Merkityksellisten ystävyyssuhteiden luominen ja ylläpitäminen on ollut minulle aina tärkeää. Monien 'kavereiden' sijaan minulle on muodostunut tärkeäksi kourallinen hyviä ystäviä. Muutettuani Wisconsiniin 7 vuotta sitten olen kohdannut kaksi eri haastetta ystävyyssuhteisiin liittyen: uusien ystävyyksien luominen täällä ja Suomeen jääneiden ystävyyssuhteiden säilyttäminen.
Kesäkaverit
Kun parikymppisenä vietin kolme kesää Wisconsin Dellsissä (Wisconsin) töissä, ulospäinsuuntautuneiden ja vilkkaiden amerikkalaisnuorten kanssa tutustuminen kävi nopeasti. Juttua riitti, sillä sama työpaikka ja samat afterpartyt yhdistivät. Kaikista ja kaikesta kiinnostuvat small talkin mestarit yhdysvaltalaiset käyttäytyivät heti kuin sydänystävät, mikä suomalaiselle tietysti tarkoitti, että nyt oli tosi kyseessä.
Tutustuminen jäi kuitenkin lopulta pintapuoliseksi. Yhteydenpito kesien jälkeen tuntui hankalalta, kun duunin ja bileiden loputtua jutunaiheetkin loppuivat. Amerikkalaisista tv-sarjoista ja elokuvista suomalaisille tuttu stereotypia pinnallisista ystävyyssuhteista kävi suurilta osin toteen.
Ystävystymisen haasteita
Aikuisena uusien ystävien saaminen on ollut minusta hankalaa, kun kaikilla on jo omat juttunsa. Työt, perheet ja jo olemassa olevat ystävyyssuhteet pitää ihmiset kiireisinä. Alkuun muutettuani Yhdysvaltoihin meillä oli tiivis kaveriporukka mieheni kaverien ja heidän puolisoidensa kanssa. Tämä helpotti sopeutumista uuteen maahan. En kuitenkaan tuntenut klikkaavani porukan tyttöjen kanssa pintaa syvemmin, sillä yhteisiä kiinnostuksenkohteita ei ollut montaa.
Omien ystävien löytäminen ja ystävyyksien rakentaminen on kestänyt vuosia ja ollut vaivalloista. En tiedä johtuuko ystävystymisen vaikeus kulttuurien erilaisuudesta vai minusta yksilönä. En ole keskustelun mestari, joten jään murtamiseen menee oma aikansa. Voi siis hyvinkin olla, että nopealiikkeiset amerikkalaiset kokevat alkujäykkyyteni töykeytenä tai vihjailuna siitä, etten halua tutustua sen enempää. Toisaalta en ehkä haluaisikaan jatkaa ystävystymistä ihmisten kanssa, jotka eivät jaksa kiivetä kulttuurimuurin yli.
Säilyykö Suomi-kaveruudet?
Mukaan on mahtunut paljon kyyneliä, kun samalla aaltopituudella olevia ihmisiä ei ole tuntunut löytyvän. Samalla olen seurannut vierestä, kun vanhojen Suomi-ystävieni elämä on edennyt ilman minua. Suomi-ystävien säilyttäminen onkin vuosien kuluessa osoittautunut haasteelliseksi.
Mitä enemmän aikaa kuluu, sitä vähemmän huomaan olevani kotimaan kavereihini yhteydessä. Vaikka Whatsapp, Snapchat ja muu sosiaalinen media on tehnyt yhteydenpidosta helppoa, aikaero ja vain teknologian välityksellä puhuminen tekevät hiljaa tuhoaan.
Ryhmächateissä viestit liikkuvat Suomen aikaa työpäivän jälkeen. Silloin, kun itse pitäisi keskittyä työsähköpostien kirjoittamiseen. Lisäksi aikaa ja energiaa pitää satsata omaan sosiaaliseen elämään ja perheen pyörittämiseen täällä, jotta ei jää yksin ilman sosiaalista turvaverkkoa.
Ystävät voi laskea yhden käden sormilla
Ensimmäinen työpaikkani Wisconsinissa oli lastentarhassa taaperoryhmän apuopena. Silloinen pomoni sijoitti minut juuri tähän ryhmään, sillä oli sitä mieltä, että tulisimme ryhmän pääopettajan Hollinin kanssa hyvin toimeen. Viisi vuotta myöhemmin juhlistimme yhdessä hänen häitään. Ystävä numero 1.
Ystävään numero 2 tutustuin yhteisten kavereiden kautta. Bonuksena tuli Emilyn mies, ja nelistään olemme viettäneet monia hulvattomia lautapeli-iltoja. Sekä Emily että hänen miehensä Damian ovat vuosienkin jälkeen kiinnostuneita Suomesta, ja melkeinpä ainoita, jotka jaksavat aktiivisesti kysellä ja kuunnella höpinöitäni suomalaisuudesta. Tämä tuntuu hyvältä, ja siltä, etteivät he "ohita" tätä isoa osaa minusta. Kavereiden osoittama kiinnostus Suomea ja kulttuuriani kohtaan onkin vuosien varrella vaikuttanut yllättävän paljon siihen, miten hyväksi ystävyydeksi uusi tuttavuus etenee.
Ystäväni Mary on tarttunut mukaan nykyisestä työpaikastani. Maryn kanssa meillä klikkaa äiti-tasolla ja muutaman vuoden yhteinen työpaikka on lähentänyt meitä. Puhuttavaa löytyy onneksi myös näiden aiheiden ulkopuolelta, joten ystävyys ei ole jäänyt yksiulotteiseksi. Ystävä numero 3!
Ystävyyden merkitys
Olen onnekas, kun olen aikuisiällä löytänyt ihmisiä, joista on ajan myötä tullut läheisiä ystäviä. Koen, että ystäväni arvostavat suhdettamme ja että ystävyytemme merkitsee heille paljon. Ystävien myötä Appletonista on vuosien varrella tullut paljon enemmän kodin tuntuinen.
***
Iida Berg asuu amerikkalaisen miehensä ja kahden lapsen kanssa reilun 70 000 asukkaan Appletonissa Wisconsinissa, jonne hän muutti helmikuussa 2016. Iida on suurimmaksi osaksi äiti ja vaimo, mutta hän yrittää myös kovasti toteuttaa itseään näiden määritelmien ulkopuolella.