Bryce Canyon –luonnonpuistoa on hankala kuvailla lyhyesti, ehkä paras ilmaisu on ”kuin toisesta maailmasta”. Kävelimme kolmen kilometrin pituisen Queens Garden –reitin ja poimimme mukaan tunnelmia kuivasta ilmastosta, värikkäästä geologiasta ja luonnon kontrasteista.
Bryce Canyonin kansallispuiston kenties omintakeisin piirre ovat niin sanotut hoodoot, eli geologiset pylväsmäiset muodostelmat. Niitä on puistossa enemmän kuin missään muualla.
Alue kuuluu Coloradon tasankoon, ja on tunnettu kauneudestaan, jonka muodostavat eri värit, korkeuserot, panoraamamaiset maisemat ja näkymät rosoiseen maastoon.
Kansallispuiston asiantuntija Peter Densmore kertoo, että Bryce Canyon sijoittuu kahdesta kolmeen kilometrin korkeuteen.
- Alueella menestyvät tähän korkeuteen tottuneet kasvit katajista marunapensaisiin ja harvinaisempiin lajeihin, jotka kasvavat vain puiston kalkkikivimaassa, kuten vihnemänty (Pinus longaeva).
Täällä voi tavata uhanalaisen ja suojellun preeriakoiralajin kuin myös yleisempiä muita lajeja, joiden elämän ihmisen aiheuttama paine tekee koko ajan vaikeammaksi. Densmore sanoo, että hallitut kulotukset ovat alueella yksi keino hoitaa ekosysteemiä.
Elon kirjoa
Eeva Vänskä
Queens Garden –reitti vie vierailijan Bryce Canyonin sydämeen. Reitti paljastaa pitkän geologisen sedimentaatiohistorian sekä eroosion vaikutuksen ympäristöön. Siirrokset, maankohoaminen ja eroosio mahdollistivat aikanaan kasvien ja eläinten levittäytymisen alueelle 130 miljoonaa vuotta sitten.
Patikoijan näkökulma vaihtuu hoodoomaan laajakulmanäkymästä intiimimpään tunnelmaan, kun polku vie hoodoo-muodostelmien lomaan. Maaston tekstuuri, mittaluokka ja hillittyjen värien kirjo hellivät silmiä.
Kivien välistä voi bongata kauniin keltaisen ilmestyksen, Bronze evening primrose -kukan. Kaikkiaan puistossa tavataan 59 eri nisäkäslajia. Onnistun huomaamaan vain lepäävän kauriin puiden lomassa.
‑ Maatalous ja yleensä maankäyttö uhkaa ylipäänsä suojelun alla olevia maita. Sen vuoksi kansallispuistot tarkkailevat ympäristöä ekologisen koskemattomuuden muutosten huomaamiseksi, Peter Densmore kertoo.
Aikainen puuttuminen havaittuihin ongelmiin ja puistotyöhön varatut riittävät voimavarat ovat jatkossa entistäkin tärkeämpiä.
Reitin loppupäässä odottaa Kuningatar Victoria, puiston ehkä kuuluisin hoodoo, joka tarkkailee muita pylväitä ”puutarhassaan”. Kannattaa viipyä tovi, tarkkailla kallioiden pintaa, miten valo muuttaa alati maisemaa. Paikka herättää modernissakin matkailijassa kunnioitusta, jossa on ripaus ikiaikaista pelkoa suurta ja tuntematonta kohtaan.
Pitkä historia
Alun perin tasankoa asuttivat paiute-intiaanit, jotka käyttivät aluetta metsästykseen ja keräilyyn. Pysyvästä asutuksesta ei ole todisteita.
Paiute-tarinan mukaan Bryce Canyon oli alkujaan Legenda-ihmisten koti. He näyttivät ihmisiltä, mutta eivät olleet sitä. Legenda-ihmiset olivat pahoja, ja Kojootti muutti heidät sen vuoksi kiviksi, ja siellä he edelleen ovat, osa seisoo riveissä, osa istuu, toiset pitelevät kiinni toisistaan.
Bryce Canyonin kansallispuiston isä oli J.W.Humphrey, joka työskenteli Yhdysvaltain metsäpalveluissa. Hänet siirrettiin Utahiin vuonna 1915. Toinen työntekijä ehdotti, että Humphrey kävisi katsomassa kanjonin reunaa.
Tullessaan paikalle, joka nykyisin tunnetaan Sunset Pointin nimellä, Humphrey oli äimistynyt paikan kauneudesta. ”Minut saatiin raahattua pois vasta auringon laskettua. Palasin seuraavana aamuna katsomaan kanjonia vielä kerran, ja suunnittelin jo mielessä, miten muutkin voisivat päästä ihailemaan tätä näkymää.”
Niinpä Humphrey lähetti Washingtoniin kuvia ja liikkuvaa kuvaa kanjonista; lehdet kirjoittivat paikan kauneudesta. Vuoteen 1919 mennessä turistit Salt Lake Citystä vierailivat jo Bryce Canyonilla.
Vuonna 1923 presidentti Warren G. Harding julisti alueen kansallismonumentiksi. Seuraavana vuonna kongressin siunauksella perustettiin Utahin kansallispuisto, jolloin kaikki maa Bryce Canyonilta siirtyi Yhdysvaltain omaisuudeksi. Bryce Canyon sai virallisesti kansallispuiston tittelin vuonna 1928.
Työtä vaaditaan
Eeva Vänskä
Densmore sanoo, että alueen suurin haaste ovat matkailijat ja heidän vaikutuksensa ympäristöön.
- Vuonna 2022 matkailijoita kävi lähes 2,4 miljoonaa. Kävijät vaikuttavat väistämättä puiston herkkään ekosysteemiin. Bryce Canyonin henkilökunta yrittää vastata haasteeseen esimerkiksi lisäämällä kuljetuspalveluita vilkkaana kesäkautena ja laajentamalla olemassa olevia pysäköintialueita.
On tärkeää, että vierailijat tutustuvat etukäteen kohteeseen, käyttävät puiston omaa kuljetuslinjaa ja suunnittelevat vierailunsa etukäteen.
- Kansallispuistoa ja sen monimuotoisuutta tuetaan muun muassa tutkimuksella, vieraslajeja poistamalla ja istuttamalla alkuperäislajeja. Sitä mukaa kun matkailijoiden määrä kasvaa, myös puiston pitää kyetä investoimaan toimintaansa, jotta suojelutyössä onnistutaan.
Puiston vapaaehtoishenkilökunta saakin uuden 16 hengelle tarkoitetun rakennuksen, joka korvaa vanhan neljän hengen talon.
- Näin vapaaehtoiset voivat jäädä työskentelemään niin pitkäksi aikaa kuin he saavat järjestettyä.
Lisäksi pysyvälle ja määräaikaiselle henkilöstölle on tarjolla majoitusta. Talviaikaan Bryce Canyonissa työskentelee noin 50 henkilöä, mutta määrä tuplaantuu kesäkuukausina.
Puiston fasiliteetit vaativat jatkuvaa ylläpitoa: kävelyteiden asvaltointia, näköalatasanteiden ja aitojen korjaamista, kylttien vaihtamista sekä polkujen kunnostamista.
- Meillä on lähitulevaisuuden suunnitelmissa asentaa uusi puhelinmasto, jotta kenttä riittää koko puiston alueelle.
On hyvä muistaa, että heinä-elokuussa kansallispuistossa on sadekausi, joka tuo alueelle rankkoja vesisateita ja ukkosta. Talvisin lumen määrä taas voi vaikeuttaa ajamista paikalle sekä patikointia maastossa. Eli kannattaa varautua vierailuajankohdan vaatimusten mukaan.
- Suosittelen kevättä tai syksyä, jolloin alueella ei liiku niin paljon matkailijoita. Mutta jos valitsee kesäsesongin, silloinkin pääsee nauttimaan hienosta ympäristöstä, kun muistaa valmistautua etukäteen, kansallispuiston edustaja Peter Densmore suosittelee.
****
Eeva Vänskä on pitkän linjan toimittaja, jonka yksi keskeisiä kiinnostuksen kohteita on Yhdysvallat. Vänskän suosikkiosavaltioita ovat Arizona, Colorado ja Montana.
Utahin Bryce Canyon hätkähdyttää: Kuin vieraalla planeetalla -artikkeli on julkaistu alun perin SAM Magazine 2/2019-numerossa. Päivitetty digilehden juttuun puiston 2022 kävijämäärä, alkuperäisessä oli vuoden 2018 kävijämäärä (2,68 miljoonaa).