Olemme mieheni kanssa matkustaneet Yhdysvalloissa lukuisia kertoja ja kun perheeseemme syntyi uusi jäsen, emme epäröineet hetkeäkään, vaan varasimme lennot Los Angelesiin. Onnistuneen Kalifornian-automatkan jälkeen teimme vielä kaupunkiloman New Yorkiin ja joulumatkan Floridaan. Lapsemme oli kaikilla näillä reissuilla sylilapsi, alle 2-vuotias. Näillä vinkeillä suunnittelet loman lapsiperheen näkökulmasta.
Autonvuokraus
New Yorkin kaltaisia kaupunkeja lukuun ottamatta auto on ehdoton liikkumistapa lapsiperheelle. Autonvuokrauksessa kannattaa huomioida erityisesti se, että sen tavaratilaan mahtuu isojen laukkujen lisäksi matkarattaat. Turvaistuimen saa vuokrattua, mutta yleensä lentoyhtiöt kuljettavat lapsen rattaiden lisäksi myös istuimen maksutta, joten ottaen huomioon tämän hetken korkeat autonvuokraushinnat, budjettimatkailija voi tässä kohtaa säästää. Toisaalta kaikki matkatavarat eivät aina saavu perille samalla lennolla ja se voi aiheuttaa ylimääräistä säätämistä perillä.
Majoitus
Pienen lapsen kanssa matkustettaessa majoitukselta kaipaa yleensä kahta asiaa: tilaa ja keittiötä. Majoitus kannattaa tietenkin valita matkan ja kohteen luonteen huomioiden, mutta esimerkiksi automatkoilla motellit ovat varteenotettava vaihtoehto myös lapsiperheille. Monissa motelleissa huoneista löytyy vähintäänkin jääkaappi, mutta usein myös mikro.
Amerikkalaiseen tapaan huoneet ovat melkein poikkeuksetta tilavia ja sängyt leveitä: lapsi mahtuu hyvin nukkumaan vieressä eikä erillistä vauvasänkyä välttämättä tarvita. Hotelleissa ja Airbnb-majoituksissa vauvasänkyä ja sen mahdollista lisämaksua kannattaa tiedustella jo ennakkoon. Viikon mittaisen loman ajaksi matkasängyn lisämaksu saattaa nousta esimerkiksi Airbnb-majoituksissa saman hintaiseksi kuin sängyn ostaminen. Toisaalta se saattaa myös kuulua asunnon vakituiseen varustukseen.
Ruoka ja juoma
Vauvanruokaa on hyvin tarjolla isommissa marketeissa ja Walgreensin kaltaisissa sekatavarakaupoissa. Merkittävä ero Suomeen on kuitenkin äidinmaidonkorvikkeet, sillä Yhdysvalloissa suositaan jauheita, jotka sekoitetaan kiehuvaan veteen. Valmiita korvikkeita on myös saatavilla, mutta ne ovat usein isoissa pakkauksissa, joiden säilöminen reissussa on hankalaa.
Pieniä kertapakkauksia on vähän ja niiden hinnat ovat todella korkeat. Mikäli tiedät tarvitsevasi korvikkeita, kannattaa niitä pakata mukaan jo Suomesta. Vauvansoseita ja -smoothieita on tarjolla laaja valikoima, mutta maut ovat usein erilaisia kuin kotona. Vauvanruokaa ja äidinmaidonkorviketta saa viedä käsimatkatavaroiden lisäksi ruumaan menevässä laukussa.
Matkavakuutus ja asiakirjat
Kaikilla matkoilla vakuutus on ensiarvoisen tärkeä, sillä lyhyenkin sairaalareissun hinta voi helposti pompata tuhansiin dollareihin. Itse vakuutuksen lisäksi kannattaa ottaa mukaan todistus vakuutuksesta sekä selvittää jo ennakkoon matkakohteen sairaalat ja oman vakuutusyhtiön yhteystiedot ja mahdolliset yhteistyökumppanit Kun on pieni lapsi kyseessä, ei hätätilanteessa ole helppoa alkaa etsimään oikeita dokumentteja tai tietoa netistä.
Pakkasimme vakuutustodistuksen lisäksi kassiin vaihtovaatteet ja pientä syötävää, kun yhdeksän kuukauden ikäinen vauvamme piti viedä ensiapuun Mariposassa Kaliforniassa. Viisi tuntia ja muutamia tutkimuksia myöhemmin pääsimme takaisin jatkamaan lomaamme, eikä meidän tarvinnut maksuvaiheessa tehdä muuta kuin näyttää todistus matkavakuutuksestamme. Lasku, joka oli suomalaisittain hiuksia nostattavan korkea, tuli kuukautta myöhemmin sähköisesti ja sen pystyi hoitamaan luottokortilla sairaalan järjestelmässä.
Olemme aina Yhdysvaltoihin matkustaessa pitäneet myös mukana kopiota lapsen syntymätodistuksesta, jossa näkyy meidän vanhempien nimet.
Automatkat
Haaveiletko automatkasta, jolla näkee paljon lyhyessäkin ajassa? Sylilapsen kanssa automatkailu on helppoa, sillä päiväunet mahdollistavat paikan vaihtamisen vaikka päivittäin. Kannattaa kuitenkin huomioida reitin suunnittelussa muutama asia.
Aikaeron takia alkumatkasta haasteita voi aiheuttaa perheen eri unirytmit (pienet lapset toipuvat monesti aikuisia nopeammin jetlagista). Lapset ovat alttiita nappaamaan lennolta pöpöjä, joten alkumatkasta kannattaa varata aikaa myös mahdolliselle sairastamiselle.
Lisäksi tavaroiden jatkuva pakkaaminen on raskasta, mikäli majoitus vaihtuu joka päivä. Ongelman voi ratkaista pakkaamalla seuraavan yöpymisen kamppeet yhteen pienempään laukkuun, ettei kaikkia laukkuja tarvitse purkaa autosta päivittäin. Muutoin lapsen kanssa voi kokea hyvinkin erilaisia paikkoja Yosemiten kansallispuistosta Las Vegasiin ja Palm Springsiin
Kaupunkilomat
Automatkailun lisäksi kaupunkilomat onnistuvat pienen lapsen kanssa erinomaisesti, kunhan majoitus on valittu tarkoin. Suurkaupungissa pitää olla erityisen tarkkana ulkona liikkuessa, joten tilava ja turvallinen majoitus, jossa lapsen jokaista liikettä ei tarvitse vahtia, antaa pienen lepohetken myös vanhemmille. Päiviä ei kannata suunnitella liian täyteen ja majoituksen sijainnissa olennaista on myös se, miten helposti sieltä pääsee liikkumaan ympäriinsä.
New Yorkissa rattailla liikkuminen on suhteellisen helppoa, mutta on hyvä tutkia etukäteen, saako rattaita ottaa mukaan kaikkiin nähtävyyksiin. Esimerkiksi Hudson Yardsin Vesseliin mennessä rattaat olisi pitänyt jättää käytännössä kadulle, joten jouduimme jakaantumaan kahteen porukkaan.
Metrossa rattaiden kanssa pärjää kohtuullisen hyvin, mutta haasteena on liukuportaiden puuttumisen lisäksi hissit, jotka eivät välttämättä toimi. Kantorepun kanssa näitä ongelmia ei ole ja New Yorkin metroasemat eivät sijaitse kovin syvällä, joten portaiden kiipeäminen ei ole raskasta.
Ajanviete
Pienet lapset eivät kovin kummallisia aktiviteetteja tai näkemistä kaipaa, joten olemme omilla lomilla hyödyntäneet erityisesti kaikkea ilmaista tekemistä. Leikkipuistossa käynti vaikkapa New Yorkissa tai Miamissa on hauska kokemus myös vanhemmille, sillä se avaa yhden ikkunan paikallisten lapsiperheiden arkeen.
Amerikkalaiset ostoskeskukset on tehty viihtymistä ja ajanviettoa varten ja niiden leikkipaikat ovat usein suuria. Lisäksi niistä löytyy myös muuta lapsia kiinnostavaa nähtävää, kuten pienoismallikaupunkeja ja junaratoja. Leikkipaikoille mennessä kannattaa huomioida, että jalassa tulee olla sukat: jouduimme erään kerran käymään viereisessä vaatekaupassa ostamassa lapselle sukat, koska olimme liikenteessä pelkissä sandaaleissa. Leikkipaikalle ei kuitenkaan ollut menemistä avojaloin.
Olemme sitten olleet liikenteessä New Yorkissa, Kaliforniassa tai Floridassa, on jokaisesta paikasta löytynyt katutaiteelle omistettuja alueita. Esimerkiksi Wynwood Miamissa, Clarion Alley San Franciscossa ja Bushwick New Yorkissa ovat värikylläisyydellään kiinnostaneet aikuisten lisäksi myös lastamme. Floridassa ehdoton hitti on ollut simpukoiden kerääminen, kuten Sanibel Islandin yltäkylläiset simpukkarannat.
Paikallisten suhtautuminen lapsiin
Minne tahansa olemme Yhdysvalloissa lapsen kanssa menneet, ovat paikalliset aina suhtautuneet lapsiperheisiin myönteisesti. Ravintolaan saapuessa tarjoilijat tiedustelevat aina millaisen tuolin haluaisimme lapselle (syöttötuolien lisäksi myös penkille laitettavia istuimia löytyy). Olemme lapsen ansiosta saaneet myös paljon enemmän huomiota kuin kahdestaan liikuttaessa: esimerkiksi San Franciscossa laskimme, että jopa kolme paikallista aloitti keskustelun kanssamme yhden korttelin matkalla, sillä he pitivät hauskana sitä, että vauvallamme oli aurinkolasit päässä.
Kaikista lämpimin paikallisiin liittyvä muisto on kuitenkin New Yorkin ruuhkametrosta: kolme näyttävästi pukeutunutta afroamerikkalaista naista alkoi laulamaan lapsellemme, jotta hän jaksaisi matkustaa Manhattanilta Bedford-Stuyvesantiin saakka väsymyksestä huolimatta. Koko metrovaunu pääsi nauttimaan yllättävästä konsertista!
***
Heidi Ålander on oululainen luovien alojen projektipäällikkö ja matkabloggaaja, joka on matkustanut alle 2-vuotiaan lapsen kanssa useita kertoja Euroopassa ja Yhdysvalloissa.