Steinbeck teki milloin mitäkin pätkätöitä rakennustyömailta kalankasvattamoon. Hän kirjoitti vapaa-aikanaan, ja tavallaan rakensi ammattitaitoaan pala palalta. Samalla hän keräsi kokemuksia, joista ammentaa aiheita ja ihmiskohtaloita kirjoittamiseen.
Kun Steinbeck piti yhden talvikauden huolta vapaa-ajan kiinteistöstä, oli eniten aikaa kirjoittaa, ja Steinbeck sai valmiiksi ensimmäisen pitkän käsikirjoituksensa. Syntyi kirja Cup of Gold (1929), jota ei ole suomennettu.
Seuraavana kesänä kalankasvattamolla Steinbeck tapasi Carol Henningin ja meni tämän kanssa naimisiin. Pari asui yhdessä Los Angelesissa, kunnes rahat loppuivat. He joutuivat muuttamaan Steinbeckin perheen omistamalle vapaa-ajan mökille Pacific Groveen. Carol teki pätkätöitä samaan aikaan kun Steinbeck kirjoitti niin paljon kuin pystyi.
Tänä aikana syntyi muun muassa mainittu novellikokoelma Pitkä Laakso (The Long valley) sekä Taivaan laitumet (Pastures of Heaven). Ensimmäinen kaupallinen menestys oli kuitenkin Ystävyyden talo (Tortilla Flat).
Tämän kirjan myötä Steinbeck löysi kustantaja ja kustannustoimittaja Pascal Covicin, joka jäi pysyväksi yhteistyökumppaniksi.
Nimeä ja onnea
Steinbeckin kynä kulki ja hän kirjoitti monta nimekästä teosta, kuten Hiiriä ja ihmisiä (Of Mice and Men) sekä Vihan hedelmät. Steinbeck itse tunsi, että Vihan hedelmät tavallaan piinasi häntä itseään ilmestymisen jälkeen, sillä tuntui siltä kuin kaikki olisivat odottaneet seuraavan kirjan olevan samanlainen.
Valitettavasti maineen ja mammonan myötä Steinbeckin avioliitto Carolin kanssa kariutui. He erosivat vuonna 1943, ja pian Steinbeck vei vihille Gwyndolyn Congerin.
1940-luvulla Steinbeck osallistui sotaponnistuksiin kirjoittamalla propagandatekstiä amerikkalaisia tukeakseen. Hän palveli myös sotakirjeenvaihtajana ja kirjoitti New York Herald Tribuneen.
Päästyään viimein irti sotakokemusten aiheuttamasta synkkyydestä, Steinbeck kirjoitti Hyvien ihmisten juhla –kirjan (Cannery Row). Sitä sotilaat olivat häneltä pyytäneet: kirjaa joka ei kertoisi sodasta, sillä kaikki olivat siihen kyllästyneitä. Syntyi myös Helmi-kirja (The Pearl), joka perustui Steinbeckin omiin muistoihin merenrannalta.
Perintö elää
Steinbeckin elämä järkkyi kahden tragedian seurauksena vuonna 1948: hänen ystävänsä kuoli auto-onnettomuudessa, ja hänen vaimonsa pyysi avioeroa.
Myöhemmin samana vuonna Steinbeck palasi Pacific Groven mökille. Siellä kävi vierailemassa näyttelijä Ann Southern sekä hänen ystävänsä Elaine Scott, josta tuli Steinbeckin kolmas vaimo.
Vuonna 1951 Steinbeck ryhtyi kirjoittamaan suurromaaniaan, Eedenistä itään. Tekstissä yhdistyy hänen oma perhehistoriansa fiktiiviseen Traskin perheen elämään. Kirja ilmestyi seuraavana vuonna.
Steinbeck ja hänen vaimonsa matkustivat laajalti. Steinbeck kirjoitti matkoilta juttuja lehtiin ja rahoitti näin matkantekoa.
Matkustelujakson myötä Steinbeck tavallaan käänsi selkänsä omalle maalleen ja ilmaisi huolensa Amerikan moraalisesta rappeutumisesta. Myöhemmin kirjailija palasi amerikkalaisuuden äärelle, ja voi sanoa, että hänen tuotantonsa ytimessä on amerikkalainen ihminen ja kulttuuri.
Jotain tärkeää tiivistyy Pitkä laakso –kirjan novelliin Kansanjohtaja. Tarinassa päähenkilö-pojan isoisä tulee vierailulle. Isoisä on johtanut aikanaan vankkurikaravaania länteen, ja sanoo näin muistellen: ”Ja kun me lopulta saimme vuoret silmiimme, ratkesimme itkuun – joka mies. Mutta ei tällä perille pääsyllä itse asiassa ollut suurinta väliä - ehei, tärkeintä oli se, että me kaiken aikaa liikuimme ja pyrimme länttä kohden.” (Kustannusosakeyhtiö Tammi, 5. painos, s. 299, käännös Jouko Linturi)
John Steinbeckin terveys alkoi heiketä 1960-luvulla, ja hän kuoli lopulta kotonaan New Yorkissa vuonna 1968.
Itselleni Steinbeck edustaa mitä hienointa proosan taitajaa, joka taluttaa lukijan marunapensaiden keskelle ja salvioiden tuoksuun ja näyttää, millaista tavallisen työtä tekevän ihmisen arki on. Samalla hän puhuu laajemmin ja painavasti siitä, mistä elämässä on kysymys.