Kiitos Suomen Yhdysvaltain tutkimuksen seuran (FASA) jäsenistölle luottamuksesta ja valinnastani hallituksen puheenjohtajaksi kaudelle 2023-2024. Samalla kiitän edeltäjääni Janne Lahtea sekä kaikkia hallituksen jäseniä tärkeästä työstä FASA:n hyväksi.
Seuran laaja aktiivisuus Yhdysvaltain tutkimuksen sekä tutkimustiedon jakamisen edistäjänä tarjoaa mainiot lähtökohdat tulevan vuoden toimintaan. Seuraavaksi esittelen FASA:n lyhyesti ja sen jälkeen kerron omasta työstäni musiikintutkijana Yhdysvaltain tutkimuksen kentällä.
The Finnish American Studies Association (FASA) / Suomen Yhdysvaltain tutkimuksen seura ry
Suomen Yhdysvaltain tutkimuksen seura ry perustettiin 30.12.1997 ylläpitämään ja edistämään suomalaista akateemista Yhdysvaltain tutkimusta. Nykyhetkessä seuran toiminta jatkuu elinvoimaisena ja monipuolisena: viime vuoden aikana FASA osallistui erilaisiin tieteellisiin tapahtumiin ja toteutti useita laajemmalle yleisölle suunnattuja aktiviteetteja.
Esimerkiksi FASA:n hallitus ja jäsenistö osallistuivat monin eri tavoin Helsingin yliopiston Maple Leaf and Eagle -konferenssiin. Lisäksi FASA:n hallituksesta ja jäsenistöstä osallistui edustajia eurooppalaiseen EAAS:n konferenssiin. FASA myös järjesti yhdessä Turun yliopiston John Morton Center for North American Studiesin kanssa akateemisen urakehityksen työpajan tohtoritutkijoille ja postdoc -tutkijoille, tämä työpaja oli jatkoa vuonna 2018 järjestetylle suositulle uratyöpajalle. Lisäksi verrattain uutena aloitteena FASA:n sivustolla esitellään seuran jäsenien julkaisemia kirjoja.
FASA:lla on jatkuvaa yhteistyötä SAM:n kanssa. Yhteisiä aktiviteetteja ovat esimerkiksi Spotlight USA-webinaarisarja, joissa keskustellaan ajankohtaisista aiheista, konferenssiapuraha jatko-opiskelijoille ja (tämä) tutkimustietoon keskittyvä kolumni. Kalenterissa on jo tapahtumia keväälle.
FASA:n jäseneksi voi liittyä kaikki Yhdysvaltain tutkimuksesta kiinnostuneet. Seuran toiminnan tärkeänä osana on suhteiden ylläpitäminen Pohjoismaiden Amerikan tutkimuksen liittoon (NAAS) sekä European Association for American Studiesiin (EAAS), FASA:n jäsenet kuuluvat automaattisesti näihin järjestöihin. Seuran tärkeänä tehtävänä on myös toimia tukena Yhdysvaltojen ja sen yhteiskunnan akateemiselle opiskelulle sekä luoda mukaantulon mahdollisuuksia opinnoista kiinnostuneille.
Musiikintutkija Yhdysvaltain tutkimuksen kentällä
Olen musiikintutkija ja toimin tällä hetkellä postdoc-tutkijana Helsingin yliopiston tutkijakollegiumissa. Ennen nykyistä tehtävääni toimin määräaikaisena yliopistonlehtorina musiikkitieteessä Helsingin yliopiston Filosofian, historian ja taiteiden tutkimuksen osastolla.
Tällä hetkellä keskityn afrikkalaisamerikkalaisen gospelmusiikin tutkimukseen sekä etnografian että historiallisten aineistojen kautta. Afrikkalaisamerikkalainen gospelmusiikki tarjoaa mielestäni erityisen kiinnostavan tutkimuskohteen, koska sillä on ollut keskeinen vaikutus amerikkalaisen populaarimusiikin sointiin sekä esitystapoihin. Huomionarvoista myös on se, että gospelmusiikin kentällä naiset ovat usein toimineet luovina johtajina sekä muissa tärkeissä rooleissa kuten kuoronjohtajina, säveltäjinä ja businessnaisina.
Oma tutkimukseni “Audible Subversion: African American women singers and gospel vocal expression” käsittelee naislaulajien taiteellista toimintaa. Erityisesti tarkastelen taiturimaista gospellauluilmaisua arvonluomisen välineenä ja oleellisena osana gospelmusiikin kaupallista suosiota.
Tutkimukseeni liittyen matkustin Yhdysvaltoihin viime helmikuussa. Matkani tarkoituksena oli vierailla arkistoissa ja kulttuuri-instituuteissa, tapasin myös paikallisia yhteistyökumppaneita. Heidän kanssaan keskustelin tulevan kenttätyön mahdollisuuksista. Esimerkiksi Detroitissa tapasin gospellaulajia ja kirkollisia johtajia. Osallistuin myös sunnuntaijumalanpalvelukseen, jonka aikana taitavien muusikoiden soittama musiikki tempaisi mukaansa tapahtuman alusta loppuun.
Detroit on tutkimukselleni oleellinen gospelmusiikin keskus. Kaupungin kirkoissa voi koska tahansa kuulla virtuoosimaista soittoa ja laulua. Lisäksi monet musiikin uranuurtajat ovat lähtöisin Detroitista, kuten esimerkiksi tunnetut lauluryhmät the Clark Sisters ja The Winans. Myös “soulin kuningatar” Aretha Franklin sai Detroitissa musiikillisen kasvatuksensa hänen isänsä, kuuluisan Rev. C.L. Franklinin johtamassa kirkossa sekä heidän kodissaan, jossa monet viihdemaailman tähdet vierailivat. Detroit on kaiken kaikkiaan musiikillinen kaupunki, jonka kauaskantoinen vaikutus populaarimusiikkiin on kuultavissa muun muassa Motown-levy-yhtiön tuotannon kautta.
Gospelmusiikin tutkimuksen ohella toisessa hankkeessani tarkastelen jazzmusiikin esittämistä ja vastaanottoa Suomessa 1900-luvun ensimmäisellä puoliskolla. Jazzmusiikilla on Suomessa ollut tärkeä vaikutus populaarimusiikin kehittymiseen sekä kansainvälisen kulttuuri-identiteetin rakentamiseen. Tähän liittyen tutkimuksessani tarkastelen, miten 1920-luvun Suomessa jazzmusiikkia pidettiin modernin ajanhengen ilmaisuna yhdistämällä sen sointi ja esittäminen teknologiaan, teollistumiseen ja amerikkalaisuuteen.
Yhdysvaltain tutkimuksen perspektiivistä tutkimustyöni tavoite on kohdistaa tarkkakorvainen huomio äänellisen ympäristön moniin merkityksiin. Tämän lähestymistavan myötä tarkoitukseni on tuottaa uudenlaisia kuulokulmia amerikkalaiseen yhteiskuntaan ja kulttuuriin.
On ilo ryhtyä uusiin tehtäviin. Toivottavasti FASA:n tapahtumat tulevan vuoden aikana tarjoavat antoisia hetkiä sekä jäsenistölle että seuran toiminnasta kiinnostuneille. Jatkossakin seuran ajankohtaisia uutisia sekä tapahtumailmoituksia voi seurata jäsenille sähköpostitse lähetettävästä jäsenkirjeestä sekä verkon ja sosiaalisen median kautta seuraavista osoitteista: Facebook, Twitter ja seuran verkkosivulla.
***
PhD Nina Öhman toimii postdoc-tutkijana Helsingin yliopiston tutkijakollegiumissa. Hänet valittiin Suomen Yhdysvaltain tutkimuksen seuran hallituksen puheenjohtajaksi kaudelle 2023-2024. Hänet tavoittaa osoitteesta: nina.ohman@helsinki.fi
Asiantuntija-artikkeli on osa Finnish American Associationin (FASA) SAM Magazinelle kirjoittamaa ajankohtaisten Yhdysvallat-aiheista kolumnisarjaa.