Olitpa sitten kiinnostusta nykytaiteesta, eurooppalaisesta tai amerikkalaisesta taiteesta, Yhdysvaltojen monipuoliset museovalikoimat tarjoavat eväitä taidenälkääsi.
Merkittäviä taidemuseokeskittymiä on New Yorkin ja Washington D.C.:n huippuluokkaisen museotarjonnan lisäksi muun muassa Teksasin Fort Worthissa, jossa voi vierailla neljässä museossa parilla kadunylityksellä. New Mexicon Santa Fessa taas on kaksikin museokeskittymää, joista toinen on kaupungin keskustassa ja toinen "museokukkulalla".
Parhaiden valitseminen on aina vaikeaa, mutta esittelen lyhyesti viisi taidemuseosuosikkiani. Seuraavalla kerralla valintani voisi olla aivan toiset viisi.
Art Institute of Chicago, Chicago
Art Institute of Chicagon nykyinen leijonien vartioima päärakennus Route 66 -tien alkupäässä aivan kaupungin keskustassa suunniteltiin alun perin osaksi Chicagon vuoden 1893 maailmannäyttelyä. Näyttelyn päätyttyä, taideinstituutti valtasi tilat. Vuonna 2009 instituutti sai vanhaan päärakennukseensa uuden siiven, jonka ansiosta siitä tuli New Yorkin Metropolitanin jälkeen Yhdysvaltain toiseksi suurin taidemuseo.
”Moderni siipi” sisältää instituutin varhaisen 1900-luvun eurooppalaisen kokoelman sekä 1960-luvun ja sen jälkeisen nykytaiteen kokoelman, jossa on mukana myös arkkitehtien Frank Lloyd Wrightin, Ludwig Mies van der Rohen ja Bruce Goftin alkuperäisiä piirroksia.
Taideinstituutti omistaa noin 300 000 taideteosta yli 5 000 vuoden ajalta. Mukana on lukuisia eurooppalaisia ja amerikkalaisia mestareita.
Chicagon taideinstituutti on erityisen kuuluisa impressionistisen, jälki-impressionistisen ja yhdysvaltalaisen taiteen kokoelmistaan. Sen suojissa on lukuisia yhdysvaltainafrikkalaisen taiteen teoksia. Kuuluisimpien töiden joukkoon lukeutuvat Edward Hopperin Nighthawks, Grant Woodin American Gothic, Archibald J. Motleyn Blues ja Augustus Saint-Gaudensin The Puritan sekä Elsworth Kellyn Chicago Panels.
Tuskin on olemassa yhtäkään vähänkin merkittävää yhdysvaltalaista taiteilijaa, jonka töitä tai työtä ei olisi Chicagon kokoelmissa. Georgia O’Keeffeltä on yleensä esillä myös monia töitä mukaan lukien hänen mielestäni paras työnsä Road – Mesa with Mist, sekä Black Cross, New Mexico ja monta muuta.
Metropolitan Museum of Art, New York
New York on maailman mittakaavassa poikkeuksellisen merkittävä taidemuseoiden ja gallerioitten kaupunki. Metropolitanin taidemuseo on eräs maailman suurimmista ja usein jopa maailman parhaaksi museoksi mainittu. Sen kokoelmiin kuuluu yli kaksi miljoonaa taideteosta ja lähes kaikki maanosat ja tyylisuunnat ovat edustettuina.
Keskellä Manhattania sijaitsevassa rakennuksessa on taidetta niin muinaisesta Egyptistä kuin Bysantista. Lähes kaikki eurooppalaiset mestarit ovat edustettuina. Tammikuussa vuonna 2012 avattu uusi siipi toi lähes 2 800 neliömetriä lisätilaa yhdysvaltalaisen taiteen esittelyyn. Uudessa siivessä ovat esillä muun muassa Emanuel Leutzen ”Washington ylittämässä Delawarejokea”, Albert Bierstadtin panoraama Kalliovuorilta, Lander’s Peak, Frederic Edwin Churchin panoraama ”Andien sydämessä”, Robert Motherwellin ”Elegia Espanjan tasavallalle numero 70”, ja lukuisia muita pohjoisamerikkalaisen taiteen ikonisia töitä.
Erilaisissa rankkauksissa Yhdysvaltain parhaimmista taidemuseoista Met sijoittuu monesti ensimmäiseksi ja yleensä ainakin viiden parhaan joukkoon.
Museum of Fine Arts, Boston
Bostonin taidemuseo kuuluu myös epäilemättä Yhdysvaltain parhaisiin. Erilaisissa matkailijoiden avuksi tehdyissä arvioinneissa museo sijoittuu lähes aina 20 parhaan joukkoon ja hyvin usein ensimmäiseen kymmenikköön. Nettiyleisön avulla arvioita tekevä Rankers sijoitti sen toukokuussa 2016 toiseksi New Yorkin Metropolitanin jälkeen.
Useimmissa maailman taidemuseoissa on yleensä esillä erikoisnäyttelyitä lukuun ottamatta vain yksi tai muutama teos kultakin taiteilijalta. Bostonin taidemuseossa tämä koskee vain uudempaa taidetta. Mukana ovat silti kaikki tärkeimmät modernin taiteen edustajat. Vanhemmasta taiteesta varsinkin Uuden Englannin alueella vaikuttaneet mestarit ovat esillä jatkuvasti monen taulun verran kukin. Bostonin ”oma poika” John Singleton Copley on saanut museon seinille yli kolmekymmentä tekemäänsä muotokuvaa. Mukana ovat myös hänen ikoniset maalauksensa vallankumoussankari Paul Reverestä sekä pojasta liito-oravan kanssa Boy with a Flying Squirrel. Esillä on yleensä myös kymmenkunta maalausta sekä Benjamin Westiltä että John Smibertiltä kummaltakin.
Bostonin merkitys satamakaupunkina ja Uuden Englannin merenkulku- ja laivanrakennusperinne heijastuvat nekin vahvasti Bostonin taidemuseon kokoelmissa. Robert Salmonin, William Bradfordin ja Fitz Henry Lanen töitä museo omistaa useita. Hudsonjoen koulukunnan taiteilijat ovat hyvin edustettuina. Paljon taidetta on myös newyorkilaiselta George Innessiltä ja varsinkin bostonilaiselta Winslow Homerilta.
Cleveland Museum of Art, Cleveland
Melkein yhtä helppoa on kehua Ohion Clevelandin taidemuseota. Tämä vuonna 1916 avattu museo on myös suuri yleistaidemuseo, jonne on ilmainen sisäänpääsy, ellei halua nähdä kulloinkin esillä olevaa erikoisnäyttelyä. Kokoonsa nähden yhdysvaltalaisia taideteoksia on esillä paljon vähemmän kuin Chicagossa, mutta lähes kaikki mestarit ovat mukana Clevelandissakin. Museon pysyvään kokoelmaan kuuluu noin 45 000 taideteosta.
Yhdysvaltalaisen taiteen ikonisin työ lienee George Bellowsin nyrkkeilykuvaus Stag at Sharkey’s vuodelta 1909. Tunnettu on myös Albert Pinkham Ryderin The Race Track (Death on Pale Horse), joka on maalattu vuosina 1895-1910. Valokuvista Walker Evansin Allie Mae Burroughs, Wife of a Cotton Sharecropper, Hale County, Alabama, on antanut naiskasvot lamakaudelle.
Museon kokoelmiin kuuluu myös Georgia O’Keeffen hieno kukkamaalaus Morning Glory with Black vuodelta 1926. Se on mahdollisesti samantapaisten valokuvasommitelmien innoittama maalaus, jonka mustasta oikeasta alakulmasta avautuu keltainen kukan sisus aurinkoisina säteinä. Työ ei ainoastaan juhli luonnollisia muotoja vaan se on myös abstraktin muotoilun osuva essee.
Nelson-Atkins Museum of Art, Kansas City
Nelson-Atkinsin museo Missourin Kansas Cityssä on erinomainen yhdysvaltalaisen, eurooppalaisen ja aasialaisen taiteen esittelypaikka. Yhdysvaltalaisen taiteen kokoelmaan kuuluu sekä vanhojen mestareiden että modernimman taiteen töitä. Pohjois-Amerikan alkuperäiskansojen varsinkin vanhempaa taidetta on myös hyvin esillä.
Museolla on maailman laajin yleisön nähtävillä oleva kokoelma Kansan Cityssä asuneen Thomas Hart Bentonin töitä. Museon päärakennuksen edessä on Clas Oldenburgin ja hänen vaimonsa Coosje van Bruggenin suunnittelema alumiinista, lasikuidusta ja muovista tehty neljän suuren sulkapallon muodostama Shuttlecocks vuodelta 1994. Taiteilijat suhtautuivat museon uusklassisen päärakennuksen edustalla olevaan ruohikkoon ikään kuin se olisi sulkapallokenttä ja rakennus sen verkko. He sijoittivat sulkapallot aivan kuin ne olisi juuri lyöty verkon yli.
Cleveland ja Nelson-Atkinsin taidemuseot ovat myös budjettimatkailijalle sopivia kohteita, koska niiden perusnäyttelyihin pääsee tutustumaan ilmaiseksi.
***
Markku Henriksson on Helsingin yliopiston Yhdysvaltain tutkimuksen McDonnel-Douglas- professori emeritus.
5 parasta taidemuseota -artikkeli on julkaistu ensimmäisen kerran SAM Magazine 3/2020-numerossa.