Nykyaikaisen urheilukulttuurin muotoutuminen alkoi 1800-luvun jälkipuoliskolla. Prosessi kytkeytyi vahvasti nousussa olleeseen nationalismiin, josta kumpusi ajatus eri kansakunnille tai valtioille tyypillisistä kansallispeleistä. Näiden ajateltiin ilmentävän edustamansa ihmisryhmän erityistä luonnetta ja perinteikkyyttä aikakautena suosittuna olleen eugeniikan hengen mukaisesti.
Yhdysvalloissa ja Suomessa kansallispelin määrittelyssä päädyttiin 1900-luvun alussa samankaltaiseen lopputulokseen, eli baseballiin ja pesäpalloon. Näiden lajien perimä on kuitenkin eri puolilla maailmaa pelatuissa historiallisissa maila- ja lyöntipeleissä, eikä kummankaan pelin kohdalla ole helppoa nähdä kytköstä yhdysvaltalaiseen tai suomalaiseen kansallisluonteeseen. Luonnollisten perusteluiden sijaan baseballin ja pesäpallon asemat kansallispeleinä perustuvat lähinnä vuosisadan takaiseen propagandatyöhön.
USA:ssa presidentti avaa baseball-kauden
Yhdysvaltojen kansallispelinä pidetään yleisesti maassa 1700-luvulta lähtien pelattua baseballia. Laji on leimallisesti yhdysvaltalainen, eikä se ole saavuttanut suurta kansainvälistä suosiota. Olympialaisiin baseball tosin palasi reilun 10 vuoden tauon jälkeen Tokiossa vuonna 2021. Yhdysvaltojen sisällä baseballin asema on kuitenkin vahva ja perinteikäs: osana Major League Baseballia (MLB) pelattava National League (NL) on maailman vanhin edelleen toimiva ammattilaissarja.
USA:n presidentti George W. Bush avasi MLB-pesäpallokauden 2001.
Eric Draper
Baseballin kulta-aika koettiin 1900-luvun ensimmäisinä vuosikymmeninä, jolloin peli keräsi suosiota yli sosioekonomisten rajojen valtiovaltaa myöden. Osoituksena tästä historiallisesta asemasta Yhdysvaltojen virkaatekevä presidentti heittää edelleen William Howard Taftin (1857─1930) aloittaman perinteen mukaisesti MLB:n pelikauden avausheiton.
Suomalainen pesis ammentaa yhdysvaltalaisesta esikuvastaan
Suomessa maamme kansallislajina on puolestaan pidetty pitkään urheiluvaikuttaja Lauri ”Tahko” Pihkalan (1888─1981) 1900-luvun alussa kehittämää pesäpalloa. Sen varhaisempia versioita ovat esimerkiksi ruotsalainen långboll, saksalainen schlagball ja venäläinen laptá sekä kotimaiset koira-, kuningas- ja lukkaripallo, enkelisuuntaa sekä nelimaalia. Useampaa edellä mainituista peleistä oli pelattu jo vuosisatojen ajan ennen Pihkalan sommittelemaa versiota.
Keskeinen tekijä Pihkalan pesäpalloinnostukselle löytyi baseballista. Tahko kiinnostui pelistä erityisesti Tukholman olympialaisten (1912) yhteydessä, jolloin hän kuuli amerikkalaisilta urheilujohtajilta, että maan kisailijoiden hyvä menestys perustui ahkeraan baseballin pelaamiseen. Vahvana nationalistina Pihkalaa kiinnostivat kaikki keinot Suomen tunnettavuuden lisäämiseksi ja kansainvälinen urheilumenestys oli näistä kenties hänelle se mieluisin.
Tahko Pihkala ammensi vaikutteita suomalaiseen pesäpalloon amerikkalaisesta esikuvastaan useilla matkoillaan Yhdysvalloissa.
Pihkala ei ollut 1900-luvun alussa ajatuksien kanssa yksin, sillä suomalaisen yhteiskunnan huipulla moni halusi kytkeä urheilun osaksi vastaitsenäistyneen valtion rakentamista. Urheilun ajateltiin opettavan nuorille Suomen rakentamisessa tarvittavaa kurinalaisuutta ja itseluottamusta. Pesäpalloa pidettiin puolestaan erityisen hyvänä urheilumuotona sen sotilastaitoja korostavan luonteen takia.
Pesäpallon kansallissuosio ja sitä kautta kasvattava vaikutus oli tarkoitus turvata lanseeraamalla laji Suomen kansallispeliksi. Tämä kuului Pihkalan suunnitelmiin viimeisteen vuodesta 1916 lähtien. Tahko oli itse oivassa asemassa suunnitelmiensa toteuttamiseksi työskennellessään maanpuolustuksen johtotehtävissä 1910- ja 1920-luvuilla. Pihkalan ansiosta pesäpallo tehtiin suomalaisille, eli käytännössä miehille tutuksi armeijan ja suojeluskuntajärjestön kautta. Kansainvälistä suosiota pesäpallo ei ole koskaan saavuttanut.
Edellä mainitusta näkökulmasta pesäpallon asema Suomen kansallislajina tai -pelinä on vähintään kyseenalainen. Pesäpallo ei ilmenne erityisellä tavalla suomalaisuutta, vaan enemmänkin globaalia maila- ja pallopeliperinnettä militaristisesta muodolla ja yhdysvaltalaisilla mausteilla höystettynä.
****
Kimmo Isotalo on suomalaisen urheilukulttuurin muutoksesta ja jääkiekosta vuonna 2021 väitellyt filosofian tohtori, joka päivätöissään etsii keinoja ihmisten fyysisen aktiivisuuden lisäämiseksi.