Ensimmäinen kosketukseni Amerikkaan tuli television ja leikin kautta. Minä ja pihapiirini lapset näimme televisiosta lännenelokuvia, ja näkemämme seikkailut muuttuivat leikeiksi oululaisessa metsässä. Harrastin jopa ”tyttöjen juttuja” ja kävin ratsastamassa kyetäkseni isona elättämään itseni cowboyna tai ratsuväen tiedustelijana. En pikkupoikana ollut vielä varma, kumpi ura olisi mieleisempi.
Hieman vanhempana, mutta ei paljon, tilasin nyt jo haudassa olevaa Hopeanuoli-lehteä ja kuuluin sen kerhoon. Ryhdyin myös lukemaan lännenromaaneja ja -lukemistoja.
Kuvaani Yhdysvalloista muokkasivat elokuvat, televisio, sarjakuvat ja romaanit. Luin paljon, ja erityisesti amerikkalaista ja Amerikkaan liittyvää kirjallisuutta. Kaikkea mahdollista R-kioskin Lännentiestä ja Montanasta Philip Rothin, James A. Michenerin ja Stephen Kingin romaaneihin.
Ollessani kibbutsilla Israelissa tapasin monia amerikkalaisia lähes kaikista osavaltioista ja useammasta territoriosta. Teimme työtä avocadopelloilla, keittiössä ja paperirullatehtaissa, ja keskustelimme kaikesta, mistä nuoret keskustelevat. Illat istuimme katsomassa Beavisin ja Buttheadin toilailuja Music Televisionista. Tapaamani amerikkalaisnuoret eivät muistuttaneet piirroshahmoja, vaan olivat pirteitä nuoria miehiä ja naisia, usein ensi kertaa omin päin ulkomailla.
Villi Länsi pysyi mukanani läpi vuosien. Minulle Villi Länsi edustaa viimeistä ajan jaksoa, jolloin ihminen oli vapaa pärjäämään tai kaatumaan omilla voimillaan. 1800-luvun Yhdysvaltojen rajaseudulla pystyi onnen tai taitojen avulla keräämään omaisuuden, ja myös menettämään sen hetkessä. Samanlaista vapautta ei ole Villin Lännen jälkeen nähty. Silti, vaikka Vanha Länsi oli villi, se ei ollut anarkia. Laki ja järjestys olivat olemassa, joskin harvassa ja niitä pidettiin yllä luovalla tavalla.
Nykyään kirjoitan omia lännentarinoita. Suomalaisella lännenkirjallisuudella on lähes 200 vuoden historia, ja sen jatkuminen on paljolti minun harteillani. Olen tällä hetkellä ainoa aktiivisesti lännenromaaneja kirjoittava suomalaiskirjailija, ja myös ainoa sekä ilmeisesti ensimmäinen suomalainen Amerikan lännenkirjailijoitten yhdistyksen Western Writers of American-jäsen. Uskon yhdistyksen 70 vuoden historiasta löytyvän useita amerikansuomalaisia, mutta minulle kerrotun mukaan Suomesta ei ole aiemmin jäseniä ollut.
Amerikka on mukana myös elokuvaharrastuksessani. Laajan westernkokoelmani lisäksi olen tehnyt yhteistyössä elokuvayhdistys Kinodrome ry: n kanssa oman lännenelokuvan. Kirjoittamassani romaanissa Colt .44, revolveri kiertää tehtaalta kädestä toiseen kauas tulevaisuuteen, ja kirjan yksi kohtaus löytyy Youtubesta nimellä Mämmiwestern Hawaii Kid*.12-minuuttisessa lyhytelokuvassa korttihuijari vie naisen ja rahat nuorelta karjapaimenelta.
Sana ”mämmiwestern” on oma kehitelmäni tarkoittamaan suomalaista westerniä.
Ensimmäinen Amerikan-reissuni on vielä edessä. Jonain päivänä aion osallistua Western Writers of America- yhdistyksen vuosittaiseen tapaamiseen lännentarinoista tutuissa maisemissa, ja kiertää elokuvista ja kirjoista tuntemani nimet Tombstone, Deadwood, Little Big Horn ja muut, sekä kulkea kirjani Arizona Ranger-sankarin, todella olemassa olleen ranger Jens Holmin jalanjäljissä kuvitteellisen Strayedin kaupungin seuduille. Romaanin tarina on fiktiota, mutta lähes kaikki tapahtumat todellisia Arizona Rangersien seikkailuja.
Elämässä tulee olla unelmia, jotka muuttuvat suunnitelmiksi. Minulla on ollut onni toteuttaa omat unelmani, ja myös matka Yhdysvaltoihin toteutuu. Liittymiseni SAM:n jäseneksi on yksi askel unelman muuttumisessa suunnitelmaksi.
***
Esa Paloniemen luotsaama kulttuuriyhdistys Kinodrome ry järjestää Oulun ensimmäiset lännenelokuvajuhlat Kulttuuritalo Valveen Studio-elokuvateatterissa 3.6.2023 klo 11-17. Ohjelmassa on muun muassa luentoja ja elokuvat Charro! ja Menetetty maa sekä kotimainen lyhytlänkkäri Hawaii Kid. Lisätietoja tapahtumasta: teerivaara@gmail.com.
* linkki